Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Promisiuni pentru protejarea terenurilor

Publicat: 10 iulie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Credite garantate de stat pentru agricultorii români, condiţii pentru cumpărătorii de teren agricol şi modificarea legii ADS sunt măsuri pe care le promite ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru protejarea terenurilor după liberalizarea pieţei funciare, de la 1 ianuarie 2014

Click pe poza pentru galerie!

 „(...) vom pune o astfel de condiţie, ca o perioadă foarte lungă de timp terenurile să nu-şi schimbe destinaţia agricolă. Ne vom asigura că vor intra pe mâna celor care au studii, celor care sunt pregătiţi în domeniul agriculturii, astfel încât să ne asigurăm încă o dată că rămân la agricultură. (...) Vom încerca - şi există discuţii la nivel politic - să modificăm legea de funcţionare a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS)”, a declarat Constantin, citat de Agerpres.

Acesta a spus că Guvernul a aprobat deja crearea unui fond de creditare de 300 mil. lei şi că Ministerul Agriculturii va începe licitaţia pentru o bancă sau o instituţie bancară care să acorde credite agricultorilor români, inclusiv pentru cumpărarea de terenuri agricole. „Ce înseamnă condiţii mai bune: credite care pot ajunge până la o perioadă de zece ani, o perioadă de graţie de până la trei ani şi, mai important decât atât, pentru alte activităţi decât cele de cumpărare de terenuri, nu se va veni cu garanţie. 80% din garanţie va fi asigurată de fondul de garantare.

(...) Prin acest fond de creditare se poate achiziţiona teren de către români şi în 2013, atunci când, cred eu, că e mai ieftin decât în 2014, cu 10% avans, 50% din diferenţă este acoperită din fondul de garantare, deci de către stat, iar 50% o poate reprezenta terenul respectiv”, a explicat Constantin.

Referitor la ADS, ministrul Agriculturii a declarat recent că legea va fi modificată astfel încât statul, vecinii sau arendaşii să aibă întâietate la cumpărarea terenurilor agricole, dar şi că ADS va aviza orice vânzare sau schimb de teren şi va putea interveni pe piaţa funciară, „să cumpere suprafeţe mici şi să vândă suprafeţe mari”.

 

Irigaţii: Abonament lunar de 20 lei/ha

Ministerul Agriculturii vrea să introducă un abonament lunar de 20 lei/ha în toate cele 56 de amenajări de irigaţii. „Discutăm cu fermierii de apariţia unui abonament pentru toate hectarele din exploataţiile şi amenajările respective, măcar pentru cele trei luni cu incidenţă maximă la secetă, ca să putem menţine apa pe canalul principal şi asta ar însemna un cost de 20 de lei lunar pe hectar.

Astfel, ne putem permite să ducem apa din treapta I, în treapta IV, astfel încât să nu mai mergem aici la tarife de 750 sau 900 de lei, ci să putem să le scădem la jumătate sau chiar mai jos. (...) Măsura nu se va lua decât dacă vor fi de acord toţi fermierii din cele 56 de amenajări, care cuprind 800.000 hectare aflate la irigat”, a spus secretarul de stat din MADR, Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va putea cumpăra energie electrică direct de la producători, după ce va primi licenţă din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, iar ulterior o va putea revinde fermierilor sau asociaţiilor de udători, după ce Guvernul a aprobat, în 26 iunie 2013, o Ordonanţă de Urgenţă ce completează Legea îmbunătăţirilor funciare 138/2004 şi OUG 82/2011.

Actul normativ „completează atribuţiile ANIF cu posibilitatea desfăşurării activităţii de furnizare a energiei electrice. De asemenea, actul normativ prevede ca ANIF să transmită infrastructura de îmbunătăţiri funciare numai sub formă de comodat organizaţiilor, cu posibilitatea ca, după cinci ani, în condiţiile unei exploatări corecte şi a asigurării integrităţii, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare să poată primi la cerere, în proprietate, din domeniul privat al statului, infrastructura de îmbunătăţiri funciare respectivă”, informează un comunicat al Guvernului.

 

ŞTIRI

Muscă, ameninţat de gazele de şist

Directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, a cerut sprijinul ministrului Agriculturii împotriva explorării gazelor de şist în zonă. „A venit o firmă maghiară şi mi-a pus sub nas nişte acte, de maniera următoare: domnule, de la 1 iulie, vom intra peste dumneavoastră pentru explorare, să vedem dacă există gaze de şist.

Am făcut un memoriu la ministrul Agriculturii să vină şi să ne susţină. Am făcut o invitaţie şi la Primul Ministru să vină la Arad (...). Ce este mai rentabil: gaze de şist, care ţin 3-5-10 ani sau o exploatare a agriculturii generaţie de generaţie?”, a spus Muscă, citat de Agerpres.
El a precizat că firma care face prospecţiunea este din Ungaria, dar explorarea va fi făcută de Chevron, pe 55.000 ha.

9,884 mil. ha cerute la plată

APIA a primit 1.044.593 cereri de plată pentru 9.883.807,16 ha pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pe 2013. Banii europeni (SAPS) pe 2013 vor fi 145,07 euro/ha (alocarea SAPS este 1,264 mld. euro). La fel ca în 2012, fermierii vor primi mai puţin, din cauza creşterii suprafeţei solicitate la plată peste nivelul negociat cu UE. În 2012, au fost depuse 1.079.181 cereri, pentru 9,812 mil. ha.

Evaziune combătută cu GPS

Fiecare camion cu legume şi fructe din Turcia va fi monitorizat prin GPS pe teritoriul României. GPS-urile „se vor instala la Giurgiu şi vor fi lăsate când ies din ţară. Astfel, vom şti unde se opreşte, dacă a lăsat marfa în România sau dacă au făcut doar tranzit”, a anunţat secretarul de stat în MADR, Achim Irimescu.
În 2011, România a importat, oficial, 200.000 to legume şi 350.000 to fructe. Din 25.000 TIR-uri intrate în ţară, au fost confiscate 48, potrivit datelor citate de Agerpres.

Vizualizat: 616 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?