Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Recomandările Bayer în AgroArena de la Cărpiniş

Publicat: 22 iunie 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comuna Cărpiniş din judeţul Timiş a fost a doua locaţie aleasă anul acesta de Bayer CropScience România pentru a marca seria de acţiuni în câmp dedicată prezentării soluţiilor tehnologice pentru protecţia culturilor

Click pe poza pentru galerie!

Pe platforma societăţii Semislend, peste două sute de fermieri au primit cu entuziasm sfatul sfecialiştilor şi au urmărit evoluţia rapiţei, a grâului, porumbului, florii soarelui şi a orzoaicei de toamnă din loturile demonstrative. Prin rotaţie, s-a evaluat fiecare cultură, în timp ce reprezentanţii Bayer au oferit informaţii despre tratamentele aplicate, atât la sămânţă cât şi în vegetaţie, iar la final s-au tras concluziile.

 

Două tratamente cu fungicide

Gabi Raviczki, director de marketing şi dezvoltare Bayer CropScience România, a fost cel care a prezentat lotul de orzoaică din soiul Casanova, cu cele trei variante şi diferenţele dintre ele. Deşi s-a confruntat cu un deficit de apă, cultura tratată a rezistat cu bine iernii, însă excesul de precipitaţii din luna mai a pus la grea încercare echipa Bayer. Pentru a scăpa de presiunea bolilor, s-au elaborat două tehnologii diferite.

Una dintre variante a presupus aplicarea unui tratament la sămânţă cu Lamardor 400 FS şi Peridiam, în doze de 0,15 l/t, respectiv 0,5 l/t, după care, în a doua jumătate a lunii aprilie, s-a folosit fungicidul Nativo 300 SC.

Cea de-a doua soluţie propusă la tratarea seminţei s-a bazat pe insectofungicidul Yunta Quattro, în doză de 1,6 l/t. Utilizarea acestui produs inovator, care are în componenţă patru substanţe active cu acţiune sistemică, asigură plantei o răsărire mai viguroasă, un sistem radicular bine dezvoltat, un număr mai mare de fraţi şi o masă foliară mai bine dezvoltată.

În plus, s-a folosit în primăvară fungicidul Zantara, extrem de eficient în combaterea bolilor foliare la gâu şi orz. Utilizat în doză de un litru pe hectar, Zantara conţine bixafen, substanţă activă dintr-o grupă chimică recent descoperită, având un mod de acţiune diferit faţă de fungicidele utilizate în prezent la cereale.

„Date fiind condiţiile din acest an, noi am recomandat folosirea a cel puţin două tratamente cu fungicide pentru a ţine sub control bolile, în special în partea a doua a perioadei de vegetaţie. Vorbim inclusiv de infestare cu fusarium, total atipic pentru cultura de orzoaică”, ne-a mărturisit Gabi Raviczki.

Deşi nu era cazul chiar anul acesta, ambele loturi au fost tratate cu Ethrel. Pentru combaterea buruienilor s-a folosit erbicidul Sekator Progress (0,15 l/ha), iar dăunătorii au fost ţinuţi la distanţă cu ajutorul insecticidului Biscaya (0,2 l/ha).

 

Rapiţa a fost salvată

La cultura de rapiţă, pachetul tehnologic propus de Bayer ar fi putut salva o mare parte din producţia de anul acesta. După cum se ştie, seceta din toamnă şi apoi gerul din ianuarie şi februarie au compromis peste 70 la sută din suprafaţa cultivată cu rapiţă în România. În cazul lotului de la Cărpiniş, pierderile au fost limitate datorită intervenţiei specialiştilor.

Hibridul Hexagon a fost tratat la sămânţă cu insecticidul Modesto (12,5 l/t), care conţine două substanţe active: clotianidin (are efect sistemic deosebit şi, datorită solubilităţii extrem de reduse în apă, rămâne în zona rădăcinilor pentru a fi absorbită în plantă) şi beta-ciflutrin (componentă de contact care acţionează printr-un efect de şoc după ingestie). Aplicarea acestuia asigură protecţie pentru o perioadă de până la opt săptămâni după semănat.

Pentru că nu a fost cazul în toamnă, primele tratamente au avut loc abia la începutul lunii aprilie, când s-a folosit fungicidul sistemic Folicur Solo (doza 1 l/ha) şi insecticidul foliar Decis Mega (0,15 l/ha), pentru a combate atacul de gărgăriţa tulpinilor. De asemenea, în faza de buton galben s-a stropit cu Proteus (0,6 l/ha). Au urmat apoi două tipuri de tratamente pe două parcele diferite.

Unul dintre ele s-a bazat pe pachetul Proteus (Proteus 110 OD + Tilmor 240 EC - 0,6 l/ha + 1 l/ha) şi insecticidul Biscaya (03 l/ha), iar celălalt pe pachetul Biscaya (Biscaya 240 OD + Tilmor 240 EC - 0,3 l/ha + 1 l/ha) şi Proteus. În perioada de înflorire, Biscaya este singurul produs recomandat de Bayer, fiind „prietenos” cu albinele.

