Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Politicieni, jos mâinile de pe Camerele Agricole!

Publicat: 09 martie 2011 - 15:00
9 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Federaţia Agrostar va sesiza Comisia Europeană cu privire excluderea reprezentantului Federaţiei din rândul membrilor Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru înfiinţarea Camerelor Agricole, de către Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, a declarat Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema politizării Camerelor Agricole, susţinută împreună cu Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) în 10 februarie a.c., şi la care au participat, alături de preşedintele sindicatelor din agricultură, Horaţiu Raicu, vicepreşedinte Agrostar, Daniel Botănoiu, director executiv FNPAR şi Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR)

Click pe poza pentru galerie!

„În şedinţa care a definitivat acest comitet provizoriu, care are ca atribut principal organizarea alegerilor pentru camerele agricole, după ce fiecărei organizaţii i s-a cerut o fişă tehnică prin care să facă dovada reprezentativităţii la nivel naţional, am fost informaţi că Federaţia Agrostar a pierdut la un vot includerea în Comitetul Naţional de Iniţiativă în dauna asociaţiei Consorţiu de Extensie şi Dezvoltare Rurală din comuna Vâlcelele, judeţul Călăraşi, a domnului deputat Stelian Fuia, care conduce Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor”, a spus Ştefan Niculae, liderul Agrostar.

Agrostar şi FNPAR acuză politizarea Camerelor Agricole şi avertizează că vor declanşa proteste comune în Bucureşti şi Bruxelles, dacă nu se revine asupra legii Camerelor Agricole şi a componenţei Comitetului Naţional de Iniţaitivă, Agrostar anunţând că circa două mii de agricultori vor ieşi în perioada următoare în stradă pentru a protesta la sediile Guvernului, Parlamentului şi Ministerului Agriculturii.

„Ne vom apăra poziţia în camerele agricole şi ne vom bate pentru depolitizarea acestor structuri care trebuie să devină ale agricultorilor. Federaţia Agrostar va picheta Guvernul, Ministerul Agriculturii şi Camera Deputaţilor şi vom organiza o acţiune de protest şi la Bruxelles”, a spus Niculae Ştefan.

Reprezentanţii Agrostar şi FNPAR au cerut deja modificarea de urgenţă a legii şi eliminarea parlamentarilor din structurile de decizie. „Aceşti parlamentari politicieni vin şi ne spun ceea ce trebuie să facem noi pentru ca mâine s-o ducă ei mai bine, ceea ce noi nu putem să acceptăm.

Ieri (9 februarie a.c. - n. red.) am înaintat preşedintelui României o adresă prin care solicităm modificarea legii şi scoaterea tuturor parlamentarilor din Comitetul de Iniţiativă, lăsând loc agricultorilor, pentru că ideea a fost ca majoritatea să fie agricultori”, a spus Daniel Botănoiu, director executiv FNPAR.

„Sperăm ca această lege, cum şi alte legi din România au mai suportat modificări, prin propunerile noastre şi prin luptă sindicală, să fie modificată de urgenţă, politicul să ne lase în pace, iar aceste camere agricole să fie conduse de fermieri”, a precizat Viorel Nica, preşedintele LUAIR.


„Ce caută parlamentarii în formarea camerelor agricole?”

„Noi am dorit nişte camere agricole ale agricultorilor şi pentru agricultori. Nu am crezut vreodată, cu toate imperfecţiunile pe care le are această lege 283, că vor ajunge aceşti comunişti să vrea să controleze tot în continuare. Dacă îmi arătaţi un stat din Europa cu agricultură importantă în care politicul alege organizaţiile profesionale sau stabileşte comitetul de iniţiativă, atunci plecăm acasă şi ne înrolăm în ceea ce au făcut ei pentru noi.

Din 21 de membri, 8 sunt ai lor, 7 ai organizaţiilor profesionale şi restul de la instituţii publice, ori acestea sunt camere agricole, nu camere politice. Încălcăm Regulamentul European 1234, care spune că organizaţiile profesionale şi interprofesionale trebuie să fie în prim plan şi venim noi, politicienii români, că se apropie anul electoral, şi spunem <

Aceste resurse financiare care vin de la Ministerul Agriculturii le vom gestiona noi, prin oamenii pe care îi punem acolo>>. O intervenţie atât de brutală nu s-a făcut de la Revoluţie încoace asupra funcţionăriii organizaţiilor profesionale”, a mai spus directorul executiv al FNPAR.

