Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pesta Porcină Africană

Publicat: 21 iunie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• boala dezastrului e tot mai aproape de România

Click pe poza pentru galerie!

O amenințare fără precedent se apropie zilnic de România, de lumea satului românesc, de pădurile noastre. Pesta Porcină Africană, boala dezastrului, atât pentru gospodăriile populației sau ferme, cât și pentru populația de mistreți din fondurile de vânătoare. Și NU! Nu este periculoasă pentru om în nici un fel, însă pentru porci este catastrofală!

 

Ce este Pesta Porcină Africană? Este una dintre cele mai grave boli care afectează porcii domestici și sălbatici, conducând invariabil la moartea animalelor infectate. Conform legislației, toate animalele din focarul infectat (sat, fermă sau fond de vânătoare) se eutanasiază și incinerează în cel mai scurt timp posibil. Și, atenție! La acest moment, NU există nici vaccin și nici medicație eficientă pentru tratarea animalelor bolnave! 

 

Pesta Porcină Africană bate la porțile României!

De unde vine Pesta Porcină Africană? Pentru România, amenințarea majoră o reprezintă apariția și multiplicarea focarelor tot mai aproape de granița de nord și est, în principal în Ucraina. Cea mai recentă zonă declarată infectată, în ziua de 11 mai 2016, se află la o distanță de sub 50 de km de Botoșani!

Care pot fi efectele acestei boli dezastru? Cum spuneam, toate porcinele aflate în satul sau ferma în care se depistează boala trebuie eutanasiate de îndată, pentru stoparea răspândirii bolii. De asemenea, zonele afectate trebuie imediat izolate, mișcarea porcinelor între localități sau între ferme și abatoare fiind suspendată pe termen nedefinit. De aici și până la stoparea integrală a producției de carne de porc românească nu mai sunt decât câțiva pași.

 

Ce este de făcut?

Chiar dacă am fi înclinați să credem că Agenția Națională Sanitară Veterinară ar trebui să aibă soluția miraculoasă, în realitate nu este așa. Agenția trebuie să primească puteri de coordonare sporite, dar singură, fără sprijinul total al celor care răspund de administrația locală și de fondurile de vânătoare, orice efort al acesteia de prevenire a intrării bolii în România va fi ineficient. Tipărirea și postarea de afișe și postere la sediile primăriilor este costisitoare și, în mare măsură, inutilă. Este nevoie de un efort mult mai consistent și mai amplu de informare a populației din toate județele aflate la granițele de nord și de est ale țării și nu numai. Or, cum poate ajunge o informație atât de importantă în comune și sate, acolo unde sunt în continuare crescuți aproape trei milioane de porci, în fiecare an?

Prin puterea autorităților statale se pot impune reguli stricte și clare în privința transportului de animale și produse animale dinspre Ucraina și Republica Moldova. Reguli care însă trebuie implementate și controlate fără greș de cei care ne păzesc punctele de frontieră. Aceleași autorități au puterea de a institui restricții draconice privitoare la mișcarea animalelor - în special a porcilor - pe drumurile publice și comercializarea acestora în târguri sau în afara lor. Asta cu atât mai mult cu cât, la acest moment, din cauza unor legi incomplete și învechite, mișcarea animalelor în România poate fi caracterizată printr-un singur cuvânt: haos! 

 

Informările ANSVSA sunt binevenite, dar ineficiente

Comunicatele de presă referitoare la această boală dezastruoasă, precum și postările pe site-ul ANSVSA sunt binevenite însă extrem de puțin eficiente, cel puțin din următoarele motive: 

• Sunt accesate și citite de un număr infim de veterinari și fermieri, recomandările - de altfel, în mare parte pertinente - neajungând acolo unde pericolul infecției și a propagării bolii este cel mai mare: gospodăria țărănească; 

• Conțin prevederi care au logică sanitară veterinară, dar care doar naivii și-ar putea închipui că ar putea fi vreodată respectate în curtea omului de rând. Exemplu: „nu se va intra în adăposturile porcilor cu încălțămintea și îmbrăcămintea de stradă”. 

Unul dintre cele mai recente comunicate de presă ale ANSVSA transmite sec și, în același timp, apocaliptic: „Pătrunderea acestei boli și în România este o chestiune iminentă, dar virusul trebuie menținut la distanță cât mai mult timp”. Deci, ce să înțelegem? Că e doar o chestiune de timp până când porcii din România - atât cei domestici, cât și mistreții - vor începe să moară pe capete și că fermele vor fi transformate în crematorii?

 

Cum să “ținem la distanță virusul”? 

Cu comunicate de presă și postarea atenționărilor pe site-urile instituțiilor? Nu, nu e suficient! Trebuie ca veterinarii, primăriile, poliția, pădurarii, învățătorii, profesorii și, inclusiv preoțimea de la sate să înțeleagă pericolul și, mai ales, să acționeze împreună, pentru binele comunităților și prevenirea apariției acestei boli! Trebuie ca guvernul să finanțeze transmiterea unui mesaj de interes public prin toate mijloacele de comunicare dar, în primul rând, prin posturile de radio și televiziune, prin ziare și reviste! 

Avem atâtea legi și în domeniul sanitar-veterinar, încât cu ușurință am putea vinde sau da cadou vecinilor surplusul. Insă toate suferă de aceeași boală contagioasă a legilor românești: sunt voluminoase și complicate, oferă „portițe” de scăpare și, în marea lor majoritate nu conțin elemente care să prevadă clar cine răspunde pentru nerespectarea lor și, mai ales, care sunt sancțiunile în astfel de cazuri. Efectul: nimeni nu le citește, nimeni nu le respectă și, evident, nimeni nu suportă consecințele! Cu o singură excepție: fermierii care își văd investiția în pericol!

 

 

 

PREVENȚIE PRIN ȚINEREA SUB CONTROL A GOSPODĂRIILOR ȚĂRĂNEȘTI ȘI A FONDURILOR DE VÂNĂTOARE

Producătorii de carne de porc din România au atenționat cu mai bine de un an în urmă toate autoritățile competente în privința pericolului ca Pesta Porcină Africană să ajungă în România și să determine lichidarea producției autohtone de carne de porc. Recent, imediat după confirmarea apariției focarelor din Ucraina, s-au solicitat întâlniri de urgență cu autoritățile, propunând o amplă listă de soluții care ar putea conduce la reducerea semnificativă a riscului de pătrundere a virusului în România. Toți deținătorii de ferme comerciale sunt perfect informați și își apără din răsputeri animalele, pentru că au investit miliarde. Ca atare riscul apariției și propagării acestei boli nu trebuie căutat acolo! Marele risc e în curțile sătenilor care cresc porci, în transporturile de porci ineficient și insuficient controlate și, de asemenea, în fondurile de vânătoare!

Avem convingerea că doar prin stabilirea - în regim de urgență! - a unui plan concret de măsuri preventive, care să fie larg mediatizat, pe toate căile posibile, creșterea porcului în România, dar și bogăția în mistreți a fondurilor de vânătoare, ar mai putea avea un viitor.


 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 - 30 iunie 2016

Vizualizat: 3769 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?