Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Politica Agricolă Comună (PAC) va avea mai multă FLEXIBILITATE

Publicat: 23 noiembrie 2017 - 00:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai multă flexibilitate pentru statele Uniunii Europene de a oferi sprijin tinerilor agricultori, zone mai ecologice, mai multă susținere pentru fermierii care se confruntă cu pierderi de venit - acestea au fost doar câteva dintre îmbunătățirile propuse în politica agroalimentară europeană, convenite în cadrul ultimei reuniuni a Comitetului Special pentru Agricultură, în care a fost aprobat acordul privind așa-numitul regulament Omnibus. 

Normele convenite vor simplifica Politica Agricolă Comună (PAC) printr-o serie de îmbunătățiri tehnice la cele patru capitole: plățile directe, dezvoltarea rurală, organizarea comună a piețelor și reglementarea orizontală.

Dacă discutăm despre plăți directe, sunt prevăzute modificări ale definiției terenurilor arabile și a pajiștilor permanente, astfel încât să rezulte mai clar condițiile în care terenurile pot fi păstrate în producție. Totodată, distincția dintre fermierii activi și cei inactivi devine opțională, permițând astfel statelor membre în care aceasta a dus la o sarcină administrativă excesivă să renunțe la utilizarea ei. Pe de altă parte, plățile pentru tinerii fermieri vor fi acordate pentru o perioadă de cinci ani începând de la data depunerii cererii, cu condiția ca cererea să fie depusă în termen de cinci ani de la înființarea fermei. În plus, statele membre pot majora plățile pentru tinerii fermieri în cadrul primului pilon până la 50% (în limitele plafoanelor existente), față de 25% în prezent.

michantus_b

Modificări vor fi și în ceea ce privește zonele de interes ecologic, în sensul că vor fi luate în calcul și suprafețele cultivate cu soiuri de plante precum iarba elefantului (Miscanthus) și planta cupă (Silphium perfoliatum), precum și terenurile lăsate pârloagă pentru plante melifere. Acordul mai confirmă posibilitatea ca statele membre să își reexamineze anual deciziile privind reducerea plăților directe, dar și sprijinul cuplat facultativ! 

herteg_b                          Statele membre pot majora plățile pentru tinerii fermieri până la 50%

S-a renunțat la "organizațiile de negociere"

Capitolul organizarea comună a piețelor prevede, printre altele, faptul ca posibilitatea de a negocia în mod colectiv clauzele din contracte privind repartizarea valorii să fie extinsă și la alte sectoare decât zahărul și să aibă un caracter facultativ. În ceea ce privește recunoașterea voluntară a organizațiilor de producători (OP) s-a decis menținerea situației actuale, cerința ca activitatea economică a acestora să fie reală, precum și derogarea prevăzută pentru sectorul laptelui. S-a renunțat, în schimb, la propunerea de a adăuga o nouă categorie, "organizații de negociere". Unele prerogative ale OP-urilor, cum ar fi planificarea producției, optimizarea costurilor de producție, introducerea pe piață și negocierea contractelor pentru furnizarea de produse agricole în numele membrilor, deja existente în sectoare precum uleiul de măsline, carnea de vită și culturile arabile, vor fi extinse la toate ramurile, în vederea îmbunătățirii poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare. Având în vedere această extindere, s-a decis, de asemenea, ca la articolul privind organizațiile de producători să se adauge unele garanții pentru a asigura faptul că nu este exclusă concurența.
Pe de altă parte, propunerea privind un sistem facultativ de reducere a producției în perioade de criză nu a fost reținută, dezbaterea pe această temă fiind astfel amânată până la viitoarea revizuire a PAC de după anul 2020. În ceea ce privește programele operaționale pentru fructe și legume, vinuri și contingente de import, normele convenite prevăd o simplificare, precum și îmbunătățiri tehnice în aceste domenii.

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1081 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?