Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Piața cărnii de porc continuă lupta pentru supraviețuire

Publicat: 24 mai 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

René Maillard, președintele Belgian Meat Office, a făcut, cu prilejul Congresului Industria Cărnii, o previziune asupra evoluției producției și a consumului de carne de porc pentru următorii ani, prin prisma a trei variabile: calitate, export și rentabilitate. În ultimii zece ani s-a constatat o creștere atât a producției de carne de porc, cât și a consumului. 

Click pe poza pentru galerie!

Situația pieței de carne de porc din UE a continuat să fie dificilă și în 2015, iar tendința încă dă semne de menținere. „Este al treilea an în care veniturile sunt slabe, deși costurile cu furajarea sunt din ce în ce mai mari. Consumul de carne de porc în UE se estimează că va crește fracționat, previziune destul de realistă. Probabil se va atinge un nivel de preț mai mic decât cel estimat. Exporturile către țările din lumea a treia sunt greu de estimat. Iar piața Rusiei rămâne în continuare închisă pentru cel puțin un an. Găsirea unor piețe noi este o nevoie și o oportunitate pentru exportul producției de carne din Europa. O provocare vine din China, unde prețurile purceilor au un trend crescător, ceea ce ar trebui să îmbunătățească oportunitățile de export. Dar pentru cât timp, pentru că cererea se luptă cu puterea de cumpărare a monedei naționale chineze și Guvernul chinez vrea să țină inflația la un nivel scăzut. Ajutorul pentru depozitarea privată venit în primul trimestru din 2015 și în 2016 a avut drept rezultat un preț liber al cărnii de porc. Economia UE rămâne fragilă, cu beneficii la export destul de reduse pentru euro. Au avut loc și preluări și achiziții importante în sectorul european de producție a cărnii de porc”, a prezentat René Maillard, încă de la debutul discursului, principalele puncte slabe ale sectorului.

 

Germania și Spania, marii producători europeni

În perioada 2005-2015, producția de carne de porc în UE a crescut semnificativ în Germania și în Spania, cu 24% și respectiv 23%, urmate de Olanda (+12%) și Belgia (+11%). O scădere importantă a producției, de unsprezece la sută, a fost consemnată în Danemarca. Per ansamblu, producția totală în perioada 2005-2015 a fost de 23 milioane de tone. „Două țări sunt importante la nivel european pentru producția de carne de porc: Germania și Spania. Noi estimăm că în viitorul apropiat, Spania va prelua chiar supremația la nivelul producției și va produce mai mult decât Germania. O scădere importantă a fost în Danemarca, dar să nu uităm că ei exportă purceii în viu în Germania și Polonia pentru ca acolo să fie sacrificați. Unde sunt purceii crescuți și îngrășați? Mari concentrări sunt în Spania, în Marea Britanie, în Franța, Belgia și Germania, puțin și Italia”, explică René Maillard. 

Potrivit statisticilor, consumul de carne pe cap de locuitor a scăzut începând cu 2007, dar și-a revenit ușor începând cu 2014. Anul trecut consumul mediu la nivelul UE a crescut cu 1,3%, iar pentru acest an se estimează a fi stabil. Europenii consumă, în medie, 85,6 kg de carne anual. Aproape jumătate din acest consum este carne de porc. Pentru 2016 se estimează că acest consum de carne de porc va scădea ușor. Conform estimărilor, la nivel european, doar consumul mediu pe cap de locuitor pentru carnea de pui va crește cu aproape 1%. „Consumul a crescut mai ales în partea de est a Europei. Pentru Europa de Vest consumul pe cap de locuitor nu s-a modificat de ani de zile. Aici sunt piețe mature. Din păcate, voi românii ar trebui să consumați mai multă carne de porc”, spune René Maillard. 

 

Creștere ușoară a exporturilor

Din punct de vedere al balanței comerciale, „în 2015 a fost o creștere cu 2% a producție și cu 12,5% a exporturilor. Acestea și-au revenit, dar cu aportul unor piețe noi de desfacere. Importurile de carne de porc în 2015 au rămas neschimbate. Nu este suficientă doar piața UE, trebuie să iei în calcul piața globală, care influențează evoluția și la nivelul Europei”, spune directorul Belgian Meat Office. 

Din punct de vedere al concentrării capacităților de abatorizare, 19 grupuri la nivel european reprezintă 45% din piața europeană. „Avem și noi un grup din Belgia pe locul 9. Pe de o parte, se constată o scădere a efectivelor pentru primele locuri, ceea ce reprezintă o oportunitate de creștere pentru cei mici, fiind loc pentru toată lumea pe această piață. Această tendință va continua”, spune René Maillard. 

Din punct de vedere al prețurilor de producție, comparativ cu alte tipuri de carne, cea de porc are cele mai mici prețuri la nivel european. La polul opus, cu cele mai mari prețuri de producție, este carnea de oaie, urmată de vită, acestea fiind mult peste media europeană la prețul cărnii. 

Marile provocări în 2016 sunt cele care privesc concentrarea marilor lanțuri de hipermaketuri și internaționalizarea, ceea ce determină retailerii să ia în calcul mai mult decât până acum volumele, prețurile și logistica.

 

 

 

PRODUCȚIA DE CARNE DE PORC ÎN BELGIA

În Belgia, producția de carne de porc este concentrată majoritar în Flandra. Exportul de carne de porc este puternic orientat spre piața europeană, având exporturi în special în Germania, Polonia, Olanda, Italia și Franța. Se exportă și în țări din afara UE, cele mai importante piețe de desfacere fiind cele din fostul bloc comunist, Hong Kong, China și Coreea de Sud. La finalul anului 2012, Belgia a încheiat un acord cu Australia și Noua Zeelandă. „În ultimii zece ani ne-am crescut exporturile. În 2015 am exportat aproape 859.000 tone de carne de porc și 750.000 de capete în viu. Cea mai mare parte a cărnii de porc produsă în Belgia ajunge în Germania și Polonia”, arată René Maillard. 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

 

Vizualizat: 612 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?