Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Protejaţi-vă angajaţii, căci altfel riscaţi să intraţi cu toţii în carantină!

Publicat: 14 martie 2020 - 18:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Situaţiile extreme cer măsuri extreme... Plecând de la acest principiu, unele ferme au început să impună autoizolarea angajaţilor pentru a se proteja împotriva pandemiei de coronavirus, care ameninţă economia mondială.

Am discutat cu Marian Coneac, directorul tehnic de la Promat Comimpex Tăşnad, societate care exploatează o suprafaţă de peste 6.000 de hectare în judeţul Satu Mare, şi am aflat că oamenii de acolo sunt speriaţi să nu apară vreun caz de Covid-19 printre angajaţi pentru că ar putea intra cu toţii în carantină şi astfel nu ar mai avea cine să se ocupe de activităţile curente din ferme.

Marian Coneac nu se teme de noi provocări_b"Riscurile sunt uriaşe! Dacă un singur angajat ar fi confirmat purtător al acestui coronavirus, toţi angajaţii ar intra automat în carantină şi ar fi izolaţi la domiciliu. Şi atunci se nasc întrebări de genul, cine s-ar mai seamănă pământul, cine ar mai efectua lucrările? Acesta este marele pericol pentru noi", susţine inginerul agronom.

Pentru a evita pe cât posibil apariţia unui astfel de scenariu, cei de la Promat au luat deja câteva măsuri preventive. În primul rând, toţi muncitorii din fermă sunt transportaţi de către angajator şi li s-a recomandat să evite contactul cu alte persoane în timpul lor liber. De asemenea, li s-a asigurat dezinfectanţi.

"Pe toate fermele avem în jur de 70 de angajaţi. Vă daţi seama că responsabilitatea este mare şi e destul de greu de gestionat o astfel de situaţie. Dar nu ne permitem să riscăm. Le-am cerut muncitorilor noştri să fie maxim de precauţi. Să respecte igiena, să nu de-a mâna între ei şi să aibe o atenţie sporită dacă se intersectează cu lume nouă. Trebuie să încetinim cumva procesul de propagare a acestui coronavirus", îndeamnă Marian Coneac.

Fără vizite în ferme!

Până una-alta, el a decis să interzică vizitele în ferme a reprezentanţilor companiilor de inputuri! O măsură pe care probabil ar trebui să o adopte şi ceilalţi actori din sectorul agrobusiness-ului românesc. În felul acesta se elimină cât mai mult şansele de răspândire a infecţiilor cu coronavirus. "Discutăm cu ei prin telefon, prin Skype dacă e nevoie. Încercăm să evităm orice contact fizic. Oricum, noi avem asigurate stocurile pentru campania de primăvară de ceva vreme. Doar uşoare completări, dacă e cazul", ne-a asigurat sătmăreanul.

În opinia sa, România dispune de mijloacele proprii pentru a depăşi cu bine acest moment, însă nu ne va fi uşor. "Situaţia asta va duce inevitabil către o criză economică mondială. Până la urmă, toată lumea va fi afectată, într-un fel sau altul. Nu se vor mai putea fi onorate comenzi, nu se vor respecta termene, nici volume şi atunci va fi un haos total. Ar putea fi afectată chiar siguranţa naţională. Dacă se vor închide graniţele, va trebui să ne descurcăm cu ce avem. Iar România este în stare să-şi asigure singură necesarul de hrană, chiar dacă până acum s-a încercat să se demonstreze că nu ar fi aşa, prin distrugerea mediului rural şi favorizarea importurilor. Dacă o ţară precum Cuba se poate autogospodări, nu văd de ce nu am face-o şi noi, care avem un potenţial mult mai mare!", afirmă agronomul.

----------
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 6951 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?