Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rămânem cu rablele?

Publicat: 01 iunie 2010 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Proiectul Rabla pentru tractoare şi maşini agricole autopropulsate, desfăşurat în premieră anul acesta, pare că e sortit eşecului. Suma prea mică alocată de către Administraţia Fondului pentru Mediu, ca primă de casare şi povara birocratică, i-a descurajat pe fermieri să aplice la acest program.

Click pe poza pentru galerie!

Deşi nu există încă o centralizare a datelor privind numărul dosarelor depuse la nivel naţional, previziunile sunt cât se poate de sumbre. De la începutul lunii aprilie, când programul a devenit operaţional, distribuitorii avizaţi au eliberat 140 de note de înscriere. Asta nu le garantează însă nici pe departe încheierea vreunui contract.

De pildă, Mecanica Ceahlău, una dintre cele 20 de firme furnizoare acceptate în Programul Rabla, nu a vândut nici o maşină, cu toate că a avut zece solicitări! „Promisiuni avem, dar numai pe hârtie. Nimeni nu cred că poate suporta o sumă atât de mare.

Probabil dacă ar fi existat posibilitatea acordării de mai multe vouchere, situaţia ar fi fost alta. Unii ne-au spus că încearcă să contracteze un împrumut bancar. Ne-am oferit şi noi să-i ajutăm în acest sens. Aşteptăm să vedem dacă se va concretiza ceva”, ne-a declarat Tudorel Radu, reprezentantul Mecanica Ceahlău.

Cuantumul primei de casare este de cel mult 17.000 lei (în jur de 4.000 de euro), fără ca aceasta să depăşească 50% din preţul de achiziţie al utilajului nou, în cazul persoanelor fizice, respectiv 40% din preţul, fără TVA, al tractorului nou sau al maşinii agricole autopropulsate noi, pentru persoanele juridice. Din păcate, această sumă nu acoperă nici 20% din costul achiziţiei.

 

Jungla birocratică

Alţi potenţiali cumpărători au fost speriaţi de atâta birocraţie. „Persoanele juridice care doresc să aplice la acest program trebuie mai întâi să depună un dosar stufos la Administraţia de Mediu şi abia apoi, dacă obţin aprobarea, se pot înscrie la noi. Eligibili sunt numai aceia care nu au beneficiat în ultimii trei ani de ajutoare de stat peste valoarea de 200 de mii de euro”, susţine Ligia Marinescu, director de vânzări în cadrul NHR Agropartners, companie care a solicitat pentru Programul Rabla suma de 3,4 milioane lei.

Nici reprezentanţii Zetor Tractor nu au reuşit să încheie vreun contract până la data de 12 mai. „Noi avem înregistrate destul de multe cereri, dar nu s-a finalizat nimic. Ne punem mari speranţe în această nouă lege, care le dă dreptul persoanelor fizice să se asocieze şi apoi să cumpere împreună tractorul”, ne-a mărturisit Kristina Drienovski.

La nivel naţional, Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, a alocat 100 de milioane de lei pentru implementarea "Programului Rabla" destinat achiziţionării de tractoare şi maşini agricole autopropulsate noi.


Creditare

De curând, CEC Bank a lansat un credit special destinat cumpărării de tractoare şi maşini autopropulsate noi în cadrul programului Rabla din agricultură. Perioada de creditare este de maxim şase ani, finanţarea se acordă în lei şi nu se solicită contribuţie proprie a beneficiarului. De asemenea, banca nu va percepe comision de rambursare anticipată a creditului.

Vizualizat: 539 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
.care sunt utilajele autopropulsante?
|
09. 01, 2010. Wednesday 18:56
care sunt utilajele autopropulsante?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?