Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primii bani prin PNDR 2020

Publicat: 25 aprilie 2015 - 10:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Primele sesiuni de depunere a cererilor de finanțare prin PNDR 2014-2020, pentru submăsurile 4.1 „Investiții în exploatații agricole” și 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, au fost lansate în 25 martie 2015 și rămân deschise până în 30 octombrie sau până la epuizarea fondurilor alocate în acest an pentru fiecare submăsură în parte.

Click pe poza pentru galerie!

Sesiunile continue din 2015 se pot opri înainte de termenul limită dacă suma totală solicitată prin cererile de finanțare ajunge la nivelul alocării anuale a respectivei sesiuni, precizează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Pentru modernizarea exploatațiilor (sM 4.1), fondurile publice nerambursabile de la UE și bugetul național disponibile în 2015 sunt de aproape 205,777 mil. euro: sector vegetal - 72,022 mil. euro, zootehnic -72,022 mil. euro, zona montană - 41,155 mil. euro, ferme de familie - 20,578 mil. euro.

Pentru instalarea tinerilor fermieri (sM 6.1) sunt disponibile aproape 111,21 mil. euro, din care 33,363 mil. euro pentru zona montană. Tinerii fermieri pot primi maxim 50.000 euro pe proiect, în două tranșe: 75% la contractare, 25% la finalizarea proiectului (maxim trei ani).

Sesiune deschisă pentru GAL-uri , până în 8 mai. Tot în 25 martie 2015 a fost deschisă și prima sesiune pe sM 19.1 „Sprijin pregătitor pentru LEADER”, cu o alocare de 2,4 mil. euro. Sesiunea va fi deschisă până în 8 mai 2015.

Grupurile de Acțiune Locală (GAL) pot primi maxim 20.000 euro pentru alcătuirea Strategiei de Dezvoltare Locală: max. 10.000 euro (0,1 euro/locuitor) pentru cheltuieli de animare, respectiv max. 10.000 euro pentru cheltuieli legate de elaborarea strategiei.

Constantin: Toate ghidurile solicitantului, în aprilie. „Până la mijlocul lunii aprilie vom avea și o scrisoare de conformitate de la Comisia Europeană pentru lansarea tuturor măsurilor din PNDR 2014-2020. Ordinea în care vor fi deschise măsurile de finanțare va fi stabilită de Comitetul de Monitorizare a PNDR”, declara ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în martie a.c..

Depunere și selecție. Cererile de finanțare pentru modernizarea fermelor (sM 4.1) vor fi primite de AFIR exclusiv on-line. Pentru tinerii fermieri (sM 6.1), cererile pot fi depuse în format tipărit sau on-line.

Pentru selecția proiectelor se va aplica un prag lunar de punctaj, care va fi redus cu câte 10 pct. în fiecare lună pe parcursul sesiunii anuale continue, până la un prag minim.

Pragul minim este de 30 pct. pentru sM 4.1 - Modernizarea fermelor și de 25 pct. pentru sM 6.1 - Tineri fermieri. Pragul lunar pornește de la 85 pct. în aprilie, 75 pct. în mai, ș.a.m.d.. Proiectele care nu adună punctajele minime vor rămâne într‐o Listă a proiectelor amânate.

Fiecare solicitant își autoevalua propriul proiect, în funcție de criteriile de selecție publicate în Ghidul Solicitantului. Proiectul va intra în selecție în luna în care se va încadra în funcție de punctajul autoevaluat: dacă un proiect a fost autoevaluat cu 75 pct., solicitantul îl va putea depune încă din prima lună a sesiunii, când pragul de calitate este de 85 pct., dar va fi evaluat abia în a doua lună, când pragul de calitate va fi de 75 pct., explică AFIR.

Supraevaluarea proiectelor costă! Dacă se constată că solicitantul și-a estimat punctajul cu mai mult de 20% față de punctajul stabilit de AFIR, proiectul respectiv va fi mutat la finalul clasamentului și va fi finanțat doar dacă rămân bani după selectarea celorlalte proiecte.

