Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primarii lasă fermierii fără subvenții!

Publicat: 01 iulie 2015 - 10:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Este ilegal să condiționezi plata subvențiilor europene de impozitele locale”, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, după ce mai mulți fermieri din țară au reclamat faptul că primăriile refuză să le elibereze adeverințele de la Registrul agricol, din cauză că au datorii la bugetul local. Turtoi recunoaște însă că MADR nu poate obliga angajații primăriilor să respecte legea.

Click pe poza pentru galerie!

În plus, primăriile au la dispoziție 30 de zile (OG 33/2002 privind reglementarea eliberării certificatelor și adeverințelor de către autoritățile publice centrale și locale, aprobată prin Legea 223/2002 și OG 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, aprobată prin Legea 233/2002) să răspundă oricărei solicitări scrise depuse de fermieri pentru eliberarea adeverinței, așa că, în cazul în care fermierii au depus cererea la primărie mai târziu, ar putea rămâne fără subvenție, dacă primăria nu le dă adeverința înainte de 10 iulie 2015. Oricum, în perioada aceasta, fiecare zi îi costă 1% din suma totală pe care ar fi primit-o dacă depuneau cererea până pe 15 iunie.

 

Adeverință refuzată din cauza unei taxe controversate

Gheorghe Holom din satul Boian, comuna Bazna, jud. Sibiu, se plânge că riscă să piardă subvenția pentru 60 ha de teren, proprietate și arendă de la alți proprietari, din cauză că Primăria nu vrea să îi elibereze adeverința de la Registrul agricol până nu plătește o taxă de pășunat, pe care fermierul o consideră abuzivă. Acesta are în jur de 120 de bovine pentru care susține că Primăria îi cere o taxă de pășunat de 25 lei/cap de animal, atât pe 2014, cât și pe 2015, deși omul afirmă că nu a mai utilizat pășunea comunală din 2006 și susține că a dat chiar și o declarație pe proprie răspundere la Primărie în acest sens.

Primarul comunei Bazna, Lucian Scumpu, afirmă însă contrariul: că Holom își duce animalele la păscut pe pășunea comunală. Din 2014, Primăria Bazna nu a mai închiriat pășunea comunală. Aceasta este utilizată în comun de crescătorii de animale din localitate, fără contracte de închiriere sau concesiune, afirmă primarul. Dar, fermierii care scot animalele pe pășune trebuie să plătească Primăriei taxa anuală de pășunat.

Chiar dacă fermierul Gheorghe Holom ar fi scos animalele proprii pe pășunea comunală, deși omul se jură că nu-i așa, și ar fi, deci, dator Primăriei, primarul nu poate justifica în baza cărei legi refuză să îi dea adeverința pentru APIA până nu-și plătește restanțele la bugetul local.

Mai mult, Holom mai spune că, din 2006 încoace, 2015 este primul an în care Primăria îi cere taxa de pășunat, și nu doar pe anul acesta, ci și pe 2014, dar și că anul trecut a primit adeverința de la Registrul agricol fără probleme. „Referitor la taxa pentru 2014, crescătorii de animale au fost anunțați, în 2015, că pe anul 2014 au rămas cu datorii. Pentru anul 2014 taxa se putea achita până la sfârșitul anului”, a încercat să explice primarul din Bazna cum a fost posibil ca Holom să primească adeverința pentru APIA, deși nici anul trecut nu plătise taxa de pășunat.

 

O taxă de pășunat contestată

Aceeași comună, alt caz: mai mulți crescători de bovine din satul Boian admit că își duc animalele pe pășunea comunală, dar refuză să plătească taxa de pășunat, pe care o consideră prea mare și îl reclamă pe primar că refuză să le elibereze adeverința de la Registrul agricol până nu plătesc această taxă. 

Mai exact, din 2015, potrivit HCL 70/2014 a Consiliului Local al comunei Bazna, crescătorii de animale care folosesc pășunea comunală ar trebui să plătească, pentru bovinele adulte, 25 lei/cap de animal - pentru 1-10 capete, 100 lei/cap pentru 11-20 bovine, respectiv 200 lei/cap pentru efectivele mai mari de 21 de bovine. Pentru tineretul bovin, taxele sunt ceva mai mici, dar oricum „nejustificat de mari”, acuză crescătorii de animale din sat. Aceștia reclamă faptul că pășunea este degradată, că își duc singuri apă pe pășune, pentru care plătesc și că unii dintre membrii asociației care a încasat subvenția pe pășunea satului până în 2014 a cheltuit banii pentru cu totul altceva.

