Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plafonul promisiunilor a scăzut la 60 euro/ha

Publicat: 21 noiembrie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Maxim 60 de euro pe hectar ar urma să primească agricultorii români din bugetul naţional în contul plăţilor naţionale directe complementare pe suprafaţă pentru 2011, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii şi publicat în 11 noiembrie 2011

Click pe poza pentru galerie!

Pe lângă aceşti bani, cultivatorii de in şi de cânepă pentru fibră ar urma să mai primească 41,7 euro/ha, cei de hamei - 60 euro/hectar, în timp ce pentru cultivatorii de tutun vor fi acordaţi în plus 1.140 /ha, iar pentru cei de sfeclă de zahăr - 237 euro/ha.

Cuantumul propus, de 60,0 euro/ha, reprezintă 81,5% din cuantumul maxim posibil ce putea fi acordat, de 73,56 euro/ha, aprobat de Comisia Europeană şi care a fost promis tot anul de conducerea Ministerului Agriculturii.

Deşi valoarea sprijinului este mai mică decât maximul posibil, cei 60 euro/ha reprezintă o creştere de 18,4% faţă de valoarea subvenţiei pe suprafaţă acordată pentru 2010, de 50,64 euro/ha, iar cuantumul plăţilor directe, inclusiv al celor specifice, a fost stabilit, potrivit Ministerului Agriculturii, pentru a asigura până la 30% din costurile de producţie la hectar pentru majoritatea culturilor, se precizează în document.

Banii primiţi de agricultori vor fi, în realitate, ceva mai puţini decât sumele prevăzute în proiect, din cauza creşterii suprafeţei pentru care au fost solicitate plăţi pe hectar în acest an. Subvenţiile vor fi plătite în lei, la cursul de schimb de 4,3575 lei pentru un euro.

Suma totală necesară pentru plata subvenţiei pe suprafaţă pentru anul 2011, de 377,697 mil. euro (cca. 1,646 mld. lei), ce va fi plătită din bugetul Ministerului Agriculturii pe 2012, este suma maximă ce poate fi alocată în acest scop şi a fost comunicată de Ministerul de Finanţe la începutul lunii noiembrie, după discutarea bugetului de stat pe anul viitor cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), motivează Ministerul Agriculuturii în proiectul de act normativ.

Potrivit proiectului de buget de stat pe 2012 discutat în Guvern în 11 noiembrie 2011, Agricultura ar urma să primească anul viitor 14,9 mld. lei, cu un miliard de lei mai puţin decât în 2011.

 

Cine îşi va asuma lipsa banilor?

Chiar dacă sunt mai puţini decât calculele pe care agricultorii şi le-au făcut până acum bazându-se pe promisiunile ministrului Agriculturii şi ale premierului Emil Boc, aceşti bani vor putea fi plătiţi fermierilor începând cu 1 decembrie 2011, când încep plăţile pe suprafaţă conform regulamentelor europene, doar dacă Guvernul aprobă aceste sume înainte de sfârşitul lunii noiembrie.

„Am solicitat ca până la 30 noiembrie plăţile pe suprafaţă să apară într-o Hotărâre de Guvern. Şi eu pot să fac o sută de proiecte, dar se întoarce înapoi de la Finanţe, se întoarce de la Justiţie. N-am făcut-o în Monitorul Oficial până la 30 noiembrie, putem să uităm. Probabil îşi asumă cineva asta. În faţa agricultorilor trebuie să îşi asume cineva”, ne-a spus Daniel Botănoiu, preşedintele Confederaţiei ProAgro.

Dacă ar fi să fim cârcotaşi, am zice că mai marii noştri conducători vor spune, probabil, că cei care trebuie să îşi asume lipsa sprijinului pentru agricultori sunt şeful Comisiei Europene şi şeful FMI, sau, mai bine chiar, bugetul “prudent” şi criza.

 

APIA promite avansul pentru 88% din agricultori până la 1 decembrie

Până la finalul lunii octombrie 2011, APIA a autorizat la plata avansului pe suprafaţă 940.000 de cereri eligibile (88%) din totalul de 1.083.000 de cereri depuse în Campania SAPS 2011, suma totală autorizată pentru plată fiind de 1,4 mld. lei (324 mil. euro).

Din această sumă, Agenţia a plătit, în 28 şi în 31 octombrie, 1,05 mld. lei (241 mil. euro) pentru 686.000 fermieri, reprezentând avansul de 42 euro/ha din bani europeni pe suprafaţă pe anul 2011, şi a promis că până la finalul lunii noiembrie şi ceilalţi fermieri autorizaţi la plată vor primi banii.

„APIA a plătit avansul, cu predilecţie, celor care au avut adeverinţe de credit”, ne spunea, însă, preşedintele FCBR, Claudiu Frânc, la începutul lunii noiembrie, afirmând că acest mod de plată preferenţial din partea APIA este doar în folosul băncilor, nicidecum al fermierului, care este cel mai păgubit.

„Creditul era dat pe şase luni, cu dobândă şi comision bancar. Banca i-a luat fermierului dobândă plus comisioane, fermierul plăteşte o parte din bani înainte de termenul scadent, dar fiţi convins că nu-i recalculează celelalte costuri de creditare. Până la urmă, nu e o jucărie între bănci şi modul de plată, pe spinarea fermierului?”, a explicat preşedintele FCBR.

 

Pariuri pe preţul grâului la Bursa de la Bucureşti

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început, din 10 noiembrie 2011, tranzacţionarea unui contract la termen (futures) pe preţul grâului de panificaţie, care va oferi producătorilor români de grâu un nivel real de referinţă pe care aceştia pot să-l utilizeze pentru a-şi valorifica producţia cât mai avantajos, evitând riscurile legate de fluctuaţiile de preţ.

“Noi, BVB, nu putem tranzacţiona fizic aceste mărfuri, dar prin contractele derivate pe care o să le lansăm, oferim pârghii producătorilor pentru a-şi proteja afacerile prin hedging-ul de preţ. Prin contractul futures cu activ suport preţul grâului de panificaţie în standarde UE lansat de BVB la tranzacţionare pe 10 noiembrie, Bursa de Valori Bucureşti vrea să ofere un instrument care urmăreşte preţul internaţional al grâului şi să îşi arate disponibilitatea de a construi în viitor o piaţă pentru tranzacţionarea certificatelor de depozit pe cereale”, a declarat Valentin Ionescu, director general al BVB.

Primele scadenţe disponibile pentru acest contract sunt 9 ianuarie 2012, cu ultima zi de tranzacţionare 6 ianuarie 2012 şi 9 martie 2012, cu ultima zi de tranzacţionare 8 martie 2012, iar alte scadenţe vor fi în lunile mai, august şi noiembrie.

Calitatea grâului trebuie să respecte standardele din contractul „NO. 2 MILLING WHEAT FUTURES” tranzacţionat pe platforma NYSE Liffe Paris, administrată de NYSE Euronext: greutate specifică - 76 kg/hl, umiditate - 15%, boabe sparte - 4%, boabe germinate - 2% şi impurităţi - 2%.

Prima tranzacţie, în valoare de 9.287,50 euro, a fost realizată în ziua lansării contractului, la preţul de 185,75 euro/tonă, cu scadenţa martie 2012.

Vizualizat: 596 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?