Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Renunțăm sau riscăm totul și mergem mai departe?

Publicat: 01 aprilie 2016 - 12:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultorii se confruntă în prezent cu dificultăți atât de mari, încât unii spun că, din disperare, ori se opresc, ori riscă absolut totul pentru a continua activitatea. Au mai fost ani dificili, cu evoluții nefavorabile ale vremii, cu surprize neplăcute pe piața produselor, cu „plocoane” de la cei care ar trebui să îi susțină, dar care o fac prin întârzieri explicate în cele mai imaginative moduri posibile. Dar ca în primăvara 2016, din punct de vedere financiar, parcă niciodată nu a fost atât de greu. Cel puțin, în ultimele două decenii.

Click pe poza pentru galerie!

Fermierii aproape că nu mai au puterea de a se bucura și de a spera, nici atunci când vremea începe a da semne mai bune. Parcă nu este prețuit atât cât se cuvine nici faptul că precipitațiile căzute în zona Moldovei, spre finalul iernii - începutul primăverii 2016, fiind înregistrate cantități de apă de 3-15 litri/mp într-o singură săptămână, au determinat la cultura grâului de toamnă refacerea întrucâtva a rezervei de umiditate din profilul de sol accesibil plantelor, aceasta devenind satisfăcătoare, în special în partea de sud a regiunii. „Știu că după fertilizările din ultima perioadă, umiditatea existentă în sol va fi de un real folos pentru culturile de cereale în următoarele săptămâni. Dar acum problema financiară este cea care aduce multă neliniște. Din cauza prețurilor extraordinar de mici pe care continuă să le aibă produsele noastre. Grâul, la 7-8 luni de la recoltare, are prețul mai mic decât în perioada secerișului și decât anul trecut. Porumbul, la fel. Supărător și descurajator este faptul că a existat speranța de câștig, prin păstrarea producțiilor, dar până acum nu s-au putut achita nici măcar cheltuielile din anul trecut. Nu mai spun de noul an agricol. Din nou, probabil, datorii la furnizori”, spunea Cristi Coteț, un tânăr fermier ieșean.

Primăvară agricolă fără bani și cu datorii
Pe de altă parte, furnizorii de inputuri pentru agricultură se plâng de faptul că imposibilitatea fermierilor de a se achita de datoriile din 2015 a condus la necesitatea reeșalonărilor, ceea ce împovărează atât prestatorii de servicii, cât și producătorii agricoli. Este adevărat, însă, că și unii, și alții și-au asumat și un asemenea risc încă de la începutul parteneriatului. Acum, etapa este dificilă pentru toți. În 2016, vor fi continuate doar colaborările întemeiate pe bună credință - dovedită prin faptul că doar condițiile meteo extreme din 2015, căderea prețurilor la nivel internațional și nefericita întârziere a plații avansului din subvenții au condus la acumularea unor datorii neonorate. Deci nu intră în discuții datorii anterioare acumulate din motive de nerespectare a angajamentelor.
Inginerul Vasile Balcan (foto), proprietarul societății Marsat Roman județul Neamț, unitate furnizoare de inputuri pentru agricultură în județele Neamț, Iași, Vaslui, Botoșani, Suceava, Bacău, ne spunea că reeșalonările pe care a fost nevoit să le accepte în acest an împovărează mult activitatea societății, dar fiind el însuși fermier, a simțit la propriu situația grea din agricultură și, cu excepția cazurilor de „lipsă de delicatețe și de onoare”, nu are de adus reproșuri producătorilor agricoli cărora le-a furnizat tot ceea ce înseamnă înființare/întreținere a culturilor, chiar și motorină și utilaje pentru recoltare și transport. Ceea ce speră acum este ca anul agricol să fie mai bun, subvențiile să nu mai întârzie atât de mult, iar la final să se poată vorbi despre muncă serioasă și cu folos. ”Noi avem cam trei mii de hectare în exploatare. Anul 2015 a fost foarte dificil, știți bine. Inclusiv spre toamnă, când nu am avut condiții deloc prielnice înființării culturii de rapiță. La noi, de obicei, rapița ocupa cam 500-700 de hectare. Așa am încercat să organizăm lucrurile și pentru 2016. Numai că, la această dată, am rămas doar cu vreo 106 ha. Restul a fost întors, din cauza faptului că, având secetă din toamnă, plantele nu s-au dezvoltat corespunzător și nu au rezistat peste iarnă. La fel, desigur, au pățit-o și alții. Diferența este că noi dispunem de fondurile necesare acoperirii anumitor probleme. Din păcate, mulți dintre colegii fermieri au mari dificultăți financiare și cu greu se mai poate vorbi despre entuziasm sau speranță de câștig, în 2016. Îi văd că se străduiesc să facă tot ceea ce pot ca, la toamnă, măcar să revină pe linia de plutire cu cheltuielile și cu datoriile neonorate, din 2015”, ne spunea Vasile Balcan.

