Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Programul “Tomate”: suprafeţele cresc, banii se împuţinează

Publicat: 28 septembrie 2018 - 21:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Atât în judeţul Iaşi, cât şi în judeţul Vaslui, rezultate mai bune în privinţa numărului beneficiarilor sunt consemnate în cadrul schemei Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, demarat tot în anul 2017.

În judeţul Iaşi, anul trecut au fost înscrise 117 persoane, dintre acestea doar 75 rămânând beneficiari eligibili. În anul 2018, aproape s-a dublat numărul persoanelor care s-au înscris în program. Concret, la DADR Iaşi, s-au înscris 255 persoane, dintre care beneficiari în ciclul I au fost 57 de legumicultori, iar în ciclul II sunt 198 de beneficiari. ”Toţi beneficiarii au fost verificaţi la etapa de plantări, iar la etapa de rodiri, până la finalul lunii octombrie, toţi vor fi verificaţi, chiar dacă numărul fermierilor este foarte mare în acest an”, menţiona Laurenţiu Precup, directorul DADR Iaşi.
Numai că, numărul mai mare al fermierilor care s-au înscris la DADR pentru a primi sprijinul de 3.000 euro a condus la creşterea suprafeţelor, ceea ce nu îi încântă pe toţi producătorii de legume. Unii dintre aceştia consideră că situaţia este foarte bună pentru consumatori, care acum au o ofertă mai bogată de tomate, dar este mai puţin avantajoasă pentru producători. “În condiţiile în care, din anul 2017, producerea de tomate în extrasezon a fost susţinută cu cei 3.000 euro/1000 mp/an, suprafaţa cu tomate a crescut. Am observat, subvenţia APIA din anul 2017 a fost de 14 mii euro/ha, iar anul acesta s-a redus la aproximativ 7 mii euro/ha. Pentru consumator este bun faptul că suprafaţa cu tomate, respectiv producţia, au crescut, dar pentru fermieri bănuţii din subvenţie s-au împuţinat. Asta ce înseamnă? Consider că trebuie extinsă suprafaţa, trebuie reduse costurile şi trebuie sporită cât mai mult producţia. În condiţiile în care obţii recolte mai mari şi de calitate foarte bună, reuşeşti să îţi asiguri profitul”, explica fermierul Robert Zamisnicu, din comuna Probota, judeţul Iaşi. (Un reportaj în ferma tânărului legumicultor urmăriţi în ediţia viitoare a revistei Ferma)
În 2017, DADR Vaslui a înregistrat 66 de cereri în Programul Tomate, 48 de legumicultori îndeplinind condiţiile de eligibilitate şi încasând ajutorul de minimis. În perioada 01.01.2018 - 30.06.2018, au fost înregistrate 85 de înscrieri, până la data de 31.07.2018, 51 legumicultori îndeplinind condiţiile de eligibilitate şi beneficiind de ajutorul de minimis.
În judeţul Vaslui, producătorii de tomate au comercializat 114.233 kg de tomate, de pe o suprafaţă totală de solarii de 52.915,63 mp.

Robert Zamisnicu_b
Robert Zamisnicu: ”Anul trecut nu am fost înscrişi în acest Program, dar am văzut că fermierii au încasat banii şi am decis să ne organizăm şi noi, în aşa fel încât să ne încadrăm în cerinţe şi, în anul 2018 - ciclul II, să beneficiem şi noi de acea susţinere financiară. Avem nevoie de cei 3.000 de euro/an, mai ales că pe piaţa tomatelor au apărut unele modificări. Ştim că, în principiu, legumicultura, deşi este considerată unul dintre cele mai profitabile domenii ale agriculturii, nu poate fi eficientă fără apă, fără tratamente, fără oameni şi fără o tehnologie performantă. Or, toate acestea costă”.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 16/221 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 1449 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?