Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Problema SCDP Cluj este departe de a fi rezolvată

Publicat: 03 martie 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Acum două ediții prezentam situația Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj care, potrivit HG 881/2015, trebuia să fie preluată și integrată în structura Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj.

Click pe poza pentru galerie!

Iată-ne în luna martie 2016 și reorganizarea stațiunii încă nu este finalizată. Motivul ar fi datoriile istorice acumulate, care trebuie luate „la pachet” odată cu stațiunea!

Datoriile istorice - „bolovanul” neintegrării SCDP Cluj
„Din păcate, USAMV Cluj nu vrea să ne preia cu datorii. Noul rector, Cornel Cătoi, este plecat la București (17 februarie a.c. - n.r.) să facă rost de ceva bani și să tranșeze problema unității de cercetare. Din 16,5 milioane de lei, mai avem, practic, de plătit 2,5 milioane. Și nici în condițiile acestea, Universitatea tot nu vrea să ne preia; nu știu ce se va întâmpla cu stațiunea!”, ne-a declarat directorul unității, Eugenia Hârșan.
Aceasta a continuat afirmând: ”Sincer, pentru noi e foarte greu, ni s-a oferit o variantă ca angajații stațiunii să dea concurs pe postul de cercetător la USAMV, în cadrul viitorului Institut de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei, care este încă «la roșu». Din șapte colegi cercetători, câți am rămas, o singură doamnă și-a exprimat intenția să susțină probele de concurs!”
Eugenia Hârșan a precizat că prin HG 881/2015, stațiunii i s-a conferit un anumit statut la care nu dorește să renunțe. „Noi ne-am luptat să muncim aicea unde suntem și nu să plecăm. Cu baza genetică valoroasă și cu potențialul de creație științifică de care dispunem, chiar sper să ieșim la liman”, spune directorul SCDP Cluj.
Referitor la noua conducerea a Universității, Hârșan a susținut că noul rector, profesorul Cornel Cătoi, are o atitudine pozitivă și plină de speranță cu privire la stațiune, la problemele și la atuurile ei, însă acesta încă nu a fost numit oficial și nu și-a intrat pe deplin în atribuțiile funcției. „Noi am cerut conducerii ASAS să ne avizeze bugetul de venituri și cheltuieli pe primul trimestru, până când vom trece efectiv la USAMV. Am fost refuzați, Academia ne-a considerat ca fiind în structura Universității. Intrarea în vigoare a HG 881/2015 face ca ASAS să nu mai dispună de pârghiile necesare pentru a ne ajuta”, a precizat directorul stațiunii.

Cer soluții de la ministrul Agriculturii
Pentru că nu s-a pus în operă trecerea unității la USAMV Cluj și, deci, aceasta ar mai fi în ograda MADR, Eugenia Hârșan dorește să-l întâlnească pe ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cel care a vizitat nu de mult stațiunea și este familiarizat cu problemele acesteia. „Vrem să aflăm, acum, în situația noastră, ce soluții ne recomandă, pentru că sunt absolut convinsă că soluții există”, a susținut șefa stațiunii.
Ca o măsură in extremis, Eugenia Hârșan a propus valorificarea unui activ proprietate a stațiunii și cu banii obținuți s-ar fi putut mișca activitatea, însă rectorul Cornel Cătoi nu a fost de acord. Problema Stațiunii Pomicole Cluj este departe de a fi rezolvată.Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016

Vizualizat: 963 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?