Criterii de departajare. Pentru modernizarea fermelor (sM 41), departajarea proiectelor cu același punctaj se va face în funcție de valoarea eligibilă a proiectului, în ordine crescătoare: proiectele cu punctaj mare, dar care cer mai puțini bani au primele șanse la finanțare.

Pentru tinerii fermieri (sM 6.1), proiectele cu același punctaj vor fi departajate după nivelul de calificare în domeniul agricol și sectorul prioritar. Proiectele cu același punctaj și aceleași priorități vor fi departajate în ordine descrescătoare a dimensiunii economice: vor fi favorizate fermele de dimensiuni mai mari în care se instalează tineri fermieri.

Critierii „artificiale” eliminate. Un beneficiar PNDR 2014 -2020 poate depune un alt proiect pe aceeași submăsură, dacă respectă condițiile de eligibilitate, dacă nu creează condiții artificiale și dacă proiectele nu formează împreună un flux tehnologic.

Pentru a evita crearea de condiții aritificiale, au fost eliminate criterii precum punctaj suplimentar pentru tinerii fermieri, pentru start-up-uri sau pentru proiectele care creează mai mult de un loc de muncă.

De asemenea, a fost eliminat criteriul privind înscrierea în forme asociative: nu mai sunt prioritizați membrii formelor asociative, ci formele asociative.

Evaluare lunară. Selecția proiectelor va fi lunară. Termenul estimat pentru evaluare este de 37 de zile lucrătoare de la sfârșitul lunii în care au fost depuse respectivele proiecte și poate fi prelungit cu 10 zile lucrătoare, dacă sunt în evaluare proiecte pe două sau mai multe sub-măsuri

 

 

SIMPLIFICĂRI ȘI MODIFICĂRI

Pe lângă scurtarea perioadelor de evaluare și selecție și simplificări procedurale precum depunerea online, achiziții private online, Baza de Date cu Prețuri de Referință pentru mașini și utilaje (peste 14.000 elemente unice în prezent ), AFIR a introdus în PNDR 2014-2020 și alte modificări: 

• dintre documentele solicitate la depunerea dosarelor, au fost eliminate Raportul asupra utilizării programelor de finanțare nerambursabilă, Certificatul de la Oficiul Registrului Comerțului, Certificatul de înregistrare, Adeverința privind numărul de animale deținute. AFIR va verifica aceste informații în mod direct;

• și certificatul care atestă lipsa datoriilor fiscale, Acordul de mediu cu studiu de impact și Proiectul Tehnic vor trebui depuse la momentul contractării, și nu odată cu Cererea de Finanțare;

• solicitanții au la dispoziție, gratuit, proiecte model pentru anumite investiții: „Fermă de legume în câmp” sau „Livadă de pomi și arbuști fructiferi”;

• avansul, de maxim 50% din valoarea eligibilă a cofinanțării nerambursabile, poate fi acordat încă de la prima achiziție avizată de AFIR;

• pentru beneficiarii privați, AFIR va deconta cheltuielile eligibile aferente contribuției publice doar pe baza facturii;

• beneficiarii publici pot solicita decontarea TVA încă de la prima cerere de plată, fără documente de plată și extrase de cont care să justifice plata TVA;

• pentru beneficiarii publici vor fi adoptate documente standardizate de atribuire pentru achiziții;

• nu se vor mai face vizite pe teren pentru validarea fiecărei cereri de plată;

• proiectele cu achiziții simple vor fi verificate doar la Oficiile Județene AFIR, iar cele cu achiziții complexe - la Oficiile Regionale

Vizualizat: 705 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Vinificatia
|
05. 02, 2015. Saturday 13:56
2.
Oferta de munca
|
04. 28, 2015. Tuesday 11:21
Lipsurile şi limitările nu pot exista decât atunci când le cultivăm în mintea noastră. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email ionutgherghina955@yahoo.ro
1.
Oferta de munca
|
04. 28, 2015. Tuesday 11:21
Lipsurile şi limitările nu pot exista decât atunci când le cultivăm în mintea noastră. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email ionutgherghina955@yahoo.ro
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?