Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Porcul românesc, la un pas de faliment

Publicat: 18 aprilie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe data de 4 martie a.c., a avut loc Adunarea Generală Extraordinară a Patronatului Român al Cărnii de Porc, care a avut ca finalitate o serie de măsuri pentru susţinerea sectorului de creştere a porcilor, propuneri pe care Patronatul doreşte să le negocieze cu Guvernul României

Click pe poza pentru galerie!

La Adunarea Generală a participat şi secretarul de stat în MADR Adrian Rădulescu, căruia reprezentanţii crescătorilor de porci din România i-au prezentat doleanţele şi i-au înmânat lista de măsuri.

"Propunerile noastre au fost comunicate ministerului agriculturii încă din data de 10 ianuarie 2011, dar nu am primit nici un răspuns până în prezent şi, în continuare, se tergiversează, în timp ce activitatea societăţilor este în derivă.

În acest moment există un dezastru în sectorul de producere a cărnii de porc, din cauza creşterii exagerate a preţului de cost al furajelor.

Dacă în anul 2004 acesta era de 0,2 lei/kg de grâu, astăzi s-a ajuns la 1-1,7 lei pentru un kg, în timp ce preţul carcasei de porc a scăzut de la 7 lei în 2004, la 4 lei în prezent. Cei care nu au furaje au început să taie efectivele matcă”, şi-a exprimat nemulţumirea Gheorghe Caruz (foto), preşedintele PRCP.

Exportul cărnii din producţia autohtonă ar fi o soluţie, potrivit lui Caruz, întrucât există restituirea la export, care ar aduce un oarecare randament activităţii de creştere a suinelor. „Aşa cum, în urma cu doi ani, profitul provenea din subvenţia pe care o primeam, acelaşi lucru s-ar întâmpla şi acum.

În lipsa unor măsuri de sprijin din partea guvernamentală, nu ne permitem să continuăm activitatea şi să fim competitivi cu carnea venită din afară.

Toate ţările europene au subvenţii directe sau indirecte pentru acest sector, iar pentru exportul realizat primesc 54 euro/100 kg, iar noi nu avem voie să exportăm tocmai pentru a nu deveni concurenţi reali pe aceeaşi piaţă" a concluzionat preşedintele crescătorilor de porci.

 

LISTA MĂSURILOR ADOPTATE DE PRCP

• să se emită adeverinţele pe măsura de bunăstare a animalului, pentru anul 2012, cu care fermierii să contracteze credite pentru cumpărarea furajelor;

• aprobarea ca din TVA-ul de 24% să rămână statului doar 6% iar 18 procente să rămână fermierului pentru a putea trece peste criză;

• scoaterea unei cantităţi de cereale din rezerva UE care se află în România cu destinaţie strictă pentru crescătorii de porci;

• să se facă demersurile la Comisia Europeană pentru aprobarea exportului de carne de porc;

• reducerea TVA la carnea de porc şi pasăre la 9%;
• o hotărâre de guvern de eşalonare a datoriilor către stat pe un an de zile, fără penalităţi;

• să se eticheteze marfa la comercianţi cu originea cărnii;

• să se formeze un fond de intervenţie pentru gestionarea unor astfel de crize care să aibă menirea de a acoperi diferenţa de preţ între costul mediu de producţie şi preţul de vânzare;

• să se prelungească perioada de tranziţie pentru investiţiile de mediu cu doi ani;
• controale mai mari pentru reducerea evaziunii fiscale;
• aplicarea taxării inverse la carnea de porc.

Vizualizat: 721 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?