Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Precocitate înseamnă mai multă productivitate

Publicat: 10 aprilie 2013 - 17:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Proiectul 3P - Precocitate - Productivitate - Profit - este soluţia propusă de Syngenta pentru cultura porumbului şi reprezintă combinaţia ideală între precocitate, pierderea rapidă a apei la maturitate, recoltare timpurie şi producţie ridicată

Click pe poza pentru galerie!

Porumbul reprezintă cultura cu cea mai mare pondere la nivel naţional, depăşind 2,6 milioane hectare, dar totodată, şi cea mai fragmentată dintre culturi, fie că ne referim la suprafaţa ocupată, fie la tehnologia aplicată.

La cultura porumbului, Syngenta este pregătită să le ofere fermierilor soluţii complexe, adaptate diverselor tehnologii folosite, atât în ceea ce priveşte materialul genetic, cât şi în ceea ce priveşte produsele de protecţia plantelor, o gamă largă de erbicide selective, tratament al seminţei sau insecticide specifice, astfel încât hibrizii să-şi poată exprima la maxim potenţialul genetic de producţie.


Semănat timpuriu cu hibrizi timpurii

Studiile efectuate de compania noastră indică faptul că cele mai bune randamente se obţin semănând într-un interval foarte primăvăratic (25 martie - 10 aprilie). Principalii parametri urmăriţi sunt temperatura din sol la momentul semănatului, evoluţia temperaturii atmosferice, gradul de umiditate a solului, calitatea patului germinativ şi, desigur, alegerea hibridului ce se pretează la o astfel de tehnologie. Toţi aceşti factori asigură startul unei culturi viguroase şi uniforme.

Semănatul timpuriu al unor hibrizi din grupe de maturitate inferioare a condus la obţinerea unor rezultate de producţie superioare hibrizilor semitardivi şi tardivi, reuşind să evite seceta şi arşiţa prelungită, instalate încă din prima parte a verii.

Semănând devreme hibrizi care se pretează la o astfel de tehnologie, fermierii beneficiază de:

- flexibilitate în alegerea datei de semănat (începând de la 5-6 grade C);
- uniformitate în răsărire, cu incidenţă pozitivă asupra dezvoltării ulterioare a culturii;
- sporirea eficacităţii erbicidelor aplicate în preemergenţă sau postemergenţă timpurie;
- rapiditate în ”încheierea culturii” (cultura acoperă repede rândurile, oferind astfel o garanţie împotriva reîmburuienării);
- o gestionare mai bună a fertilităţii naturale şi suplimentare a solului;
- o dezvoltare corespunzătoare a elementelor plantei responsabile de producţie;
- pierderea rapidă a umidităţii din boabe după atingerea maturităţii fiziologice (la sfârşitul verii);
- lejeritate în alegerea momentului de vânzare a producţiei sau a desţinatiei acesteia;
- pregătirea din timp şi în mod corespunzător a terenului pentru cultura viitoare.

Hibrizi precum SY Respect, SY Amplitude, NK Olympic, SY Ondina, NK Symba, NK Kansas, NK Lucius, NK Cobalt sunt doar o parte dintre hibrizii propuşi de compania Syngenta.


Protecţia culturii la începutul vegetaţiei

• Alegerea corectă a erbicidelor, în funcţie de momentul de aplicare şi de spectrul de buruieni acoperit, reprezintă, de asemenea, un factor important, Syngenta oferind cel mai larg portofoliu în termeni de diversitate a ofertei şi specificitate în combaterea buruienilor.

Imediat după însămânţare, între tânăra plantă de porumb şi buruieni începe competiţia pentru căldură, lumină şi, mai apoi, pentru nutrienţi. Combaterea buruienilor cât mai devreme este recomandată pentru buna creştere a plantei şi pentru dezvoltarea ulterioară a porumbului, asigurând producţii mari şi de calitate.

Astfel, Gardoprim Plus Gold reprezintă una dintre soluţiile noastre în preemergenţă. Produsul Lumax se aplică în postemergenţă timpurie, iar Banvel 480 S, Casper, Milagro Extra 6OD şi Callisto se admninistrează în postemergenţă, în funcţie de specificitatea solei.

Ca noutate în acest an, oferim erbicidul Elumis, care combate principalele buruieni cu frunza lată şi îngustă, anuale şi perene, printr-o singură trecere.

Combătând cât mai devreme buruienile din cultură, beneficiem de următoarele avantaje:
- protejăm investiţia încă din start, sporind şansa hibridului de a-şi exprima potenţialul genetic;
- hrănim cultura, şi nu buruiana, porumbul dezvoltându-se puternic şi sănătos;
- cultura se comportă mai bine în perioadele critice ulterioare, în special la deficit de apă în sol;
- îmbunătăţim managementul de combatere integrată la nivel de fermă, prin reducerea populaţiei de buruieni - deseori plante gazdă pentru agenţi patogeni şi dăunători.

• Tratamentul seminţei împotriva bolilor şi dăunătorilor care apar în prima perioadă de vegetaţie este, de asemenea, necesar pentru protecţia plantelor şi menţinerea culturii la densitatea propusă.

Cruiser 350 oferă protecţie împotriva principalilor dăunători, precum viermele sârmă (Agriotes spp.) şi răţişoara porumbului (Tanymecus dilaticollis), dar şi o mai bună vigoare tinerelor plante, datorită proprietăţilor de stimulare a înrădăcinării.

Syngenta oferă posibilitatea achiziţionării seminţei tratate cu insecto-fungicid în regim industrial, beneficiind astfel de siguranţă pentru cultură şi utilizator, simplitate la semănat şi timp salvat în favoarea altor activităţi.

Pentru combaterea dăunătorului Diabrotica virgifera virgifera - viermele vestic al rădăcinilor de porumb, insectidul granulat Force 1,5G se aplică în stadiul de larvă al dăunătorului, iar Karate Zeon este înregistrat pentru stadiul de adult.

Tomel PETRACHE
Manager Produse Cultura Porumbului
Syngenta Agro SRL


! Proiectul 3P propus de Syngenta pentru cultura porumbului asigură sustenabilitate activităţii agricole, fiind creat ca să facă faţă provocărilor impuse de obţinerea unor recolte bogate, cu rentabilitate maximă, urmând principiile eficienţei în muncă şi ale productivităţii şi profitabilităţii.


Nevoia de intensificare a tehnologiei

An de an, ne confruntăm cu o serie de provocări legate fie de condiţiile climatice, tot mai extreme, fie de volatilitatea preţurilor la recoltare, fie de costurile cu combustibilul, de forţa de muncă suficient calificată sau de achiziţionarea inputurilor de orice natură.

Acestea sunt doar câteva aspecte ce vor conduce obligatoriu la o intensificare a tehnologiei, tradusă prin folosirea seminţelor cu înaltă valoare genetică, îngrăşăminte complexe cu macro- şi microelemente, amendamente, erbicide tot mai selective, tractoare şi utilaje agricole performante, cu consum redus de combustibil.

Toate aceste inputuri vor antrena progresiv creşterea valorii terenurilor agricole în următorii ani. Ca urmare, adaptarea noilor tehnologii agricole trebuie să se încadreze contextului pedoclimatic, socio-economic şi cultural în care ne desfăşurăm activitatea, aceasta fiind totodată una dintre priorităţile companiei Syngenta.

Vizualizat: 748 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
agricultura romaneasca
|
04. 12, 2013. Friday 11:04
http://www.ziare.com/daniel-constantin/ministrul-agriculturii/daniel-constantin-vom-investi-masiv-in-zootehnie-colectare-si-ferme-familiale-interviu-1229579
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?