La începutul lunii iunie, când s-a desfăşurat cea de a doua etapă AgroArena, rapiţa se afla într-o stare excelentă, planta fiind bine dezvoltată. Singura bătaie de cap pentru organizatori era prezenţa în cultură a cărăbuşului păros (Epicometis hirta), un dăunător care provoacă mereu probleme fermierilor.

 

Combaterea bolilor şi a dăunătorilor la grâu

Şi în cazul lotului de grâu, unde s-a optat pentru soiul Exotic (KWS), specialiştii Bayer au elaborat două tipuri de tehnologii. Pe una dintre parcele, sămânţa a fost tratată cu Yunta Quattro (1,6 l/t), după care, în primăvară, s-au aplicat cinci tratamente: Falcon Pro (0,6 l/ha), un fungicid extrem de eficient în combaterea făinării şi a septoriozei, care va fi introdus pe piaţa românească abia anul viitor; Sekator Progress (0,15 l/ha); Zantara 216 EC (1 l/ha), care a pus capăt infestării cu rugini; Biscaya 240 OD (0,2 l/ha) şi Prosaro 250 EC (0,9 l/ha), pentru a ţine sub control atacul de fusarioză.

Pe cealaltă parcelă, seminţele au fost supuse unui tratament cu Lamardor 400 FS şi Peridiam, în doze de 0,15 l/t, respectiv 0,5 l/t. Ulterior, s-a aplicat Falcon 460 EC (0,6 l/ha), Sekator Progress (0,15 l/ha), Nativo 300 SC (1 l/ha) şi Biscaya 240 OD (0,2 l/ha).

Concluzia a tras-o Daniel Grosz, director tehnic pe zona de Vest: „80 la sută din producţia de pe un spic este asigurată de viabilitatea celor trei frunze terminale”.

 

400 kg în plus la hectar!

Pe cultura de floarea-soarelui s-au elaborat, de asemenea, două tehnologii diferite, după ce, în prealabil, sămânţa hibridului LE 19 (Pioneer) a fost tratată cu insecticidul Poncho 600 FS (în doză de 0,5 mg substanţă activă/bob). Pe de o parte, s-a aplicat în postemergenţă erbicidul Raft (1 l/ha), împreună cu graminicidul Select Super (2 l/ha), iar ulterior s-a stropit cu Prosaro 250 EC (1 l/ha). Important este de reţinut faptul că tratamentul cu Raft în postemergenţă trebuie făcut în momentul în care planta are frunze adevărate, nu doar frunzele cotiledonate.

De asemenea, specialiştii Bayer consideră ideală aplicarea a două fungicide, când există 6-8 frunze, respectiv la apariţia calatidiului. Cealaltă solă a fost tratată în preemergenţă cu Raft (1,25 l/ha), după care, în postemergenţă, s-a stropit cu Select Super (2 l/ha) şi Prosaro (1 l/ha). În plus, urma să se mai aplice un fungicid, în doză de 0,4 l/ha.

Este vorba de Sfera 536 SC, un produs cu spectru larg de activitate datorită modului diferit de acţiune a celor două substanţe active: trifloxistrobin - o strobilurină care produce şi efectul „green leaf” pentru culturi sănătoase, cu producţii mari şi de calitate, şi ciproconazol - un triazol cu acţiune sistemică, ce asigură protecţia din interior a plantelor.

Conform estimărilor Bayer, fiecare tratament fungicid aplicat la floarea-soarelui poate asigura un spor de producţie de 300-400 kg la hectar.

 

Un plus de flexibilitate

La cultura porumbului, pe lângă deja consacratele Merlin Duo, Adengo şi Laudis, fermierilor li s-a vorbit despre un nou erbicid, Merlin flexx, aliat de nădejde în combaterea buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate anuale, cu utilizare preemergentă şi postemergentă timpurie.

Datorită isoxaflutolului, substanţa activă care se integrează în sistemul coloidal al solului, ierburile ce urmează să răsară în timpul primelor ploi de după o perioadă fără precipitaţii sunt combătute prin reactivarea erbicidului. Acest efect durează chiar şi opt săptămâni.

Pentru a-i spori eficacitatea, s-a adăugat Dimetenamid. „În cultura porumbului, esenţial este controlul buruienilor până la faza de patru până la şase frunze adevărate. În această perioadă, planta îşi formează potenţialul de producţie”, susţin specialiştii Bayer. Ca şi în cazul florii soarelui, seminţele de porumb au fost tratate cu Poncho, considerat cea mai eficientă soluţie împotriva Diabrotica, un dăunător deosebit de periculos.

 

TRATAMENTUL POTRIVIT = SPORURI DE PRODUCŢIE

Gabi Raviczki, director de marketing şi dezvoltare Bayer CropScience România: „Utilizând aceste tehnologii, fermierii pot miza pe producţii foarte mari, chiar şi în condiţiile acestui an, cu precipitaţii multe şi o presiune deosebită a bolilor, în special în zona de vest a ţării. Investiţia se justifică pe deplin, regăsindu-se în valoarea producţiei. De exemplu, în cazul culturii de orzoaică estimăm faptul că un tratament cu fungicid în plus aduce sporuri de producţie de 300 până la 800 de kilograme la hectar”.

Vizualizat: 924 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?