„Primăria Bazna nu a condiționat eliberarea adeverinței din Registrul agricol, crescătorii de animale fiind anunțați la prezentarea la sediul Primăriei asupra datoriilor ce le revin pentru taxa pe pășune. Adeverințele cu date din Registrul agricol au fost eliberate pentru proprietarii de terenuri agricole”, ne-a răspuns primarul Lucian Scumpu, întrebat în baza cărui document legal condiționează Primăria eliberarea acestei adeverințe de lipsa datoriilor la bugetul local.

Cu toate acestea, fermierii susțineau că, până în 24 iunie, nu primiseră adeverințe de la Primărie. Și Gheorghe Holom și ceilalți crescători de animale au făcut însă o greșeală: nu au cerut în scris eliberarea adeverinței, de la bun început, ci prin viu grai, ca și în anii trecuți, în care nu au fost refuzați niciodată.

 

O primărie care nu acceptă terenurile utilizate „sub alte forme”

Gelu Ungureanu, din satul Verșeni, com. Miroslovești, jud. Iași, afirmă că peste două sute de fermieri nu au putut lua adeverințe pentru APIA pentru peste 600 ha, din cauză că Primăria refuză să le elibereze adeverințele dacă nu au plătit toate taxele sau dacă nu au acte de proprietate. Acesta acuză secretarul Primăriei că nu vrea să respecte prevederile art. 5 din Ordinul 619/2015, care stabilește că terenurile pentru care fermierii nu au acte de proprietate se înscriu în Registrul agricol la rubrica „sub alte forme”. „Vor să dea doar la cei care au acte notariale. Am contract de vânzare-cumpărare pe pășune. (...) Refuză să îmi treacă pe adeverință 72 de ari din cauză că ceilalți care mai sunt pe titlul de proprietate au datorii la bugetul local”, a explicat Ungureanu doar una dintre situațiile pentru care Primăria a refuzat să-i dea adeverință.

„Noi putem elibera adeverință în funcție de documentele pe care solicitanții ni le prezintă: titlul de proprietate, contract de vânzare, de închiriere, de arendă, de donație. În modelul de adeverință de la APIA chiar e corect evidențiată anul acesta forma de utilizare a terenului. Acea se face în baza unei declarații date în fața secretarului doar dacă nu au acte de proprietate, dar asta înseamnă că ai o adeverință la legea fondului funciar, o hotărâre judecătorească, un act care să îți dea dreptul că în timp o să îți perfectezi documentele de proprietate. (...) Cei care utilizează terenul să facă acte de arendă cu proprietarul! Eu nu pot să iau pământul oamenilor să îl trec la altul, dacă oamenii nu s-au înțeles între ei. Nu pot să forțez funcționarii să facă lucrul acesta”, ne-a declarat primarul din Miroslovești, Ionuț Gospodaru.

Acesta afirmă că Primăria Miroslovești a eliberat circa 300-400 de adeverințe și că sunt doar 4-5 cazuri de fermieri nemulțumiți de cum s-a eliberat adeverința. „Au posibilitățile legale să se îndrepte împotriva noastră în cazul în care consideră că au fost nedreptățiți”, a adăugat Gospodaru.

 

Un primar cu principii: Cine plătește taxele cu întârziere, primește și adeverința mai târziu

„Nu este o condiționare, este o altă regulă ca celor care sunt în regulă să li se elibereze adeverințele în termen sau cu prioritate, iar cei care au restanțe, cum și noi așteptăm ca ei să vină să-și achite datoriile, și ei trebuie să mai aștepte”, ne-a declarat primarul din Miroslovești, referitor la condiționarea adeverințelor de lipsa datoriilor la bugetul local.

Fermierul Gelu Ungureanu susține că a cerut sprijinul MADR, de unde i s-a spus că „Ministerul nu are nici o pârghie să îl determine pe secretar să respecte legea”, și-a prezentat apoi problema la televiziunea locală din Pașcani, a depus și o plângere la Parchet pe numele secretarului pentru abuz în serviciu, a făcut o sesizare la Prefectură și tot degeaba. Inclusiv directorii APIA Iași și APIA Pașcani s-au autosesizat și au mers la Primăria Miroslovești să le explice legea responsabililor din instituție, după ce au văzut că, din 340 de invitații, s-au prezentat numai 84 de fermieri la APIA, mai spune Ungureanu. După toate demersurile eșuate, acesta i-a cerut sprijinul și șefului LAPAR, Laurențiu Baciu, să intervină ca să îi convingă pe oamenii din Primărie să le dea fermierilor adeverințele pentru APIA. Disperat, omul a venit să le ceară ajutorul și secretarului de stat în MADR George Turtoi și directorului general al APIA Mihai Puțintei, la o întâlnire cu fermierii din Moldova, în 19 iunie, în jud. Neamț.

 

Primăriile care condiționează eliberarea adeverințelor de taxele locale încalcă legea!

