Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Politică și agricultură

Publicat: 25 noiembrie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Partidul condus de Liviu Dragnea a scos pe piață un program electoral numit Program de guvernare. Un capitol este dedicat agriculturii, având ca titlu: ”Sprijinirea fermierilor români”. 

Click pe poza pentru galerie!

Este bine că un partid sau altul dă atenție lumii agrare, dar, deocamdată, vorbim de un text cu caracter electoral, adică de promisiuni... 

 

Agricultura, teren de vânătoare electorală

Ce promite partidul celor trei trandafiri roșii că va face pentru agricultorii români?

În primul rând, plata la timp a subvențiilor agricole. Sunt avansate trei date: 15 octombrie (avans), 1 decembrie și 31 martie (plăți regulare). Calendarul de plăți nu va putea fi aplicat decât din toamna anului viitor, fiindcă un termen a trecut deja, iar cel din 1 decembrie e prematur: alegerile sunt programate în 11 decembrie a.c. Cât privește termenul 31 martie anul viitor pentru efectuarea ultimei plăți regulare, vom vedea la timpul potrivit. Oricum, niciodată nu au fost achitate integral subvențiile agricole la sfârșitul lui martie. Termenul oficial este 30 iunie. 

O a doua promisiune: refacerea și extinderea sistemului de irigații până în 2020. Partidul cu simbolistică vegetală le flutură fermierilor prin fața ochilor și promisiunea că nu vor mai plăti apa adusă pe canal sau pe conductă până la stația de punere sub presiune! Cine va plăti, totuși, energia electrică? În timpul mandatului lui Daniel Constantin a fost elaborat un proiect de hotărâre de guvern pentru reintroducerea subvenției de stat la energia electrică pentru irigații. Proiectul nu s-a transformat în HG, fiindcă din start nu avea nici o șansă: reintroducerea subvenției pentru energia electrică necesară sistemului de irigații contravine legislației europene. 

Promisiunea numărul trei: dezvoltarea sistemului anti-grindină și de creștere a precipitațiilor. Combaterea căderilor de grindină e un obiectiv stabilit încă din anul 2000. Programul e deja fixat și în curs de derulare. Orice guvern ar veni la putere va avea obligația să continue programul de dezvoltare a sistemului anti-grindină. Ar fi grav să stopeze derularea programului. Partidul condus de Liviu Dragnea include în lista de promisiuni electorale obiective deja realizate: unitatea de combatere Prahova e deja funcțională, la fel și unitățile Moldova 1 Vrancea și Moldova 2 Iași. E adevărat că în cadrul acestor unități mai pot fi construite noi puncte de lansare, dar unitățile sunt deja înființate și funcționale, nu mai pot fi înființate a doua oară! În plus, guvernul actual a aprobat anul acesta suma de 15,305 milioane de lei din bugetul de stat tocmai pentru dezvoltarea sistemului anti-grindină. 

În ceea ce privește absorbția a 9,7 miliarde de euro din fondurile europene, nu pot decât să le urez succes atât politicienilor care își asumă astfel de ținte, cât și fermierilor aplicanți. Cu cât mai mulți bani europeni sunt aduși în agricultura noastră, cu atât mai sus va fi nivelul de performanță. 

Mai departe, partidul în discuție imaginează centre de colectare și unități de procesare a legumelor și fructelor, a lânii și pieilor de ovine și caprine. Proiecte lăudabile, dar pentru fermieri e foarte important prețul de achiziție. 

Alte promisiuni: reducerea importurilor de tomate și de carne de porc. Produce însă agricultura noastră cantitățile necesare pentru piața internă? În ceea ce privește carnea de porc, șefii asociațiilor de profil au recunoscut că producția internă nu satisface piața românească. Unde mai pui că fermierii mai vor să și exporte carne de porc, dacă tot și-a dat UE acordul.

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.20(181) 15 - 30 noiembrie 2016

Vizualizat: 1072 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?