Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Plata subvențiilor se amână de la o lună la alta!”

Publicat: 26 martie 2013 - 17:00
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Entuziasmul unei noi campanii de primăvară este acum departe de fermierii români. Pe ordinea de zi rămân problemele legate de întârzierea subvențiilor. Fiecare amânare le aduce costuri suplimentare și datorii tot mai mari

Click pe poza pentru galerie!

Iată ce ne scriu agricultorii la secțiunea Vocea Fermierului a portalului nostru de știri www.agroinfo.ro
„Eu n-am primit nici un leu la subvenția pe 2012. Motivul? Sunt verificat prin teledetecție. Am de primit în jur de 30.000 de lei, iar APIA Galați spune că se fac controale în paralel prin satelit și pe teren și ne amână de la o lună la lună. Vin creditorii peste noi”, ne-a spus fermierul Săndel Malaxa din comuna Fârțănești, județul Galați.


“Sunt amenințat cu executarea”

“Astăzi este 3 martie 2013 și până în prezent nu am primit nici un leu subvenție. Speram că după un an dezastruos pentru agricultori, ministerul își va întoarce fața spre noi și ne va acorda subvențiile așa cum a promis, dar, din păcate, am sperat degeaba. (…) Nu așa se ajută agricultura, domnilor guvernanți, cu promisiuni neonorate.

Eu sunt și beneficiarul unui proiect pe Măsura 121. Nu mai am cu ce să îmi plătesc ratele la bancă și sunt amenințat cu executarea. Suntem la început de campanie și nu avem nici bani de motorină să putem demara lucrările, noroc cu distribuitorii de inputuri care ne dau produse cu plata la recoltare”, scrie Călin Cosnean, fermier din Zăbala, județul Covasna.

 

Campania de primăvară - compromisă de lipsa lichidităților

“Adio agricultură! Nu avem subvenții pe calitatea produsului, nu avem stimulente pentru a dezvolta o afacere în agricultură, nu avem credite pe termen mediu și lung (adică dobânzi acceptabile și proceduri), nu avem o strategie pe termen mediu, nu zic lung, măcar pe 5 ani, subvențiile... o bătaie de joc! Alții au 300-400 euro/ha de 10 ani, noi ajungem la 200 euro/ha în 2020!

Mi-ar fi și rușine să vorbesc, dacă aș fi cu vreo funcție pe la ministerul agriculturii. Plătim inputuri de 3 ori mai scumpe, avem subvenții de 2-3 ori mai mici și producem mai puțin și mai ieftin. Despre ce concurență mai vorbim, domnilor guvernanți!?”, scrie Victor Marinescu.

Eu, până în ziua de azi, nu am primit nimic de la APIA, decât avansul din SAPS. Cum să încep eu campania când nu am nici un ban în cont. Și cel mai grav, când se dau banii???”, întreabă Sorin Cepăreanu.

“Ce să mai credem din ce spune acest Guvern și ministrul agriculturii, care ne minte cu nerușinare? Pentru agricultori este necesar ca subvenția să se dea toată odată, ca să putem achita inputurile către furnizori. Îngrășămintele ar trebui să fie la jumătate de preț, motorina la fel. Cerealele ar trebui preluate de către Guvernul României la prețul pieței” scrie Gheorghe Stoica.

“Ieri, (19.02.3013 n.r.) am fost la APIA din Timișoara pentru a mă interesa de subvenții. În momentul în care am întrebat de bani, funcționarii din biroul respectiv s-au uitat lung la mine, neștiind ce să-mi spună. Întrebarea este: ce fac? Pentru că nu am bani nici măcar de motorină, să nu mai vorbesc de îngrășăminte și celelalte... Am fost la bancă să iau un împrumut pe baza adeverinței de la APIA, dar nu îmi acordă nici un fel de credit, întrucât anul trecut am fost pe minus cu firma. Este strigător la cer ce se întâmplă…”, ne scrie Florin Ciaca, tânăr fermier din județul Timiș.

Concluzia acestui șir de nemulțumiri ale fermierilor este clară: dacă ministerul nu urgentează plata subvențiilor aferente anului 2012, în 2013 cea mai mare calamitate din agricultură va fi subfinanțarea.

Comentariile sunt moderate și ne asumăm corectarea și rescrierea acestora fără a influența/modifica în vreun fel sensul cuvintelor sau al expresiilor.

Menționăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale și nu reflectă în mod necesar poziția portalului agroinfo.ro.

 

CALENDARUL SESIUNILOR PRIN PNDR SE LASĂ AȘTEPTAT

“Am depus un proiect pe Măsura 121 în mai 2012 și la aproape un an de atunci nu se știe nimic, liniște totală. Este o medie de 30 de proiecte pe județ, la nivelul țării, dar se pare că sunt prea multe, de vreme ce durează atât să se uite peste ele. Aceste fonduri ar fi momentan singura soluție de a mișca țara și mai ales economia reală, pentru că nu se poate lucra la negru cu banii europeni.

Am cunoștințe care au depus proiecte, au fost aprobate după 2 ani, iar când au dat fuga la bancă pentru a începe treaba li s-a spus că scrisoarea de garanție dată cu doi ani în urmă nu mai este valabilă, pentru că între timp au fost schimbate normele de creditare, iar proiectele aprobate rămân în aer și nu se mai implementează niciodată. Cred că nu e de mirare că suntem ultimii în Europa la absorbția fondurilor europene”, scrie Adrian.

“Suntem în martie și nimeni nu știe dacă în acest an se mai scoate la finanțare ceva. Anii trecuți în decembrie se știa programul sesiunilor din anul următor. Acum, nimic. În loc de campanii costisitoare, unele informări gratuite ar fi mai folositoare”, scrie Csaba Sebestyen.


SCRIE-NE POVESTEA TA!

Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvențiilor, soluții de finanțare, costuri și beneficii? Ai reușit să obții recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deții o fermă profitabilă sau ești abia la început de drum?

Intră pe www.agroinfo.ro la secțiunea “Vocea fermierului” și scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!

Vizualizat: 897 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
AJUTOR
|
03. 29, 2013. Friday 10:37
SI CU BANI DIN SUBVENTII STIM NOI [PRIMARIA]CE FACEM
3.
AJUTOR
|
03. 29, 2013. Friday 10:35
SI SE INTIMPLA IN JUD BRAILA SI PRIMARUL SPUNE'''CE TARANUL CRESTE VACI PE PAMINTUL PRIMARIEI '''PE PAMINTUL PRIMARIEI SA CREASCA PELIN CA ESTE BUN PENTRU CEAI SI SCAIETI PENTRU LA DRAGAICA
2.
AJUTOR
|
03. 29, 2013. Friday 10:28
CINE POATE AJUTA FERMIERUL IN FATA PRIMARULUI SI CONSILIULUI LOCAL PENTRU CONCESIONAREA ISLAZULUI CARE I SE CUVINE PENTRU AL INTRETINE CUM TREBUIE ACESTA CA PRIMARIA SA VAZUT CUM IL INTRETINE SI ESTE PLIN CU SCAIETI SI PELIN DAR NICI NU IL DA CRESCATORILOR FIINDCA PIERD O PARTE DIN VENIT CARE NUMAI EI STIU UNDE SE DUCE CA UNDE TREBUIE NU
1.
SUBVENTIE LA PASUNE PENTRU REVISTA FERMA
|
03. 28, 2013. Thursday 13:31
INTREBARE PENTRU REVISTA FERMA DIN 2014 SE MAI DA SUBVENTIE LA PASUNE- mail vasilezaitev@gmail.com
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?