Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PNDR 2020: Pentru ce mai sunt bani în 2015?

Publicat: 24 noiembrie 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a informat că a primit, până pe 30 octombrie 2015, 6.082 de proiecte pentru toate submăsurile de finanțare din PNDR 2014 - 2020 deschise până acum. Valoarea totală a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte este de 734 mil. euro. Ce măsuri s-au închis și pentru ce mai puteți solicita bani în acest an?

Click pe poza pentru galerie!

AFIR a anunțat și că, până pe 30 octombrie, înainte de închiderea programată a sesiunii, au fost solicitați toți banii pentru investiții în ferme zootehnice prin sM 4.1 - Investiții în exploatații agricole. Pentru modernizarea fermelor vegetale, banii s-au terminat înainte de finalul lunii septembrie 2015.

 

Submăsuri închise

Pe 30 octombrie 2015, AFIR a oprit depunerea cererilor de finanțare pentru submăsurile 4.1 - Investiții în exploatații agricole, 6.1 - Instalarea tinerilor fermieri, 6.2 - Înființarea de activități neagricole în zone rurale și 6.4 - Crearea și dezvoltarea de activități neagricole.

 

Submăsuri prelungite

Alte patru submăsuri care trebuia să se închidă la finalul lunii octombrie au fost prelungite până pe 18 decembrie 2015 sau până când se termină banii alocați pentru acest an: 4.2a - Procesare/marketing produse pomicole, 4.2 - Prelucrare/comercializare și/sau dezvoltare produse agricole și 6.3 - Ferme mici, iar sM 4.1a - Investiții în exploatații pomicole rămâne deschisă până pe 30 noiembrie 2015, ora 16.00.

Pragurile de calitate pentru 1 noiembrie - 18 decembrie 2015 vor fi de 20 puncte pentru sM 4.2 și 15 puncte pentru sM 4.2a și 6.3. Pentru sM 4.1a, în perioada 1-30 noiembrie 2015 pragul de calitate va fi de 25 puncte.

Tot până pe 18 decembrie 2015 sau până la epuizarea fondurilor disponibile mai puteți depune cereri de finanțare pe sM 4.3 - Dezvoltarea, modernizarea și adaptarea infrastructurii agricole și silvice, sM 7.2 - Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică și sM 7.6 - Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural.

 

Șase măsuri, deschise la începutul lui 2016

Noi sesiuni în care fermierii pot solicita bani europeni prin PNDR 2014 - 2020 vor fi deschise la începutul lui 2016, „Anul viitor, în lunile ianuarie sau februarie, vom deschide alte șase măsuri de finanțare din noul PNDR 2014 -2020. Cea mai importantă măsură este cea referitoare la schemele de ajutor de stat pentru procesarea produselor agricole, dar vom deschide și măsura de împăduriri, măsura de cooperare, care de asemenea este foarte așteptată de cei din zona cercetării”, a anunțat secretarul de stat în MADR GeorgeTurtoi, la Indagra 2015.

 

 

PRELUNGIRE „CU DEDICAȚIE” PENTRU BANII DE DRUMURI?

Europarlamentarul Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, îl acuză pe ministrul Daniel Constantin că a prelungit „cu dedicație” depunerea cererilor de finanțare pe submăsura de infrastrucutră rutieră (sM 7.2) și amenință că va sesiza Comisia Europeană. „(...) Regula a fost aceea că sesiunea se va opri în momentul în care proiectele depuse cu punctaj peste gradul de calitate depășeșc 120% din suma alocată. Marți (3 noiembrie 2015 - n. red.) seara însă, ministrul Daniel Constantin a luat decizia, într-o videoconferință, de a emite un ordin de ministru prin care să se redeschidă sesiunea de depunere a proiectelor până în data de 18 decembrie. Având în vedere faptul că sunt depuse proiecte care însumează fonduri mai mari decât suma alocată pentru submăsură, încălcarea regulilor stabilite prin documente oficiale ne determină să credem că această prelungire este făcută cu dedicație de către ministrul Constantin, pentru anumite entități care nu s-au încadrat în timp pentru depunerea proiectelor”, a scris Daniel Buda, pe pagina sa de internet.

Potrivit datelor AFIR, sM 7.2, deschisă pe 24 septembrie a.c., are o alocare totală de 1,103 mld. euro pentru 2014-2020, din care 552 mil. euro în 2015. Din aceștia, 145 mil. euro sunt pentru infrastructura rutieră, respectiv 8,5 mil. euro pentru infrastructura rutieră în zona montană. Restul banilor se împart între infrastrucutra de apă uzată și cea educațională. Tot datele AFIR arată că la începutul lunii noiembrie 2015 mai erau disponibili 86.077 euro pentru infrastructura rutieră (sprijinul maxim este de 1 mil. euro), în timp ce pentru zona monatnă mai rămăsese un singur euro.

Până pe 9 noiembrie 2015, AFIR nu a anunțat nici închiderea, nici prelungirea sM 7.2, componenta drumuri.


 

CÂND VIN PRIMII BANI PENTRU PESCUIT?

Comisia Europeană ar putea aproba, până la mijlocul lunii noiembrie 2015, Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POP-AM) 2014-2020. În aceste condiții, România va deschide până la finalul anului măsura pentru Grupurile de Acțiune Locală pentru Pescuit (FLAG), echivalentul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din PNDR, urmând ca în ianuarie 2016 să fie deschise toate celelalte măsuri din noul program pentru pescuit, a declarat secretarul de stat în MADR George Turtoi.

Potrivit acestuia, România a trimis la Bruxelles prima versiune a POP-AM în iulie, iar versiunea consolidată a fost transmisă în octombrie. La începutul lunii noiembrie mai trebuia trimis doar avizul final de mediu.

Oficialul MADR a mai precizat că noul POP-AM se va derula pe fluxurile și procedurile utilizate pentru PNDR și că evaluarea proiectelor va face în interiorul sistemului, nu va mai fi externalizat. În acest scop, Autoritatea de Management pentru POP-AM va avea 30 de angajați în plus.

Bugetul POP-AM 2014 - 2020 este de 168,4 mil. euro din fonduri UE. Noul program are tot cinci axe, iar acvacultura ia 50% din banii alocați programului.


60% absorbție din POP 2007-2013

Despre POP 2007 - 2013, Turtoi spune că rata de absorbție va depăși 60%. „ Am plătit deja beneficiarilor 135 de milioane de euro din fondurile europene alocate pe acest program, de 261 de milioane de euro, și mai avem în sistem încă 36 de milioane de euro. Cred că plățile vor depăși 150 milioane de euro până la finele programului”, a precizat Turtoi, citat de Agerpres.

Vizualizat: 654 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?