Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna noiembrie

Publicat: 16 octombrie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice și hidrice: luna noiembrie se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar pe unele areale din sud-estul și, local, sudul și vestul țării va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit.

Click pe poza pentru galerie!

La adâncimea de 10 cm în sol, temperatura medie diurnă se va situa în limite optime desfășurării proceselor vegetative ale culturilor de rapiță, orz și grâu de toamnă înființate în perioada optimă, îndeosebi din zonele de câmpie.

Cantitățile de precipitații pot depăși normele climatologice în centrul și, local, în nordul și estul țării, iar în restul teritoriului, acestea se vor situa în limite apropiate de mediile multianuale lunare.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm se va menține în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și izolat extremă) se vor înregistra în estul, sud-estul și, local, în vestul și sudul teritoriului agricol.


Caracteristici fenologice

Regimul hidro-termic din aer și sol va permite desfășurarea în general normală a proceselor vegetative ale speciilor de toamnă, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, în zonele depresionare nordice și centrale, ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor vor evolua lent, izolat fiind posibilă intrarea treptată în starea de repaus biologic.

Culturile de orz și grâul de toamnă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia și de înfrățire în aproape toate regiunile agricole, iar la cerealierele înființate în afara epocii optime se vor înregistra răsărirea și apariția frunzei a treia. Per ansamblu, starea de vegetație a plantelor va fi bună și medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea și vigurozitatea culturilor se va prezenta medie și slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, la rapiță se va înregistra predominant dezvoltarea aparatului foliar, la nivelul întregului teritoriu agricol al țării.

Speciile pomi-viticole se vor afla în fazele de maturare a lemnului/coardelor și căderea fiziologică a frunzelor, totodată fiind posibilă semnalarea stării de repaus vegetativ.

În zilele fără precipitații, lucrările agricole de sezon se vor desfășura, per ansamblu, normal, în aproape toată țara.

 

Recomandări de specialitate:

• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă;

• Verificarea vigurozității și densității plantelor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;

• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp și fertilizarea cu îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu;

• Lucrări de întreținere în vii și livezi.

 

 

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

{ef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Maria RADU

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 493 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?