Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pseudopestă aviară la o fermă din Ialomița

Publicat: 01 decembrie 2014 - 10:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Proprietarul unei ferme de pui de carne din jud. Ialomița a încercat să vândă fără acte peste 30.000 de pui, după ce ferma fusese pusă sub carantină de către DSVSA, existând suspiciuni de infestare a păsărilor cu Boala de Newcastle, raportate chiar de proprietar.

Click pe poza pentru galerie!

Transportul ilegal de păsări (32.280 de capete) a ajuns într-un abator în județul Vaslui, unde a fost depistat de ANSVSA. Lotul a fost sechestrat și dirijat spre neutralizare și s-au dispus măsuri de dezinfecție, iar abatorul a fost amendat cu 60.000 de lei.

ANSVSA a informat că a primit, în 12 noiembrie a.c., de la IDSA, buletinul de analiză prin care s-a confirmat existența Bolii de Newcastle la exploatația din jud. Ialomița și că se va convoca Centrul Local de Combaterea Bolilor pentru a aproba Planul de măsuri care va fi aplicat.

 

Pseudopesta aviară (Boala de Newcastle)

Pseudopesta aviară sau Boala de Newcastle nu afectează omul, dar produce pagube economice. Reprezintă una dintre cele mai grave boli infecțioase și contagioase ale păsărilor provocând pierderi importante în efectivele de păsări, indicele de mortalitate fiind de peste 90 % din efectiv.

Perioada de incubație variază între 2 - 14 zile, fiind, în medie, de 4 - 6 zile, mai scurtă la pui decât la păsările adulte. Boala se exprimă prin sindrom infecțios acut însoțit de tulburări digestive, respiratorii și nervoase, singulare sau asociate. Tulburările generale se insta¬lează progresiv și sunt traduse prin hipertermie (43 - 44°C), somnolență, stare tifică, anorexie, polidipsie și accelerarea respirației. Creasta și bărbițele sunt cianotice.

Vizualizat: 494 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!