Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plăți pentru sectorul zootehnic

Publicat: 12 noiembrie 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ajutorul național tranzitoriu pentru crescătorii animale se alocă din bugetul pentru anul viitor, așadar fermierii nu pot beneficia de plata unui avans din această subvenție decât după aprobarea bugetului. Oficialii din Ministerul Agriculturii, prezenți la deschiderea Târgului Indagra, au anunțat formele se sprijin prin care sectorul zootehnic ar putea primi bani încă de anul acesta. 

Click pe poza pentru galerie!

Avans din agromediu și sprijin cuplat

Crescătorii de animale vor primi un avans din plățile pe agromediu care se acordă pentru pășuni, declara secretarul de stat George Turtoi: „Nu le putem da un avans din ajutorul național tranzitoriu, în schimb, APIA le-ar putea acorda un avans din plățile de agromediu pentru pășuni”.

Și sprijinul cuplat ar putea fi plătit înaintea ANT, anunța ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: „În egală măsură, cei care au plățile cuplate, primesc acest ajutor undeva la mijlocul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie”. 

 

Prea puține animale eligibile la plata sprijinului cuplat

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, declara că cel mult 100.000 de capete de bovine ar beneficia de sprijin cuplat în 2015. Șeful Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ) confirmă cifra anunțată de Frânc. „Fermierii ar putea beneficia de sprijinul cuplat pentru un număr de 300.000 de capete de bovine. Din datele oficiale, știu că animalele care corespund criteriilor sunt undeva sub 100.000”, spunea Lelior Iacob. 

De ce sunt atât de puțini crescători de vite subvenționați? Pentru că sprijinul cuplat te obligă să ai animalele înscrise în registrul genealogic al rasei, iar în acest document nu pot fi înscrise dacă nu se află în controlul oficial al producțiilor. COP-ul presupune anumite costuri pentru un crescător de animale, dar și obligații și restricții și atunci fermierii nu au avut interesul să înscrie animalele în RG. „Cheltuielile cu controlul oficial al producțiilor sunt în jur de 200 de lei/cap de bovină/an, din care statul suportă 70%, iar registrul genealogic este susținut 100% de stat”, explica șeful FCBR.

Rasa Bălțată Românescă de tip Simmental este cea mai bine reprezentată în registrele genealogice, cu 60.000 de capete, în timp ce rasa Brună de Maramureș este cel mai slab reprezentată - 2.000 de bovine.

Doar 200.000 de ovine sunt înscrise în registrele genealogice ale raselor și, prin urmare, doar aceste animale vor beneficia, în 2016, de sprijinul cuplat de 7 euro/cap de animal. „Astăzi sunt înscrise 200.000 de oi în registrele genealogice și sprijinul cuplat se dă pentru 3,5 milioane de capete de oi. Cum ajungem noi la această cifră în 2016. Nu suntem pregătiți!”, consideră Ioan Câmpian, președintele Asociației ProOvis.

Vizualizat: 392 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?