„Nerespectarea legii prin abuz în serviciu implică răspundere penală. Comunele și implicit primarul și secretarul, din păcate, nu sunt nici în subordinea MADR, nici în coordonare. Prefectura ar fi trebuit să vă ajute, pentru că ei sunt partea administrației care au legătură pe zona juridică cu comunele. Mai departe, Parchetul e cel care trebuie sesizat în astfel de cazuri. Încălcarea unei legi, în speță Ordonanța 3, care a fost aprobată și prin lege și promulgată, este fapt penal”, i-a răspuns George Turtoi fermierului din Miroslovești. „Faceți-ne o sesizare în scris la Minister pe condiția asta, că trebuie să se plătească toate taxele și impozitele locale ca să vă dea adeverință, și noi o să vă răspundem, că ne-a zis efectiv Comisia Europeană în scris, clar, că e ilegal să condiționezi plata subvențiilor europene de impozitele locale”, l-a sfătuit Turtoi pe fermierul din jud. Iași.

„Toată lumea le dă dreptate, dar nu se rezolvă problema”, a comentat Gheorghe Neață, director în MADR, prezent la întâlnirea din jud. Neamț. Acesta i-a spus fermierului că poate da Primăria în judecată și să ceară despăgubiri în cazul în care pierde subvenția din cauza adeverinței pe care primarul nu vrea să i-o elibereze.

„APIA nu condiționează acordarea subvențiilor de lipsa datoriilor la bugetul local sau de stat”, spune clar și apăsat și directorul general al APIA Timiș, Florin Faur.

„E abuz din partea primarilor. Avem avocat la Federație, avem foarte multe cazuri pe care le-am atacat în instanță, pentru membrii noștri asigurăm inclusiv asistența juridică. (...)”, spune Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

 

 

NICI O ȘANSĂ PENTRU SCUTIREA DE PENALIZĂRI!

Fermierii au cerut prelungirea termenului de depunere a cererilor la APIA și scutirea de penalități. „Termenul limită, 10 iulie 2015, nu poate fi prelungit și nici nu se poate renunța la aplicarea penalităților pentru cererile depuse după 15 iunie”, afirmă directorul general al APIA, Mihai Puțintei. Până pe 15 iunie au fost solicitate la plată cca. 8,4 mil. ha (vezi pag. 32).

„Am cerut Ministerului Agriculturii prelungirea perioadei de depunere a cererii unice, fără penalități. Nu am primit un răspuns. O să ne batem pentru acest lucru. (...) E din vina Ministerului Agriculturii, care nu și-a corelat soft-ul, înțelegem că a avut câteva probleme tehnice. Să le suporte dânșii, nu să le suportăm noi. Sunt ceva probleme cu Regulamentul Comisiei Europene, dar nu e treaba noastră, e al lor, pentru că nu și-au făcut temele când trebuia”, spune Ștefan Nicolae, președintele Federației Agrostar.

Crescătorii de animale susțin că au avut doar 14 zile pentru a depune cererile fără penalizări. „În România sunt aproximativ 10 milioane de oi. Baza de date cu animalele eligibile la plată nu a putut fi accesată. Vă dați seama cum este să introduci manual atâtea oi?! (...) Primăriile au la dispoziție, după lege, 30 de zile să-ți elibereze o adeverință. Unele primării au înțeles cum stă situația și s-au grăbit să le dea repede fermierilor adeverințele. În alte localități, primarii s-au răzbunat pe fermieri, ba că nu i-au votat, ba că au cumpărat ceva teren unde aveau și ei interes. Și cu ce e de vină fermierul? (...)”, spune și Dumitru Andreșoi, care are doar el aproape 20.000 de ovine.


Cum motivează șeful APIA?

„(...) Perioada de depunere fără penalități se oprește la 15 iunie. (...) Este o prevedere tot a Regulamentului european (Reg. UE1307/2013 - n.red.), care nu permite modificarea cererilor de plată după 15 iunie fără penalizări. (...) Am adus și noi aceste solicitări în discuție în comitetele pe fondurile agricole la care participă colegii noștri și colegi din cadrul Ministerului. Răspunsul de la Comisia Europeană, până în momentul acesta, este cel de aplicare a prevederilor Regulamentului”, susține directorul general al APIA, Mihai Puțintei. „Această prelungire îngreunează activitatea administrativă a APIA. În această perioadă trebuie făcute niște controale relevante asupra culturilor. E o perioadă în care începe recoltatul culturilor păioase. Va fi câteodată imposibil de determinat structura culturilor ce vor face obiectul cererilor de plată, în cazul în care acestea sunt recoltate. (...)”, a mai argumentat șeful APIA.

Vizualizat: 1619 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?