Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Retrospectiva 2020: Anul “robinetului” cu bani

Publicat: 22 decembrie 2020 - 16:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă nu a plouat din cer, mai ales în sudul şi sud-estul ţării, a plouat anul acesta cu bani de la buget. Un inventar al acestor măsuri financiare, la final de an, cred că este oportun.

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Confruntat cu o criză sanitară fără precedent în ultimii zeci de ani, cu o secetă extremă cum nu-şi amintesc nici străbunicii să mai fi văzut, dar şi motivat electoral, fiind în acelaşi timp monitorizat de opoziţie, Guvernul Orban a răspuns în plan agricol cu prioritate prin măsuri de ordin financiar. Nu a avut încotro: a dat bani fermierilor. Cum va fi de aici înainte?

 

Împărţirea fondurilor

 

Măsurile financiare din anul acesta se împart în două mari categorii:

  1. cele oferite în contextul pandemiei Covid -19 şi
  2. cele alocate pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă începând cu toamna anului 2019 şi până în primăvara anului 2020. Prima categorie suportă la rândul ei o împărţire în ajutoare financiare acordate de la bugetul de stat şi ajutoare acordate din fonduri europene, prin Măsura 21.

 

Ajutorul pentru marii fermieri

 

Banii de la bugetul de stat acordaţi drept ajutor în contextul crizei sanitare au fost alocaţi pentru sectorul creşterii bovinelor (de la 91 exemplare eligibile în sus), cel al creşterii suinelor şi sectorului avicol. Potrivit unei informări a APIA, au aplicat pentru această schemă de ajutor 543 de crescători de bovine, 315 fermieri din sectorul avicol şi 297 ferme de creştere a suinelor. Valoarea maximă a sprijinului financiar a fost de 100.000 de euro/exploataţie. Cei mai mulţi aplicanţi din sectorul creşterii bovinelor au fost din judeţul Mureş (48), din sectorul avicol au fost în judeţul Bihor (37), iar din sectorul creşterii suinelor cei mai numeroşi au fost din judeţul Hunedoara (26).

retrospectiva bani 2020 CANVA_b 

 

La rând, fermierii mici şi mijlocii

 

Guvernul a făcut diferenţa între fermierii cu peste 91 de bovine eligibile şi cei cu mai puţin de 91 de bovine eligibile, aceştia din urmă fiind ajutaţi financiar prin Măsura 21, la un loc cu crescătorii de ovine şi caprine, dar şi cu legumicultorii, pomicultorii şi cultivatorii de cartofi.
Banii pentru M21 sunt alocaţi din bugetul european. Cuantumul ajutorului variază de la 700 de euro la 5000 de euro. Potrivit unei informări APIA, în sectorul zootehnic - bovine au fost depuse 44.960 cereri pentru un număr de 594.974 capete; în sectorul zootehnic - ovine şi/sau caprine, 40.067 cereri pentru un număr de 8.709.852 capete; în sectorul vegetal - legume-fructe şi cartofi, 46.451 cereri pentru o suprafaţă de 66.526,85 ha. De precizat că pentru a fi eligibil, un fermier a trebuit să deţină minimum 5 UVM bovine. În cazul crescătorilor de ovine/caprine, numărul minim eligibil a fost de 50 de exemplare.

 

Cea mai mică parcelă eligibilă

 

În sectorul vegetal, suprafeţele minime eligibile au coborât până la 0,03 ha în cazul legumelor cultivate în spaţii protejate. Măsura 21 a fost aplicată, aşadar, pentru fermierii mici şi mijlocii, fiind făcute şi unele ajustări pentru sectorul vegetal, astfel încât pragul de eligibilitate să fie cât mai mic, iată de minimum 300 mp pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii.

 

1.116.860,11 hectare la plata despăgubirilor

 

Cea de-a doua categorie de ajutoare financiare i-a inclus pe fermierii din sectorul vegetal ale căror culturi au fost afectate de secetă în lunile de toamnă ale anului trecut şi până în aprilie 2020. E vorba de culturile de păioase şi de rapiţă. La solicitarea publică a marilor asociaţii ale fermierilor, guvernul a creat baza legală astfel încât să poată fi evaluate pagubele din câmp. Procesul de evaluare şi cel de legiferare a durat câteva luni, abia în septembrie fiind făcute plăţile, în procent de 80%, din bugetul de stat.
Potrivit APIA, suprafaţa totală calamitată a fost de 1.116.860,11 ha. Au fost declaraţi eligibili 27.861 de fermieri, iar suma totală alocată a fost de 849.999.807,41 lei. Cum am spus, guvernul a plătit o tranşă de 80% din suma totală revenită fiecărui fermier, angajându-se să achite restul după următoarea rectificare bugetară.

retrospectiva bani 2 CANVA_b 

 

Pierderi încă nedespăgubite

 

Din păcate, seceta nu s-a oprit în luna aprilie. Culturile înfiinţate în primăvara acestui an au fost la rândul lor afectate în mare măsură. Fermierii au cerut din nou ajutor, echipele de evaluare s-au deplasat în câmp, ministrul a declarat că şi aceste pagube trebuie în parte acoperite de la bugetul de stat, dar deocamdată nu a fost întreprinsă o acţiune concretă în acest sens, o evenutală despăgubire fiind amânată pentru anul viitor.

 

Măsuri pentru apicultură

 

Și sectorul apicol a beneficiat anul acesta de ajutor financiar de la bugetul de stat: 25 lei/familia de albine, cu condiţia înregistrării la ANARZ şi la ANSVSA. Schema de ajutor a totalizat 10.516.359,27 de euro. Ajutorul de minimis a fost acordat pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie - mai 2020 asupra sectorului apicol.

 

Minimisul pe tomate şi usturoi

 

Precizez că acestor ajutoare financiare decise în condiţii de criză sanitară şi de secetă pedologică extremă li se adaugă ajutoarele de minimis acordate prin programele ”Tomate româneşti” şi ”Usturoiul românesc”, cuantumul pentru tomate fiind mai mic de 3000 de euro, cât a fost în trecut, iar ciclul II a fost eliminat. MADR a impus însă reguli stricte în ceea ce priveşte aplicarea tratamentelor fitosanitare.

Click AICI şi află tot ce trebuie să ştii despre banii fermierilor: subvenţii APIA, noi măsuri de sprijin, bani de la stat sau fonduri europene, despăgubiri pentru agricultură, condiţii de acordare sau termene de plată! Informaţii la zi, pe www.agroinfo.ro!

RĂMÂN FERMIERII ACEIAŞI CLIENŢI AI PUTERII POLITICE?

Ar fi fost mult mai bine să nu existe motive pentru acordarea ajutoarelor financiare enumerate în acest articol. Adică să nu existe nici pandemie, nici fenomene meteorologice nefavorabile. În pofida acestor ajutoare, fermierii se confruntă mai departe cu dificultăţi de ordin financiar, din cauza scăderii preţurilor, a sancţiunilor aplicate de partenerii contractuali, a creşterii preţurilor la inputuri, a ruperii unor lanţuri de aprovizionare.
Semnul că lucrurile vor merge bine în agricultură va fi atunci când lumea agricolă nu va mai solicita ajutorul statului, fiindcă piaţa şi condiţiile meteorologice sunt favorabile. Dar o astfel de perspectivă este tot mai îndepărtată, iar femierii, mai ales cei mici şi cei mijlocii rămân pe mai departe clienţii puterii politice.

Vizualizat: 1251 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?