Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Piaţa mondială a PORUMBULUI: Stocuri MARI, preţuri MICI

Publicat: 27 decembrie 2017 - 16:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Monsanto lucrează pentru a dezvolta ceea ce speră că va fi porumbul cu cea mai rapidă maturare din America de Nord, permiţând fermierilor să cultive mai mult în vestul Canadei şi în alte zone cu climă aspră, cum este şi Ucraina.

Potrivit estimărilor specialiştilor de la Monsanto, suprafeţele cultivate cu porumb în vestul Canadei s-ar putea de 20 de ori până la 10 milioane de hectare la orizontul anului 2025, ceea ce ar reprezenta o creştere de aproape 3 procente a producţiei mondiale actuale!

Se naşte totuşi o întrebare, pe fondul aprovizionării istorice ridicate şi a preţurilor scăzute la cereale din acest an: are lumea nevoie de mai mult porumb?

Porumb_bPentru al patrulea an consecutiv, piaţa mondială a porumbului se confruntă cu o supraproducţie, iar asta se datorează în principal condiţiilor favorabile de climă, practicilor agricole din ce în ce mai eficiente şi, nu în ultimul rând, a materialului genetic tot mai rezistent la factorii de stres.

Niciodată lumea nu a produs atât de multă mâncare care să nu poată fi consumată într-un singur sezon. Conform datelor procesate de Departamentul American al Agriculturii (USDA), rezervele de cereale rămase între recolte au urcat timp de patru ani şi urma să atingă nivelul record de 638 milioane tone la finalul sezonului 2016-2017.

China, al doilea mare cultivator de porumb din lume, este un factor cheie în acest proces. Autorităţile de la Beijing au adoptat politici de stocare a cerealelor în urmă cu zece ani, când producţiile erau mult mai mici, dar între timp recoltele au depăşit şi cele mai optimiste prognoze.

Pe de altă parte, creşterea consumului alimentar a contribuit la scăderea preţurilor în întreaga lume, dar beneficiile pentru consumatorii din ţările sărace sunt atenuate de mai mulţi factori, inclusiv problemele legate de corupţie şi distribuţia alimentelor în regiunile în curs de dezvoltare. Comunităţile sărace sunt cele mai afectate de creşterea producţiilor, deoarece preţurile mici au redus în mod considerabil veniturile fermierilor din aceste zone.

În Statele Unite, chiar dacă recoltele din acest an vor fi mai mari, veniturile nete ale fermelor americane vor ajunge la 63,4 miliarde de dolari, aproximativ jumătate din câştigurile obţinute în 2013, potrivit estimărilor USDA.

Vizualizat: 1096 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

VIZITATORI LA AGRARIA 2017 (I)

VIZITATORI LA AGRARIA 2017 (I)

Vizitatorii spun ce caută la Agraria, cea mai mare şi mai dinamică expoziţie agricolă în câmp din Transilvania, organizată de DLG Intermarketing, la Jucu, în judeţul Cluj. Peste 28.000 de vizitatori au fost la Agraria în 2017, cu 50 la sută mai mulţi decât în 2016.


Redactor: Violeta Mâţ
Imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga FarmFacts pentru agricultura de precizie Culturile de păioase din vest, sub presiunea bolilor
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?