Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plăţile pe suprafaţă

Publicat: 18 februarie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SAPS 2011: Identificare electronică pentru toţi fermierii

Click pe poza pentru galerie!

APIA a început la 1 februarie a.c. campania “Lucrezi pământul, depui cererea de sprijin şi accesezi fonduri europene! APIA te aşteaptă !”, în cadrul căreia fermierii vor fi informaţi cu privire la fondurile destinate schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2011, precum şi la modalitatea de accesare a acestora.

Sesiunile de informare organizate de centrele judeţene şi locale ale Agenţiei pe durata Campaniei vor cuprinde şi o secţiune privitoare la identificarea online a parcelei agricole.

“Ne dorim informarea eficientă a fermierilor cu privire la facilitatea de identificare online a parcelei agricole, prin care beneficiarii, prin conexiune la internet, pot să acceseze baza de date cu imagini a agenţiei (LPIS). Pentru campania care începe în martie, ne propunem ca toţi fermierii să depună cererea electronic prin aplicaţia IPA Online.

Nu înseamnă că fiecare trebuie să deţină un computer şi o conexiune la internet, dar cu sprijinul funcţionarilor de la APIA ne dorim ca toată lumea să aibă hărţi electronice. Efectul pe termen foarte scurt ar fi că plăţile ar putea fi efectuate până în decembrie”, ne-a declarat directorul APIA, Florin Marius Faur.

Potrivit directorului APIA, anul trecut, 60% din suprafaţa pentru care s-au depus cereri a fost digitizată, 237 de mii de fermieri alegând această modalitate de identificare electronică a parcelei, fiind vorba, în special, de fermele mari.

„Anul trecut a fost un an pilot. Anul acesta am reuşit să digitizăm toate hărţile: le-am luat noi din dosare şi le-am făcut în format electronic, iar acum, când vine fermierul are deja toate hărţile electronice, doar ne confirmă parcela şi adaugă cultura, suprafaţa sau alte parcele dacă este cazul. 

În funcţie de cum merge anul acesta, când APIA are obligaţia să le spună tuturor fermierilor cum să folosească aplicaţia, de anul viitor am putea să reglementăm prin ordonanţă şi depunera electronică ar putea deveni criteriu de eligibilitate, ceea ce nu înseamnă că forţăm fermierii să îşi depună de acasă sau că avem pretenţia de la toţi fermierii să aibă computer, ci ca identificarea să se realizeze electronic prin APIA. 

Aşa vom avea un cadastru electronic care va fi mai uşor de gestionat şi vor fi eliminate probleme legate de supradeclarări. De exemplu, în 2010, în judeţul Sibiu, unde femierii şi mici şi mari au depus cererile în format electronic, s-a redus de trei ori gradul de supradeclarări”, ne-a spus directorul APIA.

 „La ora asta serviciul este în mentenanţă, joi şi vineri avem testările, iar de luni (7 februarie a.c. - n.r.) aplicaţia va fi disponibilă pe internet. Acum ne asigurăm că un număr mare de fermieri vor fi suportaţi simultan să îşi depună cererile.

E adevărat că până la 1 martie noi încă mai încărcăm informaţii rezultate de la control în sistem, dar încercăm să punem la dispoziţie cât mai multe date pentru a avea toate elementele de identificare în momentul în care începe campania”, ne-a declarat directorul APIA la o zi după începerea campaniei, moment în care aplicaţia IPA online nu era funcţională.

„Pentru accesarea aplicaţiei pe internet, fiecare fermier va primi de la centrul local sau judeţean al APIA la care este arondat un nume de utilizator şi o parolă, iar fermierii pot să meargă deja la centrele Agenţiei să îşi vizualizeze informaţiile disponibile”, ne-a mai spus Florin Faur.
Pentru promovarea IPA online, vor fi difuzate în perioada următoare şi câteva spoturi publicitare şi un film.

 

ŞTIRI

PLĂŢI LA HECTAR
Termen: sfârşitul lui martie

Plăţile pe suprafaţă - 80 de euro pe hectar plus 50 euro pe cultură - vor fi finalizate până la sfârşitul lunii martie, ne-a declarat directorul APIA, Florin Marius Faur. Potrivit acestuia, la sfârşitul lunii ianuarie erau plătite integral cca. 55% din cererile depuse, urmând ca până în 10 februarie să fie autorizate la plată încă 30% din cereri. În perioada 1 martie - 11 iunie 2010, au fost depuse 1.091.984 cereri, pentru 9,5 mil. ha.

93.361 de fermieri din 22 de judeţe au fost selectaţi pentru controlul prin teledetecţie în campania 2010. „La ora actuală, controlul prin teledetecţie este finalizat în procent de 92 la sută la nivel naţional şi va fi finalizat până la sfârşitul lui februarie”, ne-a spus directorul APIA.

SAPS 2011
Cererile se depun din 1 martie

Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2011 se va derula în perioada 1 martie - 16 mai 2011 fără penalizări, respectiv 17 mai - 10 iunie cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare. România va beneficia de o alocaţie financiară de cca. 900 mil. euro din FEGA pentru campania SAPS 2011, iar pentru 2012, suma alocată va creşte la 1 mld. euro.

AGRO-MEDIU
Banii vin mai târziu

Plăţile pentru cei 300.000 de beneficiari care au depus în 2010 cereri pentru 1 milion ha în cadrul Măsurilor 211-Sprijin pentru zona montană defavorizată, 212-Sprijin pentru zone defavorizate, altele decât zona montană şi 214-Plăţi de agromediu din PNDR, vor începe după jumătatea lunii martie a.c., potrivit directorului APIA.

Între timp, aceştia vor primi banii pentru sprijinul direct pe suprafaţă şi pot solicita de la APIA adeverinţe pentru accesarea de credite de la cele două bănci care au încheiat convenţii cu Agenţia, CEC Bank şi BCR. Valoarea creditului e de maxim 80% din valoarea sumei calculate de APIA, la un curs de 4,262 lei/euro.

 

 

Vizualizat: 1154 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?