Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRO AGRO și RO PAC își unesc forțele

Publicat: 03 februarie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federația Națională PRO AGRO a semnat, în 10 ianuarie 2014, un protocol de colaborare pe o perioadă de un an cu Alianța RO PAC

Click pe poza pentru galerie!

„Dacă fermierii nu sunt pregătiți să se asocieze, noi, ca organizații, le dăm un semnal puternic atât lor, cât și statului român. Am făcut acest pas alături de RO PAC pentru că am credința că împreună vom putea determina statul să ia decizii pentru agricultori, în deplină cunoștiință de cauză. Până astăzi un procent covârșitor de legi a fost adoptat fără o consultare riguroasă a sectorului. Asta se va schimba însă acum! Suntem o forță împortantă, pregătită să consiliem statul în luarea celor mai bune decizii pentru sectorul agricol”, afirmă Alex Jurconi, președintele PRO AGRO.

Și Claudiu Frânc, președintele RO PAC susține că „protocolul de colaborare cu alianța RO PAC stabilește o serie de obiective majore pentru susținerea noului PAC și a PNDR 2014- 2020. Împreună cu colegii din PRO AGRO le vom putea pune mai ușor pe masa discuțiilor cu reprezentanții MADR”.

„Susținerea propunerii de PNDR și PAC este principalul obiectiv al protocolului. Specialiști din cadrul PRO AGRO și RO PAC vor lucra împreună pentru a veni în sprijinul MADR cu cele mai potrivite soluții pentru agricultorii români. În plus, vor susține poziții comune cu privire la modificarea actelor legislative și elaborarea de norme de impozitare a activităților din agricultură, sustenabile de către fermieri.

Un alt obiectiv important este susținerea membrilor celor două structuri în comisiile de lucru ale MADR, Comitetul de Monitorizare a PNDR cu reprezentativitate de minim 51%. Acest obiectiv se va realiza prin consultarea tuturor organizațiilor profesionale reprezentative la nivel național pentru sectorul agricol”, informează un comunicat semnat de cele două organizații.

Prin acordul semnat, cele două structuri vor întări reprezentarea organizațiilor profesionale la nivel european în structuri de reprezentare politică agricolă (Comisia Europeană, COPA COGECA, ELO, PAC 2013, Coordonarea Țărănească Europeană, IFOAM etc.) și economică (participare la expoziții naționale sau internaționale).

 

LAPAR: Invitația MADR la consultări este doar formală

Invitația MADR de a participa la consultări privind PNDR 2014 - 2020 „este doar una formală”, a declarat Daniel Ciobanu, vicepreședintele Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR).
„Nici un membru din conducerea LAPAR nu a avut spre lectură vreun proiect al noului PNDR, pentru ca la respectiva reuniune să ne spunem, informați fiind corect, opinia despre acest document extrem de important.

Așteptăm de la cei care ne vor reprezenta la discuții să vină acasă cu un proiect de program, să știm și noi despre ce vorbim. Astăzi, nu cred că se poate vorbi de consultări ci, cred eu, am fost chemați doar pentru o prezentare a PNDR”, a precizat Daniel Ciobanu, după o întâlnire la sediul MADR la jumătatea lunii ianuarie 2014.

Potrivit acestuia „sunt necesare dialoguri, dezbateri la obiect pentru că sunt multe de lămurit în legătură cu acest program” pentru că „unii, care laudă acest program, văd bani mulți puși în mișcare odată cu derularea sa”. „Dar noi, fermierii, nu știm unde se vor duce acești bani ori dacă ei vor fi cu adevărat mulți”, a adăugat vicepreședintele LAPAR, care speră „să nu se repete situațiile în care, la luarea unor decizii majore pentru agricultura românească, fermierii nu au fost consultați în mod real”.

 

MADR vrea să atragă 2,9 mld. euro în 2014

Ministerul Agriculturii vrea să atragă 2,9 mld. euro fonduri europene pe dezvoltare rurală și pe plăți directe în 2014, a declarat ministrul Daniel Constantin. „Sper să reușim acest lucru pentru că, pe de o parte, au crescut alocările pe pilonul I, pe plăți directe și, pe de altă parte, suntem în ultimii doi ani pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013”, a spus Constantin.
Potrivit datelor MADR, în 2013, România a atras cca. 2,7 mld. euro din banii UE: 1,4 mld. euro pe dezvoltare rurală, din FEADR, și 1,3 mld. euro pe plăți directe, din FEGA.

 

PNDR 2007-2013: Contractare 108%, plăți 67%

Bilanțul PNDR 2007-2013 cu care se lăuda MADR înainte cu câteva zile de finalul lui 2013 arăta că România contractase 91% din cele 9,324 mld. euro alocate Programului (8,124 mld. euro de la UE și 1,2 mld. euro de la bugetul de stat) și absorbise 67% din banii alocați, atât pe măsurile de investiții, cât și pe cele de plăți directe pentru agromediu.

2013 a fost ultimul an în care s-au mai putut contracta fonduri pe PNDR 2007-2013, chiar dacă sumele pot fi cheltuite până la finele lui 2015. APDRP și-a anunțat înainte de finalul lui 2013 intenția de a ajunge la un grad de contractare de 108%. „(...) vom ajunge la un grad de contractare de 108%, pentru pentru a ne asigura, în cazul în care vor fi proiecte care nu vor fi duse la capăt, că vom avea contracte semnate astfel încât să putem cheltui toți banii. Este ambiția noastră să avem PNDR cu un grad de absorbție de 100%”, a precizat Daniel Constatin, înainte de finalul anului trecut.

Potrivit datelor prezentate de MADR și APDRP în decembrie 2013, numai anul trecut au fost contractate 19.500 proiecte, cu o valoare de 350 mil. euro, din 35.000 proiecte depuse.


MĂSURA 142, DESCHISĂ PÂNĂ ÎN 30 IUNIE 2014

Autoritatea de Management pentru PNDR a propus prelungirea perioadei de desfășurare a sesiunii continue de depunere și evaluare pentru Măsura 142 - Înființarea grupurilor de producători din PNDR 2007-2013 până la epuizarea fondurilor, dar nu mai târziu de 30 iunie 2014.
Pentru perioada de programare 2007-2013 alocarea financiară a Măsurii 142 a fost de 24,601 mil. euro.

În urma celor nouă etape de evaluare, s-au contractat 70 de proiecte, cu o valoare de 12,7 mil. euro.
În cadrul Măsurii 142, pentru care nu se aplică procedura de selecție, se acordă sprijin public nerambursabil de 100%, de care pot beneficia grupurile de producători recunoscute oficial începând cu 1 ianuarie 2007.

Vizualizat: 690 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?