Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primul centru de excelență Dekalb la Ruse, în Bulgaria

Publicat: 22 septembrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru prima dată, Monsanto a organizat anul acesta în Bulgaria, la Ruse, un Centru de excelență cu sloganul „Poți mai mult cu Dekalb”. Prezentările au fost axate mai puțin pe portofoliul de hibrizi Dekalb și mai mult pe soluții tehnologice de creștere a profitabilității fermelor. Una din cele patru zile dedicate desfășurării evenimentului a fost destinată fermierilor din sudul României.

Click pe poza pentru galerie!

Până anul trecut, Monsanto a obișnuit fermierii din România cu platformele demonstrative derulate sub titlul „Farm Progress Show”, în care accentul se punea mai mult pe portofoliul de hibrizi de porumb Dekalb. Pentru că a dorit o schimbare, anul acesta a fost înființată o platformă la Ruse cu scopul de a prezenta soluțiile Dekalb pentru creșterea profitabilității în fermă. Timp de patru zile, pe nouă hectare din ferma lui Alexander Dimitrov, Monsanto a făcut publice rezultatele testelor efectuate de echipa tehnică în Centrul de excelență Dekalb. Ultima zi a fost destinată delegației României și au venit peste 250 de fermieri din județele Dolj, Olt, Argeș, Teleorman și Giurgiu, pentru a se informa cu privire la tehnologiile de creștere a profitabilității în fermele lor. „Începând cu 2008, în luna august, am vizitat împreună cu două sute de fermieri bulgari evenimentul Monsanto din România, Farm Progress Show. Acum este rândul vostru să ne fiți oaspeți la primul eveniment Centru de excelență Dekalb”, le-a spus oaspeților români Nikolay Cerkezov, director comercial Monsanto Bulgaria.

 

De la prezentare de hibrizi, la soluții tehnologice aplicate

Decizia de a aduce și fermieri din România se explică prin faptul că pe cele două maluri ale Dunării sunt condiții pedoclimatice similare, iar soluțiile prezentate pot fi aplicate cu succes în ambele zone de cultură. „Este o schimbare, ne-am mutat din Farm Progress în Centrul de excelență, un centru de învățare, de educare a fermierilor, dar și a echipelor de distribuitori din teren. De acum înainte dorim să prezentăm soluțiile tehnice și să expunem altfel soluțiile și portofoliului de produse. Este nevoie de mai multă atenție nu numai de lucrurile de bază pe care fermierii le cunosc de mult timp. Vorbim de digitalizarea agriculturii, de semănat de precizie, de scanare cu mijloace tehnice, de imagini satelitare. Nu vom discuta despre hibrizi, ci despre soluțiile de creștere a profitabilității în fermă, ce trebuie făcut în acest sens pentru cultura de porumb”, a explicat Daniel Stanciu, director de marketing și strategie Monsanto pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.

 

Mediul de cultură, veriga principală a profitabilității

Fermierii, odată intrați în Centrul de excelență, au luat contact cu cele patru module pregătite special pentru ei: creșterea profitabilității; soluții de irigare prin picurare; semănatul de precizie; soluții în caz de arșiță și de secetă. S-a discutat de poziționarea hibrizilor în funcție de mediul de cultură, care sunt mediile de cultură și cum se pot identifica, densitățile recomandate, ce randament și profit poate obține fermierul dacă respectă poziționarea și recomandarea Dekalb. De asemenea, a fost prezentat semănatul de precizie împreună cu avantajele lui, dar s-au arătat și soluțiile genetice pentru a contracara efectele arșiței și secetei, adică portofoliul de hibrizi HD. Toate discuțiile au evidențiat atât soluțiile tehnologice, cât și avantajele financiare ale fermei. 

„Fermierii pot obține un plus de producție între 10 și 20 la sută, dacă vor cumula toate soluțiile prezentate, dar contează foarte mult tipul de sol pe care îl au. Cel mai important este să urmărim foarte atent poziționarea față de mediul de cultură. Apoi vorbim de semănatul de precizie și de rata de semănat variabilă. Din analiza ultimilor ani am identificat că fermierii cumpără produse bune, aplică animite tehnologii, dar lipsesc detalii precum structura de sol, tipul de sol, iar rezultatul nu este unul pe măsura așteptărilor fermierului”, a arătat Daniel Stanciu.

Mediul de cultură este important și pentru stabilirea densității optime. Din punct de vedere al densității, de exemplu, în platforma de la Ruse au fost de la 55.000 de plante/ha până la 105.000 plante/ha, tocmai pentru a identifica densitatea potrivită pentru fiecare tip de cultură, fermă și tehnologie. 

Monsanto are în portofoliu 30 de hibrizi de porumb Dekalb, mulți fiind deja consacrați. Pentru amenajarea Centrului de excelență de la Ruse au fost aleși cei intrați în portofoliul comercial în ultimii doi ani. 

 

 

 


STRUCTURA CULTURILOR ÎN AGRICULTURA BULGARIEI

„Suprafața arabilă a Bulgariei este de 3,4 milioane hectare. Rotația este destul de strânsă, nu sunt foarte multe culturi. Cea mai mare suprafață o are cultura de grâu - 1,2 mil. ha, urmată de floarea-soarelui cu 850.000 ha, apoi porumbul cu 450.000 ha, orzul - 200.000 și rapița - 160.000 ha. Sunt și culturi de orez și de lucernă. Randamentele obținute în condiții normale, adică de secetă, sunt de 4,5 tone/ha la grâu, 5,5 tone/ha la porumb, de 2,2 tone/ha la floarea-soarelui, iar la rapiță, 2,6 tone/ha. În condiții bune, cum a fost anul acesta pentru cerealele de toamnă, pentru grâu media a ajuns la 6,2 tone/ha, pentru rapiță 3,2 tone/ha. Pentru porumb, în anii buni, cum a fost 2014, media a atins 7,2 tone/ha”, spune Nikolay Cerkezov. În Bulgaria, cinci mii de fermieri lucrează peste 90% din suprafața agricolă a țării. În ceea ce ce privește cultura de porumb, 1.600 de fermieri lucrează peste 99% din suprafața cultivată cu porumb.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 669 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?