Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Piramida cu bani: Subvenții mai mari pentru ferme de elită

Publicat: 22 februarie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reprezentanții crescătorilor de ovine din România caută soluții ca să nu piardă o parte însemnată din suma alocată de Comisia Europeană pentru plata sprijinului cuplat pe 2016.

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit datelor ANZ, doar cca. 700.000 de ovine și caprine ar fi înscrise în Registrul Genealogic și ar putea încasa subvenția. „Am propus o modificare de ordin (Ordinul MADR 619 privind criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură) cu stratificarea fermelor. Să se facă o diferențiere a cuantumului sprijinului cuplat în funcție de performanța fermei și de efortul făcut de fermier. Fermele de elită să beneficieze de o subvenție mai mare”, spune Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Romovis.

„Sprijinul trebuie alocat piramidal. Sunt 700.000 de oi înscrise în Registrul Genealogic (acestea ar reprezenta fermele de elită - n.red.) și, pe urmă, vin ferme de înmulțire, ferme de producție și le dai mai puțin”, este de părere și Gheorghe Neață, director zootehnie în Ministerul Agriculturii.

Exact ca o piramidă arată schema întocmită de Federația Romovis: în vârf sunt fermele de elită, la mijloc - fermele de înmulțire și ferme candidate pentru elită, iar la bază - ferme cu efective de producție, care ar trebui să primească un sprijin mai mic. Propunerea a fost făcută ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

„Toate cele patru federații ale crescătorilor de animale sunt de acord cu această propunere. Rămâne să așteptăm reacția ministrului Agriculturii, să vedem ce ne permite legislația europeană. Pe de altă parte, am cerut și amânarea cu un an a înscrierii animalelor în Registrul Genealogic, să încaseze subvenția toată lumea”, a precizat Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara. Deși are aproape 25.000 de oi, Andreșoi va încasa sprijinul cuplat pentru doar 600 de animale, numărul maxim pentru care se plătește această subvenție.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 650 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?