Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„RĂZBOIUL” COTELOR DE ZAHĂR

Publicat: 29 ianuarie 2015 - 11:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Președintele Asociației Române a Producătorilor de Zahăr din Sfeclă (ARPZS), Ioan Armenean, director general al Tereos România din Luduș, acuză MADR că a lasat fabricile românești de zahăr fără posibilitatea de a-și exporta supraproducția din acest an pe piețe din afara Uninii Europene.

Click pe poza pentru galerie!

„Un funcționar al APIA central nu a transmis la Bruxelles cererea noastră de a face export în afara UE, deci să scăpăm de surplusul de zahăr, el a transmis că fabricile de zahăr nu au cotă, ceea ce este o mare prostie. (...) Suntem într-o situație limită, în care fabricile din Oradea și Luduș, dar și celelalte, nu vor produce sfeclă și zahăr în acest an, pentru că nu au cui să vândă acest zahăr”, a spus Ioan Armenean, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că numai Fabrica de Zahăr din Luduș are în stoc 35.000 tone zahăr, din care, dacă nu își reprimește cota de zahăr de 33.391 tone - diminuată cu 7.000 tone de către MADR, nu va putea vinde mai mult de 4.000 tone.

Fabricile de zahăr din România sunt în „război” cu MADR, care, prin Ord. 707/2014 a tăiat cotele de zahăr alocate. „Am acționat în instanță Ministerul Agriculturii, Justiția și-a spus cuvântul suspendând Ordinul 707. Mai mult, am câștigat în primă instanță ca acest ordin să fie anulat, urmează probabil faza de apel, suntem într-un război practic cu Ministerul Agriculturii (...) Fabrica de Zahăr Luduș, actualmente Tereos România, este într-o situație delicată pentru că, cota pe care a primit-o istoric după aderarea României la Uniunea Europeană, primită după calcule și legislație europeană corect aplicată, de 33.391 de tone, printr-un ordin pe care noi îl considerăm ilegal și târziu dat, în 2013, după ce sfecla era semănată, Ordinul 707 (al MADR - n.red.) a redus cota la 26.008 tone. Deci o pierdere de peste 7.000 de tone, care nu mai poate fi produsă într-o zonă în care sfecla este la ea acasă”, a detaliat, citat de Agerpres, Ioan Armenean.

 

Promisiuni neonorate

Președintele ARPZS a adăugat că ministrul Daniel Constantin și secretarul de stat Daniel Botănoiu au promis restituirea cotei de zahăr dacă se ajunge la o producție de sfeclă de zahăr de 6.000 ha, fapt ce nu s-a întâmplat. „(...) Noi (Fabrica din Luduș - n.red.) am produs pe 6.000 de hectare cea mai mare producție din istoria fabricii, 54.000 tone de zahăr, cu o producție medie de 60.000 de tone (de sfeclă de zahăr - n.red.) la hectar”, a precizat Armenean.

Armenean mai afirmă că Ord. 707 a fost emis „la presiunile făcute de fabricile de zahăr de la Roman și de la Bod”, care susțineau că fabricile din Luduș și Oradea nu și-au îndeplinit cotele în anii anteriori, fapt care nu ar fi real.

Vizualizat: 488 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?