Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plăți APIA: Câți fermieri au luat banii pe 2015?

Publicat: 24 octombrie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APIA a anunțat că, până pe 30 septembrie 2016, a emis ordine de plată pentru 930.985 de fermieri (98,61%), din totalul de 944.075 de cereri unice de plată depuse în 2015, și a făcut plăți pentru 92,2% din solicitanți.

Click pe poza pentru galerie!

În bani, APIA a autorizat la plată 2,034 mld. euro, din care a plătit, efectiv, peste 2,027 mld. euro, pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă - FEGA, Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală - FEADR și Bugetul Național).

Potrivit directorului general al APIA, Adrian Pintea, fermierii care așteptau sprijinul cuplat pentru sere și solarii și cei care au făcut transfer de exploatație ar fi trebuit să primească banii după 3-4 octombrie 2016.

În sectorul zootehnic, cei mai mulți fermieri care la începutul lui octombrie încă mai așteptau bani de la APIA erau crescătorii de ovine și caprine: sub 94% primiseră ANTZ (5,91 euro/cap de animal) și 97% încasaseră sprijinul cuplat. Agenția de Plăți a anunțat că a plătit, până pe 30 septembrie, ANTZ bovine lapte (24 euro/tona de lapte) pentru 99,2% din fermieri, ANTZ taurine carne (97,4 euro/cap) - 98,77%, sprijin cuplat taurine carne - 96,31%, sprijin cuplat bovine lapte - 99,95%, sprijin cuplat bivolițe lapte - 99,19%.

 

Fermierii „neserioși” care rămân fără subvenții

„Până în 15 octombrie vor fi rezolvate o parte din dosarele cu probleme, însă unii fermieri s-ar putea să nu primească deloc acești bani, pentru că nu sunt serioși”, declara Ministrul Agriculturii, la începutul lunii septembrie 2016.

L-am întrebat care sunt acești fermieri și ce înseamnă că „nu sunt serioși”? „S-a înțeles greșit”, s-a apărat Irimescu. Apoi a explicat despre cine este vorba: „cei care au declarat vițele, deși trebuia să declare pentru plată numai vacile care fătaseră o dată sau au declarat același teren. Eu sunt serios, sunt fermier mare, dumneavoastră sunteți supărată pe mine, și pe suprafața pe care am declarat eu, declarați și dumneavoastră și atunci intrăm în conflict și nimeni nu ia banii.”

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.18(179) 15 - 31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 732 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!