Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prioritățile momentului în oierit

Publicat: 10 februarie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La o lună de la protestul oierilor din Capitală, Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România a susținut la Sibiu o ședință de lucru pentru a analiza impactul mitingului din luna decembrie, dar mai ales pentru a stabili prioritățile și pentru a desemna comisii de lucru care să poarte negocieri cu factorii decizionali. 

Click pe poza pentru galerie!

Pavel Iovăneasă, președintele Asociației “Retezatul-Hațeg” Hunedoara, a identificat pe scurt prioritățile momentului în sector: modificarea Legii vânătorii; urgentarea discuțiilor pentru modificarea Ordinului 619/2015 privind criteriile de acordare a subvențiilor în 2016; analiză pe Legea privind statutul medicului veterinar; schimbarea carnetului de comercializare și stabilirea unor comisii de lucru sindicale pentru fiecare obiectiv menționat. 

Dezbateri aprinse au iscat condițiile de eligibilitate pentru accesarea sprijinului cuplat în acest an (detalii citiți în pag. 28). 

 

Voce unică, reprezentare unitară

Mobilizarea numeroasă a oierilor la protestele organizate sub „umbrela” Sindicatului ne-ar fi îndemnat să credem că organizația sindicală are și o componență solidă, nu doar forță. Ei bine, SNCOCR are o conducere - un președinte și patru vicepreședinți delegați de la trei Federații profesionale - și... patru asociații membre plătitoare de cotizație, după cum a spus președintele Marcel Andrei. Dar se bucură de susținerea tuturor celor care înțeleg că e nevoie de forță sindicală în obținerea unor legi care să nu ducă oierii la sapă de lemn. 

Din cele aproximativ 170 de asociații de profil din România, afiliate la una dintre Federațiile profesionale existente (Federația Oierilor de Munte, Romovis, ProOvis și Federația Crescătorilor din Dobrogea), doar vreo 40 și-au trimis câte un delegat la adunarea de la Sibiu, deși Sindicatul susține că a convocat toată „șefimea” oieritului autohton. 

Reprezentanții oierilor dobrogeni au lipsit, ca de fiecare dată, așadar apartenența lor la Sindicat a fost declarată inexistentă. În consecință, participanții au susținut în unanimitate că cei care se autointitulează lideri ai oieritului dobrogean nu ar trebui să mai negocieze la minister politici în numele întregului sector. Ca de altfel nici altor Federații profesionale să nu li se mai permită reprezentarea la minister prin diverși lideri care își rezolvă acolo interesele personale sau de grup. „E cazul să schimbăm macazul. Nu pot să cred că se duce cineva la minister cu ideile mele și iese de acolo cu ideile ministrului. Înseamnă că n-are spirit de combativitate, nu ne reprezintă. Actele normative trebuie să apară cu consultarea și informarea tuturor asociațiilor, nu la modul că-l cheamă pe unul de la Federație, care primește ajutor de minimis sau nu știu ce sprijin, și acesta vorbește în numele tuturor”, preciza Dumitru Ardelean - președintele Asociației din Sălaj. Oierul a criticat aspru și reprezentarea protestatarilor la negocierile purtate la Parlament în ziua mitingului: “S-au făcut tot felul de fițuici cu nume și în final s-a intrat la cacealma”, remarca acesta, dând glas nemulțumirii generale că negociatorii au fost majoritatea lideri ai altor organizații afiliate Agrostar, și mai puțin ai oierilor. 

 

Confederație pe principiul “toți pentru unul, unul pentru toți” 

Adunarea de la Sibiu a propus ca toate discuțiile de la MADR să fie consemnate într-un protocol care să fie respectat de Minister. “Orice ședință trebuie parafată, un proces verbal semnat, și stabilit un termen pentru rediscutare”, a punctat Horia Moruțan, președintele Asociației din Alba și unul din cei 4 vicepreședinți ai SNCOCR. 

“A merge în mod unitar la minister e corect. Dar cum? Să se facă o confederație, patru federații, patru președinți; dacă se face un statut e bine, dacă nu un protocol, iar al cincilea membru să fie președintele de sindicat. În momentul când două-trei federații fac o confederație, care reprezintă un procent mai mare din oieritul românesc, atunci cu ei discută ministerul”, a propus Vasile Turculeț, președintele Asociației Crescătorilor Montani de Ovine „Dealul Negru” Bistrița-Năsăud. 

Din vorbă-n vorbă, s-au ridicat mai multe întrebări: „Ce trebuie să facă Sindicatul și ce trebuie să facă Federațiile?” sau „Cine are mandatul din partea noastră să meargă să discute și să ne rezolve problemele în numele nostru?” Un lucru e clar: Sindicatul apără interesele crescătorilor, iar Federația face politici de sector și discută aspecte tehnice. “Sindicatul trebuie să aibă grijă ca și Federațiile să facă totul în interesul crescătorilor”, a mai precizat Marcel Andrei.

O rezoluție tranșantă a exprimat Gheorghe Buda, liderul oierilor din Maramureș: “Vreau să formulăm aici o petiție a Sindicatului și să o trimitem către MADR prin care să cerem ca nici o negociere, nici un act normativ să nu se facă fără Sindicatul Oierilor din România. Când Federațiile se vor uni, atunci să ne reprezinte, cu mandat din partea asociațiilor membre. Până atunci, reprezentarea oierilor în România să fie delegația aprobată de Federație, constituită în Confederație, plus Sindicat”. 

În final, cei prezenți au desemnat un grup de lucru din partea Sindicatului în relația cu instituțiile statului, echipă formată din trei vicepreședinți ai SNCOCR în frunte cu Marcel Andrei.

Un alt obiectiv al întâlnirii de la Sibiu a fost nominalizarea liderilor de sindicat județeni, care să facă parte și din comisiile de dialog social la instituțiile guvernamentale locale și județene.  

 


AU CÂȘTIGAT O BĂTĂLIE! RĂZBOIUL ABIA ACUM ÎNCEPE

Suspendarea articolelor problemă din Legea Vânătorii a fost doar o bătălie câștigată, adevărata luptă se va da la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților, iar decizia finală aparține plenului Parlamentului. „Marele câștig al protestului a fost reacția oamenilor și scânteia dată de sindicat. Dar trebuie să fim realiști că într-un Parlament în care 70% sunt vânători, lupta nu va fi ușoară”, atrăgea atenția Horia Moruțan. Pavel Iovăneasă a susținut că presiunile ar trebui intensificate în acest an electoral: “Ei sunt 600, dar noi suntem câteva mii și au nevoie de voturile noastre și ale familiilor noastre”. 

Sindicatul a înregistrat la Ministerele Mediului și al Agriculturii și la Comisia de Agricultură solicitări privind desemnarea urgentă a comisiilor de lucru pentru a rediscuta cap-coadă Legea 407/2006, astfel încât, până în luna aprilie, revendicările oierilor să fie cuprinse în noul act normativ. 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-14 februarie 2016

Vizualizat: 497 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?