Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Producătorii de porumb îşi fac asociaţii

Publicat: 12 decembrie 2012 - 16:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

La finalul lunii noiembrie 2012 a fost înfiinţată Asociaţia Producătorilor de Porumb din Regiunea Sud, prin intermediul căreia se doreşte promovarea şi majorarea randamentului la producţia de porumb şi sorg din România

Click pe poza pentru galerie!

Asociaţia are sediul în comuna ialomiţeană Mihail Kogălniceanu, iar preşedinte a fost ales, prin vot deschis, Arnaud Perrein, investitor de origine franceză, stabilit în 1992 în judeţul Ialomiţa şi care cultivă 3.700 ha, din care 1.300 ha cu porumb.

„Din acestă asociaţie facem parte 25 de producători agricoli din zona de sud a României şi deţinem împreună o suprafaţă de 200.000 de hectare, din care 25.000 de hectare sunt cultivate cu porumb, toată suprafaţa fiind irigată, pentru că nu ne ajută condiţiile climatice”, a declarat Arnaud Perrein, citat de Agerpres.

Din Consiliul Director mai fac parte, cu mandate de 4 ani, Adrian Mocanu (Prahova) - vicepreşedinte, Ştefan Laurenţiu - secretar şi Sorin Dogaru şi Biţă Racman – membri.

Reprezentanţii noii asociaţii au promovat înfiinţarea acesteia şi în cadrul unui eveniment desfăşurat în 28 noiembrie a.c., la Bucureşti, la care au participat Luc Esprit, secretar permanent al Confederaţiei Europene a Producătorilor de Porumb, şi Anna Kolakowska, reprezentant al Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Seminţe de Porumb şi Sorg din Franţa.

Astfel de asociaţii vor fi constituite în următoarele şase luni în toate regiunile ţării, a anunţat preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, Nicolae Sitaru, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, producătorii români de porumb nu sunt afiliaţi în prezent la nici o organizaţie de profil internaţională.


Exporturi duble de grâu şi porumb

România a exportat, în primele opt luni din 2012, 3,13 mil. tone de grâu şi porumb, de peste două ori mai mult decât în perioada similară din 2011, când exporturile au totalizat 1,5 mil. tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Aceleaşi date, citate de Agerpres, arată că din cantitatea de cereale plasată pe pieţele externe (UE şi ţările terţe) în primele opt luni din acest an, grâul a reprezentat 1,303 mil. tone, comparativ cu 732.171 tone în 2011, iar porumbul a totalizat 1,831 mil. tone, faţă de 768.023 tone în aceeaşi perioadă din 2011.

Încasările din exportul de grâu şi porumb au fost de 748,26 mil.euro în perioada ianuarie - august 2012. Aproape 63% din suma totală, respectiv 469,83 mil. euro, au provenit numai din vânzarea porumbului. Comparativ cu perioada similară din 2011, încasările au crescut de aproape două ori (377,43 mil. euro în 2011) datorită preţurilor mai mari de export de pe piaţa mondială.

Tot în primele opt luni ale anului 2012 au fost importate 348.700 tone de grâu, în valoare de 72,86 mil. euro şi 617.717 tone de porumb, în valoare de 162,302 mil. euro.

 

Certificate de depozit garantate şi în 2013

Guvernul a aprobat la începutul lunii noiembrie a.c. prelungirea până la 31 decembrie 2013 a termenelor pentru aplicarea sistemului temporar de sprijinire a derulării afacerilor în domeniul comerţului cu seminţe de consum prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr.7/2009.

Potrivit schemei în vigoare, din 2009 până în prezent, Fondul de Garantare a Creditului Rural a pus la dispoziția operatorilor economici licențiați 3.705 certificate de depozit, din care 1.017 au fost operaționalizate pentru o cantitate de 1,45 mil. tone semințe de consum și s-au angajat credite bancare de circa 1,2 mld. lei, pe baza taloanelor de gaj ale acestor certificate.

Există posibilitatea ca, în 2013, să circule pe piață certificate de depozit care nu sunt acoperite de schema de garantare, iar administratorul schemei  să nu mai poată proteja interesele financiare ale deponenților și/sau creditorilor. Față de această situație, este necesară prelungirea termenului limită de aplicare a sistemului de sprijin până la 31 decembrie 2013, se precizează în motivarea Guvernului.

 

ŞTIRI

AGRICULTURA ECO
5,23 mil. euro pe 2012

Suma maximă alocată pentru plăţile anuale suplimentare în sectorul de agricultură ecologică în anul 2012 va fi de aproape 5,23 mil. euro, potrivit unui proiect de completare a HG 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică.

Din totalul alocării, aproape 4,27 mil. euro vor fi destinaţi sprijinirii producătorilor agricoli din sectorul vegetal, în timp ce 959.000 euro vor fi direcţionaţi către susţinerea producătorilor din sectorul zootehnic.

PNDR
Acte necesare pe M 121 şi 123

Pentru Măsura 121 - Modernizarea exploataţiilor agricole şi pentru Măsura 123 - Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, situaţiile financiare prezentate în cererea de finanţare pentru proiectele depuse în sesiunea 26 noiembrie 2012 – 18 ianuarie 2013 sunt cele din anul 2011, înregistrate la Administraţia Financiară, precizează o notă de clarificare publicată de  Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).

În cazul în care cererile de finanţare se depun pană la sfârșitul lui 2012, se vor depune situaţiile financiare din 2011, în conformitate cu prevederile Normelor de închidere a exerciţiului financiar 2011.
În cazul în care cererile de finanţare se depun în ianuarie 2013, ținând cont de perioada de publicare, de către Ministerul Finanţelor Publice, a Normelor de închidere a exerciţiului financiar 2012 şi de alte clarificări, se vor depune tot situaţiile financiare din 2011, precizează APDRP.

Vizualizat: 752 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
VERIFICAREA ASOCIATIILOR AGRICOLE CARE NU RESPECTA CONTRACTUL SI NU AU UTILAJE
|
12. 16, 2012. Sunday 18:56
Ar trebui anulate contractele de arendare la cei care nu au utilaje performante umbla cu discuri semanatori din anii70 si nu respecta contractul.sa ii lasam pe cei care au utilaje si fac dovada ca le au sa arendeze teren.Vedeti ce se intampla si la dezapezire e identic,au luat contractele de curatat dar nu au utilaje umbla cu vole si iau zeci de milioane de euro si drumurile sunt inchise.ACESTI OAMENI SUNT IN LEGATURA CU CEI DE LA APIA,CAND FAC CONTROALE SI INCHID OCHIIPLECAND CU PORTBAGAJUL PLIN
2.
in moldova e pacaleala pe fata
|
12. 14, 2012. Friday 17:42
Am auzit ca prin dobrogea se da 800 kg de grau la ha,macar sa ne dea si noua 350-400 dar nu 100 kg grau.cu ce sunt eu vinovat ca ascociatiile nu au utilaje performante si lucreaza cu jafuri de prin 1970,discuie aiurea,bate cu ciocanul in semanatoare pe camp si ne spune ca nu sa facut,da-ti o lege si verificatii pe astia care isi bat joc de pamant si urmarec numai banii de la apia si banii pe masura 121
1.
AN SARAC
|
12. 14, 2012. Friday 17:35
Anul asta iar ne-au pacalit ascociatiile,ne-au dat numai 100 kg de grau,la fel ca anul trecut,ar trebui data o lege daca nu ai utilaje performante discuri semanatori combine sa nu mai poata arenda pamantul si contractele sa fie anulate.AU DISCURI SEMANATORI DIN ANII 1970
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?