Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PNDR: Câți bani s-au cerut, câți s-au plătit?

Publicat: 30 ianuarie 2013 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România a atras până la finele anului 2012 peste 4,39 miliarde euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurală, ceea ce reprezintă un grad de absorbție de aproximativ 44% din suma totală alocată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013, potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) și citate de Agerpres

Click pe poza pentru galerie!

Până în prezent, APDRP a încheiat 64.845 contracte de finanțare pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală, cu o valoare nerambursabilă de 5,1 miliarde euro. Această sumă reprezintă o valoare contractată de peste 70%, raportat la întreaga sumă din PNDR alocată măsurilor de investiții.

Pentru proiectele de investiții au fost depuse 117.221 de cereri de plată, cu o valoare nerambursabilă de peste 2,7 miliarde euro. În cadrul angajamentelor încheiate pentru măsurile care vizează plățile compensatorii acordate pe suprafață și plățile naționale directe complementare au fost efectuate plăți în valoare totală de peste 1,7 miliarde euro, precizează Agenția.

 

Peste 40.000 de proiecte depuse în 2012

Până la începutul anului 2013, numărul cererilor de finanțare conforme depuse la APDRP a ajuns la 139.623, însumând o solicitare de peste 17 miliarde euro din fonduri europene nerambursabile. Valoarea solicitărilor de finanțare înregistrate până în acest moment  reprezintă 175% din alocarea de 10 miliarde euro pentru întreaga perioadă de implementare a PNDR 2007 - 2013.

Față de numărul cererilor de finanțare depuse până la sfârșitul anului 2011, solicitările au crescut cu 68%. Potrivit acelorași date furnizate de APDRP, numai în 2012 au fost depuse 40.375 proiecte, prin care s-au solicitat 2,163 miliarde euro.

 

Aproape 7.000 de proiecte în faza de verificare

Potrivit datelor APDRP, în prezent se află în etapa de verificare aproape 6.957 de cereri de plată pentru măsurile de investiții, însumând peste 102,1 milioane euro.

 

Producția de lapte de consum a scăzut în 2012

Producția de lapte de consum a scăzut cu 5,8% (11.746 tone) în perioada ianuarie - noiembrie 2012, comparativ cu perioada similară din 2011, totalizând 190.919 tone, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În primele 11 luni din 2012, cantitatea de lapte de vacă pe care unitățile procesatoare au colectat-o a scăzut cu 4.421 tone (-0,5%), până la 821.696 tone, o scădere înregistrând și producția de unt, cu 113 tone (-1,3%).

În acceași perioadă a anului 2012 însă creșteri ale producției au fost înregistrate la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obținută exclusiv din lapte de vacă (89,1% din producția totală de brânzeturi) - cu 4056 tone (+7,1%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut și altele) - cu 4.089 tone (+3,0%) și smântână de consum - cu 314 tone (+0,7%).

În luna noiembrie 2012, cantitatea de lapte de vacă livrată de exploatații agricole și centre de colectare către unitățile de procesare a scăzut față de luna octombrie 2012 cu 10% (6.966 tone), totalizând 62.548 tone, iar față de luna noiembrie 2011 s-a diminuat cu 6,8%.

 

ADUNAREA GENERALĂ A FCBR, ÎN FEBRUARIE

Probleme sectorului de creștere a bovinelor vor fi supuse discuțiilor în Adunarea Generală a Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), care va avea loc la Târgu Mureș, cel mai probabil la începutul lunii februarie a.c. și la care, potrivit președintelui FCBR, Claudiu Frânc (foto), vor fi invitați să participe și reprezentanți din partea celorlalte organizații ale crescătorilor de bovine din țară.

„O să cer și aprobarea colegilor din Federație și o să îi rog pe toți colegii de la toate formele asociative să facă același lucru și anume ca nici un fermier să nu depună nici o cerere pentru nici o formă de sprijin în acest an până nu știm exact cuantumul sumei și legislația. Chiar dacă avem un leu pe hectar sau un leu pe cap de vacă de primit, ală trebuie să îl știm foarte clar.

Altfel, tot așa vom merge cu promisiuni, iar când e de făcut, pauză. Până în martie trebuie făcute toate notificările către Bruxelles cu toate formele de ajutoare pentru acest an. În plus, se modifică toate formele de sprijin pentru perioada 2014-2020 și toate regulamentele. Sunt mii de articole care trebuie discutate.

Eu am spus toate aceste lucruri de multă vreme și am discutat și cu comisarul Cioloș anul trecut la Indagra. Dar, la toate discuțiile de la minister despre viitoarea Politică Agricolă Comună, Federația nu a fost chemată. Am înțeles că au fost alegerile și alte probleme, dar este deja 1 februarie și nu este un an în care putem sta.

Avem enorm de mult de lucru”, ne-a declarat președintele FCBR, dezamăgit de promisiuni neonorate și de lipsa de deschidere din partea reprezentanților Ministerului Agriculturii în rezolvarea problemelor punctuale ale sectorului de creștere a bovinelor.

Vizualizat: 662 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!