 

Lege cu multe probleme

Nemulţumirile reprezentanţilor Agrostar şi ai FNPAR sunt cu atât mai mari cu cât discutiile pentru Legea camerelor agricole au durat doi ani şi, cu toate că au avut loc numeroase discuţii între părţile implicate, legea a fost aprobată şi promulgată într-o formă diferită de cea convenită cu partenerii sociali, fără a se ţine cont de propunerile organizaţiilor profesionale. „Dacă luăm textul legii la puricat vom mai vedea şi alte aberaţii.

De exemplu, cel care e numit responsabil la judeţ are personalitate juridică şi angajează oameni, în timp ce eu sunt preşedinte al Camerei Agricole la nivel local, dar nu pot să angajez, nici măcar să sugerez <>.

Nu, el este şef la judeţ, el angajează pe cine vrea. Tot în ceea ce priveşte legea 283, văd că politicienii sunt întotdeauna atenţi să-şi pună oamenii unde trebuie că vine campania electorală, dar nu sunt atenţi că este neconstituţională.

Avem un număr de 60 de mii de fermieri din România care nu au drept de vot pentru Camerele Agricole pentru că domnii parlamentari au uitat să ia evidenţele de la APIA şi să vadă că viticultorii, de exemplu, au drept de plată, şi deci de vot, începând cu 1.000 de metri pătraţi, ori ei vorbesc în lege de 5.000 de metri pătraţi, deci deja au uitat un segment important dintre agricultorii români, din dorinţa de a atrage acest vehicol electoral în dreptul domniilor lor”, a punctat Botănoiu.

„Ce este cel mai grav este că asupra acestor lucruri am atras atenţia înainte de a se ajunge la varianta finală a legii”, a mai spus acesta.

 

Ministerul Agriculturii nu negociază cu protestatarii

“Alegerile pentru camerele agricole vor intra în linie dreaptă, pentru ca în luna mai, ele să fie funcţionale. Camerele vor fi o instituţie a agricultorilor. Ei sunt împrăştiaţi în fel de fel de asociaţii, cu diferiţi lideri, unii îi contestă pe alţii, niciodată unul nu-i reprezintă pe toţi, în funcţie de interese.

În camerele agricole vor fi alegeri aşa cum se aleg primarii - alegeri la nivel zonal, regional, judeţean. Şi cei aleşi să fie lideri incontestabil”, a spus secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, citat de AGERPRES, la finalul unei întâlniri cu fermierii din Cluj, la începutul acestei luni.

Camerele agricole sunt constituite pentru a fi instituţii ale agricultorilor, o interfaţă între aceştia şi instituţiile statului, a mai declarat Rădulescu la o altă întâlnire la Bacău, combătând acuzaţiile de politizare excesivă a Camerelor Agricole aduse de reprezentanţii Agrostar şi cei ai FNPAR.

Finanţarea Camerelor Agricole “se va face din cotizaţiile membrilor şi nu de la stat”, iar cotizaţia va fi stabilită de Camera Agricolă Naţională, “probabil undeva între 7 şi 10 euro anual”, a mai spus Rădulescu, citat de AGERPRES. Acesta a menţionat că, totuşi, va exista şi o subvenţie de la stat, însă “doar pe bază de contract cu Ministerul Agriculturii, pentru acţiuni de promovare, de control”.

La rândul său, Ministrul Agriculturii a declarat, la o întâlnire organizată la Drăgăşani cu agricultorii din Olt şi Vâlcea, că structurile Camerelor Agricole trebuie să fie alese cu preponderenţă din rândul fermierilor şi persoanelor care lucrează în sistem, dar şi că protestele nu sunt o soluţie şi că nu va negocia cu protestatarii.

“Ştiu cum se aranjează o grevă, pentru că am fost în Statele Unite şi am văzut acest lucru. Nu de aşa ceva avem nevoie. Nu voi sta de vorbă cu cei care se leagă de gardul ministerului, ci numai cu cei care sunt cu adevărat implicaţi în agricultură”, a spus ministrul Valeriu Tabără, citat de AGERPRES, referitor la discuţiile aprinse şi la protestele anunţate de Agrostar.

Precizare: Acuzat în mod direct de preşedintele Agrostar, Stelian Fuia, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, nu a răspuns, până la închiderea ediţiei, solicitării de a ne preciza un punct de vedere legat de acuzaţiile aduse şi de situaţia şi componenţa Comitetului Naţional de Iniţiativă.

