Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Proiect: Reguli stricte pentru străinii care vor pământ românesc

Publicat: 09 mai 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

25 de parlamentari români susțin un proiect de lege care impune reguli stricte pentru cetățenii străini care vor să cumpere terenuri agricole în România.

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit proiectului, cetățenii străini care cumpără terenuri agricole în România vor fi obligați să facă agricultură, nu vor putea schimba destinația terenului, vor trebui să fie în asociații cu capital românesc de minim 30%, să aibă angajați români, un procent de 60% din managementul firmei să fie reprezentat de români, să prezinte garanții că protejează mediul, să nu aibă datorii la fisc și nici companii off-shore înființate în paradisuri fiscale.

„(...) Fără a împiedica dreptul unui cetățean european de a cumpăra suprafețe agricole, criteriile impuse ar garanta protejarea mediului, egalitatea de șanse între agricultorii autohtoni și cei europeni, precum și respectarea obligațiilor fiscale către statul român”, argumentează deputatul PNL Daniel Gheorghe.

Proiectul de modificare a Legii 17/2014 privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan se află în dezbatere la Senat. For decizional este Camera Deputaților.

Stat membru UE, România nu poate interzice cetățenilor europeni să cumpere terenuri agricole pe teritoriul ei. În schimb, poate stabili condiții care să-i descurajeze pe eventualii cumpărători. Doar în 2014 românii au scos la vânzare 997.000 ha de pământ. În prezent, aproximativ 40% din terenurile agricole ar aparține deja unor investitori străini.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 - 14 mai 2016

Vizualizat: 426 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?