Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică

Publicat: 15 aprilie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• perspective agrometeo pentru luna mai

Click pe poza pentru galerie!

Caracteristici termice și hidrice: Per ansamblu, luna mai se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic, în sud-estul și, local, în sudul și vestul țării, iar în celelalte regiuni va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obișnuit.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori potrivite pentru desfășurarea proceselor de creștere și de dezvoltare ale culturilor de primăvară semănate în perioada optimă, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Se prognozează precipitații sub formă de ploaie, local având caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată țara. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar în regiunile sudice și sud-estice se vor înregistra valori apropiate de mediile climatologice.

Precizăm că aceste informații nu exclud posibilitatea apariției unor situații cu valori extreme de temperatură sau cantități mai mari de precipitații pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

 

Starea solului

La sfârșitul lunii mai 2015, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În sud-estul, sudul și, local, în estul și în vestul țării se va semnala seceta pedologică moderată și, izolat, puternică.

în cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepția unor suprafețe din sudul, sud-estul, vestul și estul țării, unde se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică).

 

Caracteristici fenologice

Ca urmare, ritmurile de creștere și de dezvoltare la culturile de câmp vor evolua, per ansamblu, în condiții normale, în aproape toate regiunile agricole ale țării. Temperaturile maxime ridicate din aer vor determina o intensificare a ritmurilor vegetative ale plantelor, îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va menține bună și medie la culturile însămânțate în epoca optimă, respectiv medie și slabă la cele întârziate fenologic și pe terenurile cu deficite de umiditate în sol.

Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă vor parcurge alungirea paiului, înspicarea, precum și înflorirea.

Cultura de rapiță se va afla în fazele de alungire a tulpinii și de înflorire, precum și la formarea silicvelor, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.

În funcție de data semănatului și de agrotehnica aplicată, floarea-soarelui și porumbul vor înregistra fazele de germinare, de răsărire și de formare a primelor frunze.

Sfecla de zahăr își va continua germinarea, răsărirea și dezvoltarea aparatului foliar.

În principalele bazine de cultură, la cartof predominante vor fi fazele de încolțire și de răsărire, precum și formarea și creșterea lăstarilor laterali la soiurile de vară.

La speciile pomicole de sâmburoase și semințoase se vor semnala creșterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar soiurile timpurii de cireș vor parcurge coacerea fructelor, izolat fiind posibilă declanșarea recoltării.

În majoritatea podgoriilor, vița de vie se va afla în fazele de înfrunzire și de creștere a lăstarilor, iar la soiurile timpurii se va continua înflorirea.

Condițiile meteorologice vor permite desfășurarea lucrărilor agricole specifice (fertilizări, erbicidări, prașile mecanice și manuale, tratamente fito-sanitare etc.), pe aproape întreg teritoriul agricol al țării.

 

Recomandări de specialitate

• Fertilizarea foliară a speciilor de toamnă;

• Efectuarea lucrărilor de întreținere la culturile de câmp (prașile mecanice și manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide);

• Administrarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de toamnă și în plantațiile pomi-viticole.

 

 

 

ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ DE METEOROLOGIE

Director executiv:

Dr. Elena MATEESCU

Șef Laborator Agrometeorologie:

Daniel ALEXANDRU

Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Maria RADU

Tel.: 021 3163116 

E-mail: relatii@meteoromania.ro

Web: www.meteoromania.ro

Vizualizat: 1129 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?