Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Reguli pentru exportul de ovine în Turcia

Publicat: 04 martie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România va putea exporta în Turcia ovine vii și carne de ovine din cele 19 județe libere de scrapie numai după ce experții turci vor agrea fermele de carantină. Vizita acestora în România este programată pentru luna martie, însă informarea oficială din partea Turciei referitoare la data reluării exporturilor se va face pe cale diplomatică, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu

Click pe poza pentru galerie!

Mănăstireanu s-a întâlnit, în 31 ianuarie 2014, la Ankara, cu o delegație a Autorității Veterinare Centrale din Turcia. Acesta a precizat, citat de Agerpres, că au fost agreate și semnate cele trei tipuri de certificate veterinare de sănătate pentru sacrificarea ovinelor, pentru exportul de ovine destinate îngrășării și pentru exportul de ovine destinate reproducției.

 

Exportul de ovine vii și carne de ovine

Potrivit ANSVSA, pentru exportul ovinelor vii,fiecare transport trebuie însoțit de un certificat veterinar de sănătate, conform modelelor agreate de ambele părți în cursul întâlnirii din 31.01.2014. Un exemplar original al modelului de certificat semnat de ambele părți a fost preluat de delegația română, celălalt exemplar original a rămas la autoritățile veterinare turce.
Turcia nu importă carne de ovine, având un excedent de animale destinate sacrificării (35 mil. capete).

 

Tranzitul de ovine vii și carne de ovine

Ovinele vii din cele 19 județe libere de scrapie și fermele de carantină agreate pot tranzita Turcia fără restricții. Autoritățile veterinare turce vor propune punctul de staționare obligatorie al camioanelor cu animale vii. Ca regulă, sunt folosite facilitățile de staționare pentru camioane din județul Mersin.
Tranzitul cu carcase de ovine de la oi din cele 19 județe libere de scrapie se poate derula fără restricții, cu respectarea legislației UE.

Tranzitul cu carne de ovine de la animale din alte județe decât cele libere de scrapie se poate efectua numai dacă și după ce carnea a fost tranșată și îndepartat tot materialul cu risc specificat, conform reglementărilor OIE și UE.

Pentru tranzit, este nevoie și de acceptul autorităților irakiene. În cazul în care animalele vii și carnea urmează să tranziteze Irakul, intrarea în Turcia se face doar pe baza unui document de acceptare a tranzitului eliberat de autoritățile irakiene.

În perioada 2002-2013, scrapia (Encefalopatia Spongiformă Transmisibilă - EST) a fost confirmată la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 mil. capete. În 2012, au fost confirmate 12 focare de scrapie, cu 76 de ovine pozitive. Pentru eradicarea acestor focare au fost sacrificate 4.548 ovine.

 

Exportul de bovine

Potrivit ANSVSA, discuțiile pentru reluarea în Turcia a exportului de bovine vii și de carne de bovine vor avea loc după publicarea în Jurnalul Oficial al OIE a statusului de țară pentru România, cel mai probabil la sfârșitul lunii mai 2014.

Turcia este primul partener economic al României din afara UE și din cadrul Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale ale României, respectiv a patra piață pentru exportul României.


APIA A PLĂTIT CNDP PENTRU OVINE ȘI CAPRINE

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a plătit, în 27 ianuarie 2014, 344,45 mil. lei reprezentând plata primei pe cap de animal din cadrul plăților naționale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine aferente anului 2013, din care: pentru ovine - 304,37 mil. lei pentru 43.338 fermieri; pentru caprine - 40,08 mil. lei pentru 15.339 fermieri.


RUSIA MENȚINE EMBARGOUL LA CARNEA DE PORC DIN UE

Comisia Europeană se roagă, practic, de Federația Rusă să accepte „discuții constructive” privind embargoul impus importurilor de porci din Uniunea Europeană, la două săptămâni după ce Rusia a suspendat importurile de porci și de carne de porc din toate cele 28 de state UE, ca urmare a detectării pestei porcine africane (ASF) la doi mistreți, în sudul Lituaniei, care se învecinează cu Belarus, în 24 ianuarie 2014.

Comisia Europeană a adoptat rapid măsuri de protecție în Lituania, a trimis o echipă de experți veterinari în zonă, cărora li s-au alăturat experți din Rusia și din Belarus de la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor.

Rusia continuă însă să aplice acest embargo comercial tuturor statelor UE, chiar dacă prezența bolii a fost identificată doar într-o zonă restrânsă din Lituania și în ciuda unei prime solicitări, fără succes, din partea comisarului european pentru sănătate, Tonio Borg, de a se întâlni cu reprezentanți ruși din domeniu și de a purta discuții la nivel oficial și tehnic.

Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarulului Tonio Borg, a precizat că Rusia absoarbe un sfert din exporturile UE de produse din carne de porc, în primul rând din Olanda, Germania și Danemarca, pentru o valoare totală anuală de 1,4 mld. euro.

Autoritățile veterinare ruse, citate de presa internațională, au anunțat că restricțiile comerciale privind carnea de porc din UE ar putea fi menținute cel puțin două luni.

Fostul ministru român al Economiei, Andrei Gerea, președintele părții române în Comisia interguvernamentală româno-rusă de colaborare economică și tehnico-științifică, a solicitat omologului său rus sprijin în vederea deblocării exporturilor românești de carne și produse de origine animală pe această piață, informează Ministerul Economiei.

Vizualizat: 984 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?