Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Reinventarea industriei cărnii de la A la Z

Publicat: 13 ianuarie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aflat la cea de-a patra ediție, Seminarul Integrat Industria Cărnii.Ro a prilejuit o analiză pragmatică a industriei cărnii din România, din perspectiva dezvoltării unui număr tot mai mare de afaceri integrate, care să urmeaze întreg lanțul de producție „de la furcă la furculiță”. 

Click pe poza pentru galerie!

Peste o sută de companii din toata țara și aproximativ 300 de invitați au participat la dezbaterile desfășurate la București, în zilele de 19 și 20 noiembrie a.c.

 

Scăderea TVA - principala problemă 

Integrarea producției, necesitatea scăderii TVA la carne și evaziunea fiscală din sector au fost subiecte „cap de listă” în dezbaterile seminarului. Radu Timiș, președintele grupului Cris-Tim, a precizat că este mai mult decât necesară „reducerea TVA pe lanț, la 5 sau 9%, pentru că 75% din actuala cotă de TVA de 24%, în tot ceea ce înseamnă industrie și consum, oricum nu se încasează”. Tot Radu Timiș, ales recent președinte al ARC - Asociația Română a Cărnii, a mai spus că doar prin scăderea taxei s-ar elimina concurența neloială făcută de evazioniști și, la urma urmei, ar fi „un lucru înțelept” care le-ar aduce producătorilor români mai mulți bani pentru investiții, fără de care România nu se va putea menține în competiția de pe piața europeană. De altfel, a mai subliniat el, "prin reducerea TVA la carne, încasările la buget vor fi de trei ori mai mari și, ceea ce este mai important, va crește consumul”.

Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, a ținut să întărească și el ideea privind necesitatea scăderii fiscalității: "dacă nu se iau măsuri pentru reducerea TVA la carne și la produsele din carne de pasăre, fermierii din industria avicolă vor avea de suferit. Avem taxe de toate felurile, taxe pe stâlp și taxe pe gard, care ne dijmuiesc serios veniturile”.

Ioan Popa, managerul general al Transavia, a spus, cu un anumit substrat, demn de băgat în seamă de actualii guvernanți, că „dacă până acum lumea spunea că soarele răsare de la București, iată că de ceva vreme constat că soarele doar apune aici”. 

 

Fruntași în topul angajatorilor din România

Marian Cuzdrioreanu, reprezentantul Asociației Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor și Comercianților de Pește din România - Ro-Fish, susține că la pește consumul a scăzut dramatic de la 8,5 kg în 1990 la numai 4 kg în prezent, așa că deschiderea piețelor externe trebuie să fie o prioritate națională a tuturor guvernelor. 

Și Neculai Apostol, fondatorul grupului de firme Kosarom, a fost critic la adresa MADR, dar și a Guvernului, în general. 

Poate că și insuccesul premierului în lupta pentru Cotroceni ar putea fi un catalizator al acestei atitudini tranșante a celor care sunt printre contribuabilii importanți ai României. La urma urmei, crescătorii de animale, producătorii, importatorii și distribuitorii de carne, preparate din carne și conserve, adică industria alimentară (împreună cu producătorii de băuturi), conform statisticilor, ocupă în România primul loc în topul angajatorilor (cu excepția statului), cu circa 184.000 de persoane. Iată că cele 8.355 de companii, din acest important sector de activitate economică, generează în total o cifră de afaceri de 10,7 miliarde de euro și o valoare adăugată de 2,2 miliarde de euro. 

 

În final, premii și strângeri de mână

După ce „focul încrucișat” s-a mai domolit, la finalul celor două zile pline în care s-au atins majoritatea problemelor de care se lovesc investitorii din industria cărnii, secretarul de stat în MADR - Daniel Botănoiu a înmânat diplome de excelență unui număr de 15 companii cu activitate în sectorul de producere și procesare a cărnii, care s-au evidențiat pe piața internă prin integrarea producției și, evident, ca model de business. De altfel, integrarea producției beneficiază de un punctaj suplimentar în noul PNDR și datorită acestor modele de business agricol care, iată, s-au dovedit de succes.

 

 

CALM ȘI PRUDENT

Daniel Botănoiu, rămas în a doua zi a dezbaterilor singur pe baricada guvernamentală, s-a străduit să ofere răspunsuri, dar a subliniat că 1 ianuarie 2015 nu va putea fi, în niciun caz, data de la care scăderea TVA la carne și legume-fructe ar putea intra în vigoare și a îndemnat, totodată, la calm: „Nu cred că putem să luăm o măsură de o astfel de anvergură, pripindu-ne, spunând o dată anume. Este vorba de o analiză, depinde de Guvernul României și nu trebuie să acționăm sangvin cu ceea ce ne dorim”.

Vizualizat: 426 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?