Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"Rapsodia" fermierilor se cântă pe un ton mai grav

Publicat: 14 martie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Adunarea Generală a membrilor LAPAR s-a săvârșit într-o zi de vineri, pe 20 februarie. „A fost un moment de prezentare a raportului de activitate pe anul trecut și a proiectelor avute în vedere pentru 2015”, a spus laconic președintele organizației profesionale, Laurențiu Baciu, în conferința de presă organizată la finalul celor trei ore de lucru. 

Click pe poza pentru galerie!

S-a mai discutat despre condițiile de aplicare a noului PNDR, de bunele practici în agricultură, dar și despre subvenții. Nu au fost uitate nici probleme majore, rămase restante, aduse în față în anii trecuți dar nelămurite nici până acum. S-au discutat și câteva probleme organizatorice, pentru îmbunătățirea activității LAPAR.

 

Legi inactuale și incoerente, controale drastice

Vicepreședintele Nicolae Sitaru a ținut să precizeze că mai toți membrii au ridicat „problema legislației stufoase vizavi de domeniul nostru de activitate. Este o legislație fără cap și fără coadă, pe care, din păcate, aproape nici un fermier nu o mai înțelege și care este, câteodată, chiar dușmănoasă. De aceea ne-am propus să punem presiune pe autorități, în special pe minister, pentru a simplifica legislația. Pentru ca atunci când facem ceva, să știm: ori e albă, ori e neagră”. Sitaru a subliniat că o legislație armonizată, ușor de înțeles și de aplicat, nu poate fi decât în beneficiul ambelor părți. Fermierii ar performa iar statul ar încasa impozite mai mari. 

Din păcate, a mai spus Sitaru „suntem puși în situația în care orice organ de control, fisc, poliție rutieră sau poliție comunitară, ne poate pune probleme, tocmai din cauză că legea este interpretabilă. Asta, după ce că nu mai avem școli de tractoriști iar în unele județe nici măcar nu se găsește un tractor pe care să se țină examenul pentru carnetul de rutieriști, iar legea a rămas ca pe vremea când erau doar tractoare U 650. ~n alte țări, cu B-ul poți conduce pe raza fermei până și camionul. Pe răspunderea fermierului, care nu e nebun să pună pe cineva nepriceput la volanul unui utilaj agabaritic”.

 

Impozit pe cheltuială!

„Nu mai spunem că fiscal sunt o mie și una de cheltuieli nedeductibile. Adică plătim, cum s-ar spune, pe lângă impozitul pe profit, și impozit pe cheltuială. După ce că legile sunt și așa neclare, mai vin și cu niște norme de aplicare care le tulbură de tot”, a mai spus fermierul ialomițean. 

S-a vorbit și despre zonele defavorizate, care s-au cam amestecat. Dar și despre unele consultări ministeriale desfășurate pe cu totul alte canale decât cele oficiale. ”E normal ca ministerul să-i cheme doar pe liderii sindicali care se plimbă cu mașina ministerului”, a spus, cu subînțeles, liderul LAPAR. „Când găsim ușile închise la minister, ne-am învățat să scriem câteva rânduri direct la Bruxelles. Acolo am primit, de fiecare dată, răspuns la solicitările noastre. Ne-a răspuns și Barroso, și Schulz. Acum, de când există cutremurul acesta cu DNA-ul, parcă găsim ușile mai deschise ca niciodată la Guvern”, a mai spus Baciu. 

Liderii LAPAR încă mai cred în dialog și în forța de negociere, dar sunt pregătiți să treacă și la măsuri mai drastice. Oricum, fermierii din LAPAR nu vor mai „cânta duios”, ci au trecut, mai întâi, la un registru vocal mai grav, apoi vor și țipa dacă este nevoie. 

Vizualizat: 590 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!