Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Porumbul KWS este cu trei pași înaintea secetei!

Publicat: 01 septembrie 2017 - 15:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 17 august a.c., în ferma tânărului agronom Claudiu Iliuță, a societății Ildu SRL din localitatea Vâlcelele, județul Călărași, KWS, firma care seamănă viitorul încă din anul 1856, și-a instalat „Tabăra de control al secetei”. Un loc unde fermierii au putut afla și totodată învăța primii zece pași simpli pentru culturi sănătoase pe timp de secetă

KWS vine în întâmpinarea schimbărilor climatice cu un nou concept. Astfel, în ferma tânărului inginer agronom Claudiu Iliuță s-a desfășurat prima secvență a „Taberei de control al secetei”. Specialiștii KWS, cu sprijinul tehnologului fermei, Tudor Stanciu, au pregătit un portofoliu complet cu hibrizii pretabili zonei de cultură, un portofoliu parcurs pe cinci etape, în cadrul cărora peste două sute de fermieri, în grupuri succesive, au asistat la o demonstrație de performanță, pe mai multe nivele tehnologice, a hibrizilor de porumb KWS. De la tehnologii normale, la sisteme superintensive, atât ca număr de plante, cât și ca inputuri folosite, pentru ca fermierii să poată culege cât mai multe informații care să le formeze o imagine completă, dar și complexă, a ofertei de hibrizi de porumb KWS.

Ion Voinea, product managerul KWS, a prezentat hibrizii din noul concept

În stilul său, explicit, dar și aplecat spre teoretizare, Ion Voinea a reușit să introducă fermierii în limitele categoriei ClimaControl 3. Bineînțeles că, deoarece fermierii nu se prea dau în vânt să pună întrebări, specialistul KWS a început prin a se întreba singur de ce ClimaControl 3 și de ce tocmai acum, la KWS, acest nou concept în care au încadrat hibrizi cu rezistență deosebită la secetă?! „ClimaControl 3, pentru că noi ne focusăm pe toată perioada de vegetație a porumbului, conștienți că rezistența la secetă nu este dată de un caracter genetic unitar. Dacă ar fi fost așa, cei care se ocupă cu modificările genetice ar fi găsit această genă, ar fi adus-o de undeva, nu știu, din cactus sau din altceva, și ar fi făcut ca porumbul să consume foarte puțină apă. Ei bine, nu e așa! Rezistența la secetă este rezultatul unui complex de factori, care începe cu modul în care este dezvoltat porumbul, cu modul în care este cultivat și se încheie prin a da valoare tuturor acestor elemente!”, a răspuns cât mai cuprinzător Ion Voinea.

kws2_b

Știuleți cu maximum de rânduri de boabe

Apoi le-a spus fermierilor că firma KWS fiind lider la capitolul porumb siloz, a fost ușor să dezvolte plante care explorează adânc solul. Pentru că un „porumb cât casa” are și rădăcini pe măsură. „Noi avem genetica de porumb cu rădăcina dusă puternic pe profil, adânc și cu plecare foarte rapidă în vegetație, ceea ce îi permite plantei la 8-10 frunze, atunci când se formează numărul de rânduri de boabe pe știulete, să fie pregătită să emită maxim de rânduri. Așa cum ați observat la prezentarea colegului (Adrian Sandu - reprezentant produse și agroservice România Sud) privind hibrizii noi, precum Korvinus, care dezvoltă 18-20 de rânduri”, a precizat Ion Voinea. Totodată, esențială este și scurtarea perioadei de polenizare (care presupune ieșiri importante din plantă pentru menținerea viabilității mătăsii) prin coincidența dintre emiterea polenului (cu o zi înainte sau chiar în același timp) cu alungirea mătăsii. Aici și arhitectura plantei contează pentru a nu obstrucționa drumul polenului către panicul, uneori prin îmbrăcarea acestuia în prea multe frunze. „În plus, perioada dintre fecundare și pornirea în formarea boabelor să fie foarte scurtă, astfel încât să nu aibă consumuri neproductive. Așa se face că reușim să avem hibrizi care trec de 40 de boabe pe rând, undeva la 16-18 rânduri, fapt care duce spre un MMB foarte bun”, a adăugat specialistul KWS. De aceea, hibrizii de porumb KWS din componența grupului ClimaControl 3 dovedesc rezultate remarcabile.

