Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Reguli la transportul cerealelor

Publicat: 17 iulie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentul a aprobat, la finalul lunii iunie 2014, proiectul de lege privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit legii, produsele agricole vegetale obţinute după recoltare se transportă de la punctele de recoltare la spaţiile de depozitare proprii ale exploataţiilor agricole în cauză cu avizul de însoţire a mărfii, fără ca vehiculele folosite în acest scop să fie obligate să deţină tichet de cântar.

Nici pentru transportul direct de la punctele de recoltare la bazele de recepţie/depozitare ale unităţilor de procesare nu este necesar tichetul de cântar, cu condiţia însoţirii vehiculului cu o copie a contractului încheiat între producătorul agricol şi procesatorul în cauză şi cu avizul de însoţire a mărfii.

 

Documente obligatorii

Transportul de la punctele de recoltare la alte spaţii de depozitare decât cele proprii exploataţiei agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării se poate face fără ca vehiculele să deţină tichetul de cântar, doar cu avizul de însoţire a mărfii, în limita a maximum 70 km de la locul de încărcare. Pe distanţe mai mari de 70 km de la locul de încărcare, transportul va fi însoţit de documentele legale specifice transportului, de avizul de însoţire a mărfii şi de tichetul de cântar.
Amenzile sunt: de la 10.000 lei la 50.000 lei, suspendarea activităţii de la o lună la 6 luni şi confiscarea produselor agricole pentru deţinătorii mărfii, respectiv de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru conducătorii auto care nu au la bordul vehiculelor, pe perioada transportului, documentele legale.

 

26,29 euro pe tona de sfeclă de zahăr

Preţul minim pentru sfecla de zahăr din cotă, de calitate standard (conţinut de zahăr de 16% la punctul de recepţie), va fi de 26,29 euro/tonă pentru recolta anului de comercializare 2014/2015, potrivit proiectului de Ordin privind recunoaşterea Acordului interprofesional (AIP) pentru sfecla de zahăr - recolta 2014/2015, încheiat între Federaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România (FCSZR), Asociaţia Producătorilor de Zahăr din Sfeclă de Zahăr din România şi Asociaţia Patronatul Zahărului din România.

Preţul sfeclei de zahăr se poate majora/diminua în funcţie de conţinutul în zahăr.
AIP stabileşte contractarea, producerea, transportul, recepţia şi plata sfeclei de zahăr din recolta anului de comercializare 2014/2015, destinată industrializării, şi este valabil pentru campania de sfeclă de zahăr din anul de comercializare 2014/2015.

 

Cota naţională: 104.698 tone de zahăr alb

Clauzele generale ale AIP pot fi modificate prin negocieri între membrii semnatari. „Părţile au căzut de acord ca pentru recolta anului de comercializare 2014/2015 să colaboreze în vederea obţinerii unei cantităţi de zahăr alb din sfeclă de zahăr care să acopere cota naţională (104.698 tone de zahăr alb) şi eventualele cantităţi de zahăr din afara cotei, ca urmare a angajamentelor implicite şi explicite legate de producerea cotei de producţie de zahăr din sfeclă de zahăr asumate de societăţile comerciale producătoare de zahăr şi de MADR.

În funcţie de cotele de producţie alocate, societăţile comerciale producătoare de zahăr vor determina cantitatea minimă dezirabilă de sfeclă de zahăr şi suprafaţa necesară a fi contractată, pe care le vor comunica asociaţiilor de cultivatori de sfeclă de zahăr din zona de aprovizionare, până la începerea campaniei de contractare a sfeclei de zahăr” , se arată în proiectul de Ordin privind recunoaşterea AIP.

Acordul mai prevede ca plata materiei prime recepţionate să se facă astfel: 40% până la 20 decembrie 2014; 30% până la 31 ianuarie 2015; integral până la 10 martie 2015.

 

ŞTIRI

IMPOZITE
Scutiri de impozit

Producătorii agricoli persoane fizice care au suferit pierderi în urma calamităţilor din 2013 vor fi scutiţi de impozitul pe venitul agricol (calculat pe baza normelor de venit) proporţional cu gradul de calamitate constatat, a hotărât Guvernul, în 18 iunie 2014. Ordonanţa de Urgenţă aprobată de Guvern prevede acordarea acestei facilităţi în cazul în care producţia nu a fost asigurată şi a fost calamitată în proporţie de peste 30%, iar acest lucru poate fi dovedit printr-un document emis de autoritatea competentă, în condiţiile legii. Mai mult, cei care au plătit deja impozitul, beneficiază de restituirea sumelor achitate.

PLĂŢI
18 mil. lei pentru agricultura ecologică

APIA informează că a autorizat la plată, la finalul lunii iunie a.c., peste 25,5 mil. lei către beneficiarii din sectorul de agricultură ecologică şi cei care derulează anumite măsuri de piaţă. Cca. 17,97 mil. lei au fost plătiţi către 10.269 beneficiari ai ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică (conversie). Pentru măsurile de piaţă au fost plătite: 2,33 mil. lei - restructurare/reconversie plantaţii viticole, 161.176,54 lei - asigurarea recoltei de struguri, 295.726,63 lei - grupuri de producători din sectorul de legume-fructe şi 4,72 mil. lei - ajutor comunitar pentru furnizarea laptelui în şcoli.
Sumele au fost acordate din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA).

Vizualizat: 1341 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?