BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pesticidele la control!

Publicat: 20 septembrie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Ministerul Agriculturii să difuzeze lunar sau trimestrial o situație reală privind concentrația de pesticide în legumele și fructele românești, bazată pe analizele făcute de Agenția Fitosanitară, singura agenție acreditată pentru efectuarea unor astfel de analize!” - asta a cerut Federația Agrostar, după ce mass-media a fost împânzită de o știre privind cantitățile mari de pesticide din legumele și fructele românești. 

Click pe poza pentru galerie!

„O astfel de măsură se impune cu atât mai mult cu cât nu putem să nu remarcăm faptul că această știre apare în contextul în care prevederile Legii 321/2009 nu se aplică, supermaketurile și hipermaketurile motivând că produsele românești nu corespund din punct de vedere vizual pentru a le achiziționa. Și, pentru că nu corespund, în prezent, legumele și fructele românești nu se regăsesc în aceste magazine în cantitățile stabilite de lege”, a declarat secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

 

MADR: Produsele românești sunt controlate și sigure pentru consumatori

„Legumele și fructele produse în România sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide în concordanță cu prevederile europene. Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare prelevează probe conform calendarului de prelevare și le transmit laboratoarelor pentru a fi analizate. (...)

Analizele chimice sunt realizate în concordanță cu sistemul de asigurare al calității ISO 17025/2005 și metodele de analiză sunt validate. Pentru asigurarea calității analizelor, laboratoarele ACREDITATE RENAR participă anual la teste de competențe europene organizate de laboratoarele europene de referința în domeniu.

România, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, dispune de laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de urme de pesticide, iar rezultatele acestor controale sunt în parametrii ceruți de legislația în vigoare”, a transmis MADR, printr-un comunicat, pe 6 septembrie.

 

Hipermarketurile cer buletine de analiză ca să se asigure că produsele sunt conforme!

„Conținutul de reziduuri de pesticide, în limitele prevăzute de legislația europeană, nu trebuie să afecteze comercializarea produselor românești. Hipermarketurile și supermarketurile solicită aceste buletine de analiză și astfel se asigură că produsele sunt conforme”, mai spune MADR, în apărarea marilor magazine acuzate de producătorii români că le refuză marfa.

„Din rapoartele de monitorizare realizate anual de către Autoritatea Națională Fitosanitară rezultă că procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maximă admisă, deci nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Rapoartele publicate prezintă în mod obiectiv rezultatele, dar interpretarea trebuie să fie una corectă. Nu orice conținut de reziduu de pesticid înseamnă și pericol pentru sănătatea umană. Periculoase sunt într-adevăr doar cele ale căror valori depășesc limita maximă admisă. Rezultatele obținute la aceste controale se înscriu în media la nivel european. Fiind vorba de produse convenționale și nu ecologice, este evident că acestea conțin reziduuri de pesticide, dar care nu depășesc limita maximă admisă de legislația în vigoare”, mai precizează MADR în comunicatul transmis.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 632 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?