 

COMITETUL NAŢIONAL DE INIŢIATIVĂ

Comitetul Naţional de Iniţiativă, ai cărui membri sunt numiţi, conform legii, prin Hotărâre de Guvern, la propunerea Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, este format, potrivit art. 6 din Legea nr. 283/2010 din ,,şapte reprezentanţi ai formelor asociative din agricultură, cu reprezentativitate la nivel naţional, patru reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, un reprezentant al Ministerul Administraţiei şi Internelor, un reprezentant al Ministerului Mediului şi Pădurilor şi opt membri ai Parlamentului, din care cinci deputaţi şi trei senatori”.

Vizualizat: 1092 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [9]  
Pagini: [1]  1   
9.
gladita,protectie impotriva oilor,caprelor
|
05. 02, 2011. Monday 00:07
GARD VIU din gladita. Vand seminte(samanta )de gladita (un fel de salcam cu spinii mari )pentru persoanele care vor sa imprejmuiasca suprafete mari de teren.Gardul din gladita este ieftin, nu vi-l fura nimeni(pentru fier vechi ,nu va taie plasele din sarma,nu intra oile, caprele , iepurii ,oamenii sa va strice recolta sau pomii fructiferi,este bun ca perdea de protectie impotriva vanturilor,imprejmuiri in jurul iazurilor,etc)Asteptarea e mai grea ,pana creste 1-2 ani, dupa care.... nici picior de vietate nu va calca proprietatea. 50 lei/ kg (in jur la 4600 buc de seminte ,aproximativ 200 ml) . tel 0748117363
8.
FERMIER
|
03. 15, 2011. Tuesday 21:07
Cred in finalizarea cu brio a C.A.,prin vointa electorilor putem eimina politicienii, acum politicienii sunt intr-un comitet de initiativa si atat.Intrbarea mea este alta, d-l Stefan Nicolaie chiar reprezinta interesele fermierilor ? sau doar vorbeste pe la TV si presa, nu este suficient ce face .Cred mai degraba ca este un apropiat al puterii(d-l Boc s-a adresat cu "d-l Ministru"va amintiti?)si din cand in cand mai arunca asa cate o perla.Din cate stiu cam toate organizatiile sindicale sau retras din AGROSTAR.Au ramas doar cu numele,deoarece juristul dansului lea infiintat si toate actele sunt tinute in seif, daca cineva doreste sa se retraga oficial nu mai poate lua si documentele asa ca au facuto si fara.
7.
sos
|
03. 14, 2011. Monday 20:11
Am impresia ca cei care fac legile sunt niste persoane care nu gandesc. Dl Radulescu ar trebui sa se pensioneze si sa lase oamenii care gandesc sa faca o lege a Camerelor Agriole. Ma intreb de ce dl Tabara care are minte de specialist lasa un sculer sa se ocupe de un domeniu asa de important.
6.
finantarea camerelor agricole
|
03. 11, 2011. Friday 11:55
ar trebui finantate de la bugetul statului si din impozitul pe terenurile agricole.
5.
finantarea camerelor agricole
|
03. 11, 2011. Friday 11:55
ar trebui finantate de la bugetul statului si din impozitul pe terenurile agricole.
4.
finantarea camerelor agricole
|
03. 11, 2011. Friday 11:55
ar trebui finantate de la bugetul statului si din impozitul pe terenurile agricole.
3.
finantarea camerelor agricole
|
03. 11, 2011. Friday 11:55
ar trebui finantate de la bugetul statului si din impozitul pe terenurile agricole.
2.
gica
|
03. 11, 2011. Friday 08:55
Vreti sa angajati la camerele agricole domnilor politicieni persoane care nu au cunostinta nici ce suprafata are un ha de teren, asa ati procedat si cu APIA in 2007 apoi cereati ajutor de la specialisti din Consultanta agricola si de la Directiile agricole ca nu se pot descurca ciobani si vanyatorii angalati
1.
un fiasco
|
03. 10, 2011. Thursday 17:54
o lege adusa de Ciolos din Franta si care va sfarsi lamentabil;cam agr vor fi doar anexe politice in care vor fi basculati toti analfabetii si neavenitii,colorati politic.Spec.agricoli[ing.agronomi]vor fi umiliti si pusi sa traiasca din mila amaratilor[cotizatie pt. ca intreaba cum se seamana ridichea] .......cei mari [300 ha]nici nu se vor uita la aceste cam. agr. si nici nu vor da nimic.Nu iera mai cu cap finantarea integrala a cam agr. din impozitul pe terenul agricol, obligatoriu pt. toti?Dl.Adr.Rad.va face agricult. cu primarii et comp.,popii, safii de post si alti asemenea telectuali de mare anvergura /
Rezultate: [9]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?