Povara greului trebuie împărțită
2016, cu toate dificultățile sale, pentru societatea nemțeană, este proiectat ca un an al bucuriei, măcar prin prisma faptului că este an aniversar - 25 de ani de activitate. Acesta este, de fapt, unul dintre motivele pentru care Vasile Balcan a decis ca relațiile de parteneriat să continue cu toți cei cărora le-a furnizat atât semințe, îngrășăminte, pesticide, motorină, cât și mașini și utilaje agricole, piese de schimb. Totul, chiar în condițiile în care unii fermieri au nu numai datorii, restanțe la furnizorii de inputuri, ci și credite suficient de mari. Însă, atâta vreme cât se constată că este vorba doar despre neșansa unui an agricol dificil și nu despre neseriozitatea producătorului agricol, atunci povara greului trebuie împărțită.
Pentru primăvara 2016, la SC Marsat SA Roman, structura de culturi include porumb - 110 ha, floarea-soarelui - 500 ha, sfeclă de zahăr - 500 ha și soia - 250 ha. În zona prestărilor de servicii, pentru anul 2016, pe lângă furnizarea de semințe, îngrășăminte - chimice și foliare -, pesticide, motorină, o preocupare intensă este aceea de dinamizare a laturii de dotare tehnică a fermelor, cu mașini și utilaje agricole absolut necesare pentru a valorifica orice „fereastră” bună de lucru și a obține producții bogate. Numai că, din păcate, orizontul economic al fermierului, cel puțin la momentul primăvara 2016 nu prezintă puncte luminoase, ci adevărate „valuri de colb și de tulburare”, vorba moldoveanului. Poate că realitatea de până la finalul anului va contrazice scepticismul multor fermieri, care, în primăvara 2016, se văd neputincioși din cauza lipsei banilor pentru finanțarea lucrărilor și a datoriilor.

Petronela COTEA MIHAI
redactor Radio România Iași
ÎNAINTE, DAR CU MAXIMĂ PRUDENȚĂ!
„Luate în calcul atât datoriile anului trecut, cât și prețurile mici de valorificare din acest an, nu ne putem face iluzia că va fi un an cu realizări economice bune. Dar, trebuie să fim maturi, să conștientizăm că ne-am asumat o profesie, cu niște riscuri, că am ales să avem parteneriate, cu anumite angajamente, așa că trebuie să mergem mai departe. Și să facem absolut tot ce ține de fiecare dintre noi ca să fie bine. Tehnic, trebuie să știm că doar aplicarea tehnologiei ne poate asigura șansa de producții. Trebuie să fim extrem de echilibrați ca cheltuieli programate în exploatație. Chiar i-am și sfătuit pe colegii mei fermieri să socotească foarte amănunțit fiecare cheltuială, să facă tot felul de variante de calcule, pornind de la cea mai mică producție posibilă și până la cea mai mare, precum și de la cel mai mic preț de valorificare posibil și până la cel mai mare. Abia după mai multe calcule, să decidă ce să facă în privința investițiilor din ferme. Dacă noi fermierii nu ne preocupăm amănunțit de noi, alții e mai greu să o facă. și se vede”, încheia Vasile Balcan.
Articol publicat in revista Ferma nr.6(167) 1 - 14 aprilie 2016

Vizualizat: 554 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?