Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Previziunile PAC pentru fermierii europeni

Publicat: 03 august 2011 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Întâlnirea cu Roger Waite, purtător de cuvânt pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene, a fost o surpriză plăcută. Am descoperit un interlocutor jovial, plin de amabilitate dar şi umor, care priveşte cu încredere către România, o ţară al cărei potenţial îl apreciază. „Umbra” lui Dacian Cioloş la Bruxelles, britanicul a început chiar să înveţe limba română, în care ne-a promis că vom putea comunica la un viitor interviu

Click pe poza pentru galerie!

Care sunt provocările agriculturii româneşti în ochii Comsiei Europene?

Roger Waite: Întâi de toate, România trebuie să-şi aducă aportul, pe lângă celelalte state europene, la elaborarea viitoarei Politici Agricole Comune. După cum se ştie, în prezent avem trei obiective principale. Securitatea alimentară este poate cel mai important dintre ele, apoi trebuie să ne asigurăm că gestionăm cum trebuie resursele naturale astfel încât să producem în mod sustenabil, iar în al treilea rând se pune problema menţinerii teritoriului în zonele rurale.

În unele ţări, cum este şi cazul României, sunt şi alte aspecte de abordat, precum creşterea competitivităţii, în timp ce în alte state sunt pretenţii legate de mediu. Fiecare regiune din Europa are, de altfel, propriile sale provocări.

Iar pentru Comisia Europeană principala provocare este să elaboreze o politică prin care să se menţină toată această diversitate agricolă, cu particularităţile sale solide, dar în acelaşi timp să poată oferi soluţii pentru a deveni mult mai sustenabili pe termen lung.


V-aţi gândit vreodată ce grea va fi haina pe care o purtaţi prin faptul că va trebui să mulţumiţi atât fermierii mici cât şi pe cei mari, să găsiţi un echilibru în care toată lumea să poată produce?

Roger Waite: Asta va fi una dintre marile noastre provocări. Pentru că, desigur, din punct de vedere politic, economic sau financiar, fermierii sunt trataţi în mod diferit când vine vorba de subvenţii. Există variaţii destul de mari între statele membre, dar chiar şi în interiorul acestora.

De exemplu, în Franţa, Irlanda şi Spania repartizarea subvenţiilor se face în baza criteriului de producţie istorică. În acest caz, e posibil ca un fermier să obţină mult mai mult pe hectar decât vecinul său care face acelaşi lucru.

Pe viitor, ne dorim să simplificăm acest sistem. În cazul României, situaţia este destul de clară, deoarece nu există astfel de diferenţe. Oricum, toate aceste schimbări se vor produce în timp. Pe termen lung, ne-am propus ca fiecare fermier din statele membre să obţină cel puţin 90 la sută din media europeană a subvenţiilor pe hectar.

 

Viitoarea reformă PAC va aduce cu sine o plafonare a ajutoarelor acordate marilor exploataţii agricole?

Roger Waite: Da, chiar ne dorim acest lucru. Vrem să ne asigurăm că 30 la sută din viitorul sistem al plăţilor directe vor fi alocate pe criterii ecologice, pentru ca practicile agricole să fie sustenabile şi să respecte mediul. Celelalte 70 de procente vor fi mai degrabă un sprijin financiar.

Dacă acesta este susţinut de plătitorii de taxe, e clar că la un anumit nivel nu mai poate fi perceput ca un venit de sprijin. Şi de aceea vom impune o limitare pentru suma pe care un fermier o poate obţine. În orice caz, banii care rămân vor fi la dispoziţia statului respectiv.

Spre exemplu, dacă asta se va întâmpla în România, banii vor putea fi folosiţi în proiectele de dezvoltare rurală.


Cât de mult pierde Europa prin politica sa vizavi de culturile modificate genetic, ţinând cont de faptul că, în unele cazuri, este nevoită să importe astfel de produse?

Roger Waite: Una dintre problemele fundamentale ale OMG-urilor este faptul că în Europa consumatorii nu vor sau nu par a vrea astfel de produse. Noi nu putem forţa consumatorii să accepte ceva ce ei nu vor, pentru că am risca să ne pierdem consumatorii.

De fapt, Comisia a făcut o propunere anul trecut şi care se referă chiar la cultivarea organismelor modificate genetic. Acestea trebuiesc întâi aprobate la nivelul UE, ţinând cont de siguranţa alimentară şi de mediu, după care fiecare stat va decide dacă acceptă sau nu să cultive OMG.

În mod normal, procesul de vot implică trei opţiuni: în favoare, împotrivă sau abţinere. În cazul OMG, am constatat că există şi o a patra opţiune, care se petrece destul de frecvent: lipsa de la vot.

În fond, aceasta este o problemă politică. Pe de altă parte, există o presiune din partea fermierilor, care cer să cultive OMG. Dar dacă pieţele de desfacere nu sunt pregătite pentru aşa ceva, va fi dificil să îşi vândă produsele.

De aceea, în viitoarea reformă PAC ne dorim să încurajăm inovaţia şi adoptarea de noi tehnologii în practicile agricole. Sunt încântat să o spun că în bugetul pe următorii şapte ani, aprobat recent, am obţinut în plus 4,5 miliarde euro pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul agricol.

Vizualizat: 594 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!