Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Piața agricolă europeană - perspective și provocări

Publicat: 20 februarie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dinamica pieței agricole europene este influențată de o serie de factori ce nu țin neapărat de activitatea fermierilor, ci mai degrabă de evoluția macroeconomică la nivel mondial. Aceasta este concluzia pe care Tassos Haniotis a sugerat-o jurnaliștilor prezenți la întâlnirea anuală AG-Press.eu, organizată la Bruxelles sub umbrela Directoratului General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene. 

Click pe poza pentru galerie!

În cadrul conferinței din 27 ianuarie a.c. au fost prezentate perspectivele de dezvoltare a sectorului agricol european și provocările pe care acesta le are de înfruntat în următorii zece ani. 

Potrivit directorului departamentului de Analiză Economică al DG Agri, creșterea lentă a PIB-ului (extinsă acum și la economiile emergente) și supraproducția au dus la un declin generalizat al prețurilor la materiile prime. Pe de altă parte, volatilitatea cursului de schimb și cotațiile țițeiului amenință în continuare să provoace distorsiuni în acest sector.

 

Producția agricolă și evoluția prețurilor în următorii zece ani

Previziunile optimiste din 2015 au fost revizuite și acum se vorbește despre o stabilizare a prețurilor, însă la un nivel mai scăzut, în următorii zece ani. Estimările oficiale prevăd o creștere a producției anuale de cereale a Uniunii Europene, urmând a se ajunge la 320 milioane de tone în 2025, în condițiile în care prețurile vor oscila între 150 și 190 euro tona.

Cererea tot mai mare pentru hrană și perspectivele tot mai bune pentru export, în special pentru grâu și orz, va determina o creștere a cantității de cereale recoltate, însă această creștere va fi însoțită de o reducere graduală a suprafețelor arabile, compensată de o îmbunătățire a randamentelor. 

În ceea ce privește culturile oleaginoase, evoluția depinde foarte mult de expansiunea sectorului zootehnic, iar în acest caz specialiștii europeni iau în calcul o posibilă creștere a importurilor de soia furajeră, în timp ce producția comunitară de rapiță și de floarea-soarelui este de așteptat să se stabilizeze la 28 milioane de tone în următoarea decadă.

În sectorul cărnii, reprezentantul Comisiei Europene a anunțat o inevitabilă scădere a consumului pe cap de locuitor. În schimb, este prognozată o creștere a producției (de aproape un milion de tone), în special la carnea de pasăre, în timp ce pe filiera cărnii de vită se așteaptă un ușor declin.

 

Piața laptelui 

Totodată, conform estimărilor actuale, cererea pentru lapte pe piața europeană și la export ar putea spori anual cu două procente, absorbind o creștere a producției de unu la sută. Rămâne totuși de văzut care va fi impactul prețurilor asupra evoluției acestei piețe. Pentru că nu mai departe de anul trecut, odată cu eliminarea cotelor, s-a înregistrat o scădere a prețurilor de 20 la sută, pe fondul unei creșteri a producției de cinci la sută. Prețurile se vor majora moderat în următorii cinci ani, după care se vor stabiliza în jurul valorii de 360 euro/tonă, susțin analiștii europeni. Nivelul scăzut al prețurilor actuale la lapte este influențat de China și Rusia, cei mai mari importatori, care și-au redus considerabil achizițiile de pe piețele internaționale, ceea ce a condus la un surplus. În următorii zece ani, aproape jumătate din cantitatea suplimentară de lapte produsă de Uniunea Europeană ar putea fi transformată în lapte praf degresat, destinat în special exportului, și peste 30% din cantitate ar urma să fie procesată de industria brânzeturilor, pentru consumul intern.

 

 

 

 

ENAJ A ALES CONTINUITATEA

Conferința de comunicare DG Agri a fost precedată de adunarea ENAJ (Rețeaua Europeană a Jurnaliștilor Agrarieni), în cadrul căreia au avut loc alegeri pentru desemnarea comitetului de conducere. Membră a acestui organism din 2013, Asociația Presei Agricole din România (APAR) a fost reprezentată de subsemnatul și de către producătorul TVR, Cosmin Andrei, în calitate de vice-președinți ai APAR. În urma scrutinului la care au participat membri delegați ai asociațiilor și organizațiilor afiliate ENAJ, s-a decis continuarea în aceeași formulă, cu două excepții, iar belgianul Jef Verhaeren a fost desemnat să ocupe, pentru încă un mandat, funcția de președinte al ENAJ.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 541 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?