Monsanto lucrează pentru a dezvolta ceea ce speră că va fi porumbul cu cea mai rapidă maturare din America de Nord, permiţând fermierilor să cultive mai mult în vestul Canadei şi în alte zone cu climă aspră, cum este şi Ucraina.
Potrivit estimărilor specialiştilor de la Monsanto, suprafeţele cultivate cu porumb în vestul Canadei s-ar putea de 20 de ori până la 10 milioane de hectare la orizontul anului 2025, ceea ce ar reprezenta o creştere de aproape 3 procente a producţiei mondiale actuale!
Se naşte totuşi o întrebare, pe fondul aprovizionării istorice ridicate şi a preţurilor scăzute la cereale din acest an: are lumea nevoie de mai mult porumb?
Pentru al patrulea an consecutiv, piaţa mondială a porumbului se confruntă cu o supraproducţie, iar asta se datorează în principal condiţiilor favorabile de climă, practicilor agricole din ce în ce mai eficiente şi, nu în ultimul rând, a materialului genetic tot mai rezistent la factorii de stres.
Niciodată lumea nu a produs atât de multă mâncare care să nu poată fi consumată într-un singur sezon. Conform datelor procesate de Departamentul American al Agriculturii (USDA), rezervele de cereale rămase între recolte au urcat timp de patru ani şi urma să atingă nivelul record de 638 milioane tone la finalul sezonului 2016-2017.
China, al doilea mare cultivator de porumb din lume, este un factor cheie în acest proces. Autorităţile de la Beijing au adoptat politici de stocare a cerealelor în urmă cu zece ani, când producţiile erau mult mai mici, dar între timp recoltele au depăşit şi cele mai optimiste prognoze.
Pe de altă parte, creşterea consumului alimentar a contribuit la scăderea preţurilor în întreaga lume, dar beneficiile pentru consumatorii din ţările sărace sunt atenuate de mai mulţi factori, inclusiv problemele legate de corupţie şi distribuţia alimentelor în regiunile în curs de dezvoltare. Comunităţile sărace sunt cele mai afectate de creşterea producţiilor, deoarece preţurile mici au redus în mod considerabil veniturile fermierilor din aceste zone.
În Statele Unite, chiar dacă recoltele din acest an vor fi mai mari, veniturile nete ale fermelor americane vor ajunge la 63,4 miliarde de dolari, aproximativ jumătate din câştigurile obţinute în 2013, potrivit estimărilor USDA.