Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plata pentru înverzire, din 2015, și pentru culturile din toamna 2014

Publicat: 03 aprilie 2015 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un fermier din jud. Galați întreabă dacă regulile ce privesc plata pentru înverzire vor fi aplicate din acest an, ceea ce ar însemna că noile condiții se aplică și culturilor înființate deja în toamna anului trecut. 

Click pe poza pentru galerie!

Așa cum am mai scris (vezi Revista Ferma nr. 2/141, 1-14 februarie 2015), plata pentru înverzire se acordă fermierilor eligibili pentru plata unică pe suprafață (SAPS) și care, din ianuarie 2015, aplică, pe toate terenurile eligibile la plată: diversificarea culturilor (minim 2, pentru 10-30 ha, și cel puțin 3 culturi pe exploatațiile peste 30 ha), menținerea pajiștilor existente și păstrarea unei zone de interes ecologic (ZIE).

Păstrarea unei ZIE se aplică exploatațiilor cu peste 15 ha teren arabil și obligă ca cel puțin 5% din terenul arabil să fie acoperit cu una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic definite de MADR.

Condițiile de înverzire se aplică pentru exploatațiile peste 15 ha. Culturile de primăvară nici n-au început să fie semănate și mai sunt și plante fixatoare de azot și elemente de peisaj care dau înverzirea. Pârloaga nu este acceptată ca și element de înverzire. (...) Vreau să cred că e un accident că cineva a pus pe 15 hectare doar grâu. De obicei, chiar și fermierii mai mici pun și porumb și floarea soarelui. (...)”, a precizat Florin Faur, directorul APIA Timiș.

Acesta mai afirmă că, deși legislația națională privind plățile pentru înverzire a fost aprobată abia în 2015, Regulamentul european este aprobat din 2013, iar aceste condiții „pot fi aplicate din acest an, mai ales că se discută de ele din 2014, chiar 2013”.

Dacă nu îndeplinește condițiile de înverzire, nu înseamnă că fermierul va fi penalizat la plată. Nu e o sancțiune în sine. Plata pentru înverzire e o plată suplimentară care intră în pachetul de bază SAPS. Fermierul va primi, în continuare, plata directă pe suprafață, dacă îndeplinește condiițiile de eligibilitate, însă nu va putea primi plata pentru bune practici de mediu, va primi mai puțin pentru anul acesta”, a completat Florin Faur.

Vizualizat: 730 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!