Peste 200 de fermieri în „Tabăra de control al secetei”

Cât îl privește pe Claudiu Iliuță, acesta a spus că a folosit doi hibrizi KWS pe aproape trei sute de hectare. Iar dacă Doriana Nițu nu a putut să-l convingă pe inginerul Tudor Stanciu să spună în fața auditoriului care este hibridul său preferat din portofoliul KWS, pot să confirm faptul că acest hibrid este Balasco („Verde împărat” - cum este el supranumit). În ferma Ildu e folosit pentru boabe, deși are calități și poate fi utilizat și pentru siloz.

d-nitu-si-c-iliuta_b
Evenimentul, ca de altfel toate evenimentele marca KWS, a avut elemente de noutate și o foarte bună organizare. Fermierii intrau în grupuri constituite ad-hoc în funcție de cum soseau în tabără, ceea ce a făcut ca evenimentul să se desfășoare într-un timp concentrat și totodată dinamic. Trebuie să recunosc că firma KWS știe foarte bine să îmbrace un eveniment în straie de sărbătoare.
Peste două sute de fermieri au sosit în „Tabăra de control al secetei” instalată în ferma condusă de Claudiu Iliuță. L-am zărit pe Arnaud Perrein, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, care este nelipsit de la evenimentele firmelor din zona în care își desfășoară activitatea. Dar și pe, Tudor Nenu, directorul executiv al Cooperativei Vlașca 2008, care a venit însoțit de un tânăr fermier de 29 ani, absolvent de Agronomie la USAMV București. Dar și mulți alții pe care nu am cum să-i nominalizez. Inclusiv Valerian Stoica, directorul SCDA Mărculești. Dar pot depune mărturie că absolut toți au absolvit cu „Magna cum laude” academia KWS din câmp!

dorian-nitu_b

Doriana Nițu, director general KWS Semințe: „Ne bucură deschiderea pe care o au fermierii față de soluțiile noi cu care venim, față de hibrizii noștri. Să fii fermier este o vocație, nu doar o meserie! De aceea, adaptarea la fenomenele extreme, dificil de previzionat, cum sunt seceta sau arșița, este obligatorie. Este de notorietate faptul că profilul și specialitatea KWS sunt producerea de semințe și ameliorarea materialului genetic, noi fiind o companie independentă, ceea ce ne permite să fim flexibili în a ne adapta și concentra pe cerințele și schimbările din piață, precum și pe nevoile dumneavoastră. Așa încât am venit cu încă o soluție care să asigure profitabilitatea în fermă și în condiții de secetă. Această soluție se numește «ClimaControl 3 - Cu 3 pași înaintea secetei!»”

 ion-voinea_b

Ion Voinea, product manager KWS Semințe: „Suntem o companie germană, de aceea studiem și analizăm foarte atent și cu maximă rigurozitate comportamentul fiecărui hibrid în diverse areale de cultură, ca să fim siguri că ei sunt perfect adaptați profilului pedoclimatic respectiv. De aceea, în ultimii ani, am acordat o deosebită atenție ameliorării materialului genetic pentru climatul temperat-continental, în care se află și țara noastră, deoarece România are și va avea un potențial uriaș din punct de vedere agricol”.

TITLUL DE „FERMIER ECHIPAT COMPLET PENTRU SECET|”

La final, fermierii au primit distincția de „Fermier echipat complet pentru secetă” împreună cu un ghid de secetă și o broșură cu hibrizii de porumb KWS cu toleranță ridicată la secetă și la arșiță: KWS 2370 - FAO 290, KWS 4484 - FAO 380, Kamparis - FAO 390, Kapitolis - FAO 410, Balasco - FAO 420 și Konfites - FAO 460, care se pretează cel mai bine în fermele din zona Bărăganului. La SC Ildu, fermierii au primit toate informațiile privind conceptul ClimaControl 3. Dar și despre noutățile din portofoliul KWS. Atât la porumbul pentru siloz, cât și la cel pentru boabe. Citez direct de pe diploma care atestă acest titlu: „Ca urmare a participării active în cadrul Taberei de control al secetei și pentru excelență în implementarea conceptului de bază ClimaControl 3 de la KWS”, cu data de 17 august 2017, semnată de directorul general KWS Semințe - Doriana Nițu, directorul de produs, Ion Voinea și, normal, de directorul național de vânzări, Odeta Popescu.

Articol publicat în revista Ferma nr. 15(198), 1-14 septembrie 2017

Vizualizat: 5953 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?