Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ratele bancare falimentează crescătorii de taurine

Publicat: 02 februarie 2009 - 18:39
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Atât de mult invocata „criză economică” pare să facă deja primele victime în ţara noastră, în rândul crescătorilor de animale.

Reprezentanţi ai Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR) au atras atenţia că există crescători care se află pe punctul de a-şi încheia activitatea.

Click pe poza pentru galerie!

Pe lângă problemele inerente care macină de mai multă vreme acest sector, a mai apărut şi criza economică. Primii afectaţi sunt fermierii care au contractat credite bancare şi care au dificultăţi în a-şi achita datoriile către bănci, care trebuie onorate lună de lună.

Aproape toţi crescătorii de animale interesaţi să-şi dezvolte afacerea au apelat la credite bancare, neavând altă soluţie de finanţare. În baza unor calcule destul de riguroase şi a unei producţii de lapte estimate, băncile au ajuns la concluzia că fermierii sunt capabili să-şi achite ratele lunare la bancă.

Desigur, toate acestea se întâmplau cu mult timp în urmă, când nimeni nu anticipa impactul crizei globale asupra economiei româneşti şi, implicit, şi asupra agriculturii. Odată apărută însă, criza va da peste cap planurile fermierilor.

Nici o socoteală anterioară nu mai stă în picioare

Într-o situaţie similară cu cei care au contractat credite bancare pe cont propriu, se află şi crescătorii implicaţi în proiecte Sapard. După cum se ştie, aceştia sunt obligaţi să contribuie la finaţarea proiectului cu 50 la sută din valoarea totală a investiţiei.

Cum puţini sunt cei care au avut „în buzunar” banii necesari cofinanţării, crescătorii fără resurse financiare proprii au fost nevoiţi să contracteze împrumuturi bancare. Chiar dacă s-au văzut cu banii în cont la momentul potrivit, alegerea acestei surse de finanţare a adus fermierilor costuri suplimentare, precum şi obligaţia de a respecta cu rigurozitate o anumită disciplină financiară şi de business, până la urmă.

Cu alte cuvinte, afacerea fermierului, căruia i s-a acordat împrumutul bancar, a fost construită în aşa manieră încât agricultorul să-şi poată achita ratele bancare, dar să aibă şi o siguranţă financiară, care să-i permită să-şi dezvolte afacerea, pentru ca, după o anumită perioadă, acesta să poată trăi pe propriile lui picioare, adică să-şi rentabilizeze ferma, astfel încât să se autosusţină financiar şi să obţină profit. Aceasta este, de fapt, raţiunea iniţierii oricăror forme de sprijin financiar.

Dacă mai punem la socoteală şi scăderea preţului de livrare a laptelui, cu care îi ameninţă procesatorii pe crescătorii de bovine autohtoni, numărul fermierilor nevoiţi să-şi încheie activitatea este în creştere. Cum scade procesatorul, artificial, preţul de achiziţie a laptelui?

Practic, crescătorul nu are la îndemână prea multe variante: trebuie să plătească ratele lunare la bancă din alte surse sau pierde întreaga investiţie. Unii vor accepta, în aceste condiţii, tot ce li se impune, alţii nu vor ceda şi îşi vor cere în continuare drepturile, alţii vor renunţa să mai lupte...

Întrebare către autorităţile care decid prin agricultură: voi, oameni buni, cu ce lapte aţi crescut? Cu ce lapte vreţi să vă creşteţi copiii şi nepoţii dacă pe Joiana a noastră o “sprijiniţi” să ajunga la abator?

Articol publicat în revista Ferma, nr 1(68)/2009

Vizualizat: 397 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
vind iepuri
|
08. 10, 2011. Wednesday 12:25
vind iepuri vii 80lei 1kg
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?