Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Protest cu tractoare şi utilaje la Nădlac

Publicat: 23 martie 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Circa 200 de fermieri din localitatea arădeană Nădlac şi din comunele învecinate au protestat, în 14 martie a.c., pe străzile oraşului, cu 80 de tractoare şi utilaje. Fermierii contestă noile prevederi ale Codului Fiscal privind încadrarea utilajelor şi maşinilor agricole la categoria mijloacelor de transport şi impozitarea acestora în funcţie de capacitatea cilindrică

Click pe poza pentru galerie!

„Au calculat impozitul la combină ca pentru tir, în funcţie de capacitatea cilindrică. Combinele nu sunt maşini de transport, dar dacă acolo scrie auto, ei le-au trecut la automobile. Dintr-o greşeală a unui funcţionar s-a ajuns la sume de zece ori mai mari. Pentru combine, media impozitului pe an ar fi de 2.000 de lei, iar pentru tractoare taxa este în jur de 500 de lei/an”, ne-a spus Cosmin Popian, inginer agronom din Nădlac.

Actul normativ contestat de fermieri modifică sfera de cuprindere a taxelor şi impozitelor pentru mijloacele de transport prezentate în Titlul IX, cap. 4 al Legii 571/2003, la această categorie fiind incluse şi utilajele agricole. Fermierii solicită menţinerea taxelor şi impozitelor la nivelul anului 2011, conform Legii 571/2003 privind Codul Fiscal şi respectarea încadrării lor la categoriile corespunzătoare tipului de vehicul.

Revoltaţi de noile impozite pe utilaje agricole prevăzute în Codul Fiscal şi aprobate de autorităţile locale, fermierii arădeni au încercat, înainte de a ieşi în stradă, să îşi prezinte şi să îşi argumenteze nemulţumirile în faţa autorităţilor responsabile. Mai întâi, s-au întâlnit cu reprezentanţii Primăriei Nădlac în 5 martie a.c., dar nu au ajuns la nici o înţelegere cu aceştia.

Apoi, s-au adresat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad, printr-o adresă semnată de organizatorii ,,Balului Agricultorilor” (eveniment tradiţional, desfăşurat la începutul lunii februarie a.c. - n.red.). Adresa a fost înaintată şi Instituţiei Prefectului Arad şi deputatului PD-L de Arad Iustin Cionca.

 

Şi tractoarele neînmatriculate se impozitează

Conform noilor prevederi ale Codului Fiscal, cu modificările ulterioare (OUG nr. 125/2011 şi HG 50/2012), se vor impozita şi tractoarele neînmatriculate, atrag atenţia fermierii din Nădlac, în documentul adresat Direcţiei de Finanţe Arad.

Tot aceştia mai spun că, deşi în conformitate cu art. 261 şi 263 ale Codului Fiscal, taxa asupra mijloacelor de transport se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a utilajului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc, sau fracţiune din aceasta, cu suma corespunzătoare mijlocului de transport, în cazul tractoarelor înmatriculate suma corespunzătoare fiind de 18 lei, Consiliul Local Nădlac a prevăzut o sumă de 21 lei pentru această taxă.

 

Combinele - mijloace de producţie, nu de transport

În ceea ce priveşte impozitarea combinelor, aşa cum sunt ele prezentate în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, grupul fermierilor din Nădlac contestă noua formă de impozitare, deoarece combina nu este un mijloc de transport, prin urmare utilajul nu circulă pe drumurile publice.

„Nici un producător nu specifică la combine masa totală maximă autorizată, deoarece aceasta este o valoare irelevantă. Aceste utilaje recoltează în „câmp deschis”, fiind practic mijloace de producţie, şi nu mijloace de transport”, îşi susţin fermierii punctul de vedere.

Aceştia au protestat, la Nădlac, cu tractoare şi utilaje, pluguri, maşini de erbicidat, dar nu au scos pe şosele şi combinele, evitând astfel blocarea traficului.

 

Fuia: O problemă care trebuie corectată

Impozitarea utilajelor agricole, prevăzută în Codul Fiscal, este o problemă care trebuie corectată, susţine ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. „Încercăm să o corectăm, problema există de când s-a aprobat Codul Fiscal.

Eu am luat cunoştinţă ieri (cu o zi înaintea protestelor - n.red.) de această problemă. Eu cred că pentru un tractor care nu merge pe şosea nu trebuie să plăteşti impozit ca pentru o maşină care circulă pe şosea”, a declarat ministrul, întrebat de protestul fermierilor de la Nădlac, la Forumul Naţional de Agricultură.

 

Mircea Croitoru va fi consilier al ministrului Agriculturii

Mircea Croitoru, preşedintele grupului de producători “Legume-Fructe Matca” va fi, începând cu 1 aprilie 2012, noul consilier al ministrului Agriculturii pe sectorul de legumicultură, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

Mircea Croitoru a fost propus pentru acest post de legumicultorii din Matca, cărora ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, aflat într-o vizită de lucru în comuna gălăţeană, le-a cerut să propună o persoană din zonă care să lucreze ca şi consilier în Ministerul Agriculturii pe acest sector, pentru a putea găsi soluţii la problemele specifice ale legumicultorilor.

Croitoru este susţinut pentru poziţia de consilier ministerial şi de Asociaţia Profesională Naţională pentru Legume şi Fructe din România (APNLF).

 

Sorin Sergiu Chelmu, secretar general al MADR

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu l-a promovat în funcţia de secretar general al Ministerului Agriculturii şi dezvoltării Rurale (MADR) pe Sorin Sergiu Chelmu, potrivit unei decizii publicate în 19 martie a.c. în Monitorul Oficial.

Chelmu a mai fost secretar general în Ministerul Agriculturii şi în perioada 2005-2009, iar din ianuarie 2010, a fost secretar general adjunct, funcţie care, odată cu promovarea acestuia, va fi exercitată, cu caracter temporar, de Rela Nicoleta Ştefănescu, fost director al Direcţiei Juridice din Ministerul Agriculturii.

Vizualizat: 690 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?