Comisia Europeană a detaliat recent diferitele opţiuni şi consecinţele financiare ale acestora pentru un buget nou şi modern, pe termen lung al UE.
Documentul stabileşte o serie de opţiuni pentru bugetul PAC după 2020, inclusiv menţinerea finanţării la nivelurile existente, care ar reprezenta 37% din bugetul UE, reducerea sprijinului cu 30%, ceea ce ar genera economii de 120 miliarde de euro sau reducerea sprijinului cu 15%, ceea ce ar genera economii de 60 miliarde de euro.
„Bugetele nu sunt exerciţii de contabilitate, ele sunt legate de priorităţi şi ambiţii. Ele transpun viitorul nostru în cifre. Să discutăm mai întâi despre Europa pe care o dorim. Apoi, statele membre trebuie să-şi întărească ambiţia cu banii potriviţi. {i în timp ce noi toţi trebuie să înţelegem că afacerea ca de obicei nu este o opţiune pentru această discuţie viitoare, cred cu tărie că putem împărţi cercul şi să convenim asupra unui buget în care toată lumea va fi un beneficiar net”, a declarat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.
Există încă numeroase opinii divergente între statele membre în ceea priveşte elaborarea viitorului buget comunitar. În timp ce unii susţin o reducere a cheltuielilor, anumite guverne au cerut sporirea contribuţiilor la bugetul UE, cu până la 1,2 procente din venitul naţional brut, pentru a face faţă impactului ieşirii Marii Britanii din spaţiul comunitar. Din 1990, procentul din bugetul global al UE care se îndreaptă către Politica Agricolă Comună a scăzut de la 70% la 38%.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)