Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

REVOLUŢIA FISCALĂ OMOARĂ COOPERATIVELE AGRICOLE!

Publicat: 28 ianuarie 2018 - 08:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

IMPOZITARE DUBLĂ. În timp ce mult promisele facilităţi fiscale pentru cooperativele agricole sunt şi acum doar pe hârtie, statul le ia banii cu două mâini fermierilor care s-au asociat: din 2018, după noul Cod fiscal, cooperativele care au cifra de afaceri sub un milion de euro vor plăti impozit dublu!

Fermierii care „au îndrăznit” să se asocieze în cooperative agricole înfiinţate în baza Legii cooperației agricole nr. 566/2004 vor fi dublu impozitaţi prin aplicarea prevederilor noului Cod fiscal (OUG 79/2017), atrag atenţia membrii Cooperativei Agricole Tormac din judeţul Timiş.

Iată situaţia, în detaliu:

Chiar dacă de la modificările Legii 566/2004 (prin Legea 164, în vigoare din 29 iulie 2016) a trecut mai bine de un an, cu toate încercările noastre de a se pune în aplicare (...), din nefericire, în momentul de faţă, nu numai că nu beneficiem de facilităţile fiscale introduse pentru cooperative şi membrii acestora, dar, ca urmare a noilor modificări ale Codului fiscal, începând cu 1 ianuarie 2018, veniturile fermierilor membri ai cooperativelor agricole care au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro sunt impozitate de două ori.

Astfel, fiecare fermier îşi plăteşte impozitul datorat pe veniturile obţinute din propria activitate, indiferent de forma sa de organizare- persoană fizică, PFA sau SRL.

Întrucât aceşti fermieri vând producţia prin intermediul cooperativei ai cărei membri sunt, această producţie mai este impozitată încă o dată, deoarece intră în veniturile obţinute de către cooperativă, care, dacă nu are o cifră de afaceri de minim 1milion de euro este considerată microîntreprindere şi este obligată să plătească impozit de 1% din cifra de afaceri, dacă are angajaţi, sau de 3% din cifra de afaceri, dacă nu are angajaţi.

În calitate de fermier, am înţeles principiul de funcţionare al cooperativei, respectiv, dacă nu ai o fermă de mii de ha teren agricol/capete de animale, pentru a avea un preţ mai bun la produsele tale ai nevoie de cooperativă, în care mai sunt şi alţi fermieri, cu care împreună ajungi să ai un volum de vânzări mai mare.

Până în prezent, cooperativa ne-a ajutat să obţinem un preţ mai bun la vânzarea produselor noastre, preţul negociat între cooperativă şi clienţi fiind acelaşi cu preţul pe care l-am primit noi, fermierii de la cooperativă, deci cooperativa nu a obţinut profit din vânzări. Pentru funcţionarea cooperativei şi acoperirea cheltuielilor, fermierii plătesc o cotizaţie lunară, deci, la sfârşit de an, profitul la care se plătea impozitul de 16% era destul de mic.

În urma modificărilor Codului fiscal, întrucât ne situăm la o cifră de afaceri sub pragul de 1.000.000 euro, pentru anul 2018 vom fi nevoiţi să achităm 3% din valoarea vânzărilor prin cooperativă (fiind o cooperativă mai mică, membrii se implică în activitatea ei şi nu avem angajaţi).

Cooperativa Agricolă Tormac a fost înfiinţată în 2015, are şapte membri, producători de cereale, şi a realizat o cifră de afaceri de cca. 3 milioane de lei în 2017.

Taxe_bImpozitul pe care trebuie să îl plătim este raportat la cât vom avea cifră de afaceri în 2018. Să zicem că vom creşte şi să zicem că în primul trimestru am cifră de afaceri de 1 milion de lei. Plătim 3%, pentru că nu avem angajaţi, noi suntem şapte membri şi ne facem singuri achiziţii, vânzări, cântăriri. Deci ar veni impozit de 30.000 de lei. După ce depăşim cifra de afaceri de 4,5 miloane de lei (echivalentul a 1 milion de euro - n.red), din trimestrul următor putem să plătim impozit pe profit, dar până atunci trebuie să plătim 135.000 de lei impozit, explică Adriana Szekely, membru în Cooperativa Agricolă Tormac din jud. Timiş.

Chiar dacă pentru unii nu pare mult acest 3%, considerăm că nu este corect să impozitezi de două ori acelaşi produs/venit. Atunci când o cooperativă obţine venituri din alte activităţi sau revinde producţia la un preţ mai mare, suntem total de acord ca aceste venituri să fie impozitate, însă nu în situaţia prezentată mai sus, mai ales că scopul primordial al înfiinţării cooperativelor agricole a fost acela de a ajuta fermierii mai mici să se dezvolte şi nu doar de a crea o nouă entitate.

Considerăm că în cazul în care nu se revine asupra acestei situaţii, prin acordarea posibilităţii de a opta pentru plata impozitului pe profit, sau nu se pune în aplicare Legea 566/2004 care prevede, în art. 76 lit. a4), că „în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea plătesc impozit pe profit şi sunt scutite de la plata impozitului pe venituri”, majoritatea cooperativelor mai mici se vor desfiinţa, mai afirmă reprezentanţii Cooperativei Agricole Tormac.

Este vorba de câte cooperative sunt, câţi membri sunt în cooperativele astea. Tu vrei să stimulezi asocierea şi să le meargă mai bine fermierilor ăstora? Dacă nu, mai bine nu te mai bate cu cărămida în piept şi nu mai spune că vrei să ajuţi fermierii şi că numai prin cooperative vor putea să se organizeze şi să vândă mai bine. Eu am sesizat această problemă domnului ministru Petre Daea, dar nu ştiu dacă e vreo rezolvare, mai spune Adriana Szekely.

Facilităţi prevăzute, dar NEAPLICATE din Legea 566/2004 modificată şi completată prin Legea 164/2016

CAPITOLUL XIII Sprijinul statului pentru cooperativele agricole
Art. 76. - Statul sprijină activitatea cooperativelor agricole, având în vedere următoarele măsuri:

a1) scutirea de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani a cooperativelor agricole care procesează produsele agricole;
a2) scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani a cooperativelor agricole prevăzute la art. 6 lit. b)-e), care au o cifră de afaceri anuală netă de până la 2.000.000 euro, echivalent în lei, cu excepția cooperativelor prevăzute la lit. a1);
a3) scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice microîntreprinderi și de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice, respectiv persoană fizică, persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială, pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă;
a4) în cazul cooperativelor microîntreprinderi, acestea plătesc impozit pe profit și sunt scutite de la plata impozitului pe venituri;
a5) scutirea de la impozitul pe proprietate a bunurilor imobile ale membrilor cooperatori aferente producției valorificate prin cooperativa agricolă;
a6) scutirea membrilor cooperativelor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperative de la aceștia;
b) reducerea impozitului pe profit al cooperativei agricole cu 20% în primii 5 ani de activitate - a fost abrogată prin Legea 343/2006;
c) accesul la subvenţii şi la fondurile publice, precum şi la fonduri externe, prevăzute în programul de susţinere a agriculturii României;
d) scutirea de la plată taxelor vamale pentru importurile de tractoare, maşini şi utilaje agricole, echipamente de irigat şi alte asemenea echipamente utilizate de cooperativele agricole;
e) recunoaşterea şi asimilarea cooperativelor agricole de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale ca grupuri de producători, pentru a beneficia de toate drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Vizualizat: 4428 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?