Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Perspective sumbre pentru noul an agricol

Publicat: 12 septembrie 2013 - 17:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Premisele pentru anul de producţie agricolă 2013-2014 nu par a fi deloc bune, din cauza banilor ţinuţi încă departe de buzunarele agricultorului care, timp de un an, a investit sperând la recolte bogate şi la câştiguri suficiente, spre a pune baze temeinice viitoarei producţii

Click pe poza pentru galerie!

„Reţineţi faptul că recoltele strânse până acum nu au fost duble, ca să putem discuta despre supraproducţie şi despre aproape înjumătăţirea preţurilor faţă de anul trecut
Vasile Balcan, preşedinte-director al societăţii MARSAT Roman, judeţul Neamţ.

“Din păcate, azi, cel mai păgubit este agricultorul român. Dacă samsarii şi marii comercianţi interesaţi de culturi precum grâul sau porumbul îşi socotesc liniştiţi profiturile, mulţi dintre fermieri riscă să numere doar... zilele până la faliment. Aceasta, din cauza preţurilor incredibil de mici la valorificarea recoltelor. Să vorbeşti despre maximum 0,6 lei/kg la grâu şi despre 0,45-0,50 lei/kg la porumb este echivalent cu a-i condamna mai ales pe agricultorii mici şi medii.

Reţineţi faptul că recoltele strânse până acum nu au fost duble, ca să putem discuta despre supraproducţie şi despre aproape înjumătăţirea preţurilor, faţă de anul trecut. Cei mai mulţi fermieri au făcut cheltuieli anticipate, iar acum sunt pur şi simplu consternaţi de situaţia de pe piaţa noastră de profil. Iar dacă acum se mai înfiinţează cât de cât culturile de toamnă, veţi vedea la primăvară cât de greu va fi. Nu ne aşteaptă deloc o primăvară uşoară, din punct de vedere al puterii de a finanţa lucrările impuse de ştiinţa domeniului”, ne-a declarat Vasile Balcan, preşedinte-director al societăţii Marsat SA Roman, judeţul Neamţ.

 

Agricultorul român riscă falimentul

În Nord-Estul Moldovei, numeroşi fermieri mijlocii nu şi-au putut achita prima tranşă a datoriilor către furnizorii de inputuri în agricultură. “Societatea Marsat derulează contracte şi colaborări în domeniul agricol cu peste 100 de mici producători şi cu peste 50 de societăţi comerciale, din judeţele Neamţ, Bacău, Botoşani, Vaslui, Iaşi. Până acum, peste 40% dintre cei finanţaţi au rămas datori cu prima tranşă şi, chiar dacă sunt de bună credinţă, nu se ştie când îşi vor putea onora contractele, dacă nu se schimbă ceva pe piaţa produselor agricole din România.

De regulă, şi în ţara noastră preţurile erau în relativă concordanţă cu ceea ce se întâmpla pe piaţa internaţională, însă anul acesta observ că nu mai este nici o corelare cu nimic. Nu putem deduce de aici decât că marii comercianţi sunt lăsaţi să se manifeste cum vor, să îşi facă toate jocurile, iar agricultorul român riscă falimentul şi, cine ştie, cel care are pământ în proprietate, poate chiar va ajunge să îşi dorească să îl vândă”, consideră Vasile Balcan.

 

“Ministerul tace. Sau... ce face?”

Potrivit directorului Marsat, Ministerul Agriculturii ar trebui să intrevină şi să sprijine fermierii cu subvenţii. “Nu trebuie să intervină pe piaţă, desigur, pentru că nu se poate, piaţa este liberă. Dar politicile agricole, în special subvenţiile, ar trebui să ţină seama de aceste realităţi din agricultură. Până la urmă, rolul subvenţiilor este de a acoperi anumite decalaje de preţuri şi de a susţine dezvoltarea, nu ? Or, acum, când în rândul fermierilor este atâta zbucium, iar de pe piaţă încă nu au dispărut samsarii care aduc numai rău, Ministerul tace. Sau ...ce face?”, a continuat Balcan.


Fără bani este aproape aberant să invoci modernizarea fermelor

Investiţia, se ştie, este motorul dezvoltării. Privitor la investiţiile în agricultură, cu efecte pe termen lung, alături de irigaţii şi mecanizarea este extrem de importantă. Societatea Marsat Roman este unul dintre cei mai mari furnizori de mijloace mecanice de lucru pentru zona de Nord-Est a Moldovei. După primele acţiuni de comercializare a noii producţii agricole şi în contextul sumbrei perspective de valorificare a culturilor care urmează a fi recoltate în toamnă, numărul comenzilor pentru modernizarea parcurilor de maşini şi utilaje agricole a ajuns la... zero.

“Fermierii doresc să îşi doteze fermele. La începutul anului calendaristic 2013, chiar am discutat cu mulţi dintre ei; făceau planuri, mizând pe preţuri ale grâului şi ale porumbului măcar apropiate de cele din ultimii doi ani. Acum, însă, totul a fost dat peste cap. Şi, repet, nu pentru că ar fi supraproducţie, ci cred că mai degrabă pentru că pe piaţa agricolă sunt... suprajocuri. Aşa se face că astăzi noi, producătorii, ne gândim măcar la a supravieţui, la a păstra suprafeţele aflate acum în exploatare”, a menţionat inginerul Vasile Balcan.

Cu toate greutăţile de ordin financiar, managerul companiei agricole anunţă că unitatea pe care o administrează nu renunţă la a cultiva cereale. Ceea ce nu se poate spune despre fermele mici şi mijlocii. “Deja am început să semănăm rapiţa pe 700 ha, grâul şi orzul vor ocupa aproximativ 1000 hectare, pe 120 de hectare vom produce sămânţă de grâu, de orz şi de triticale, restul până la 5000 de hectare fiind destinat culturilor de primăvară.

Dar, unii dintre fermierii care acum vor fi păgubiţi pe nedrept, vor fi nevoiţi să renunţe la anumite verigi tehnologice şi chiar să reducă suprafeţele lucrate. Iar, cu 22 de ani de experienţă privată în agricultură şi cu încă alţi destui ani de experienţă în celălalt sistem de organizare a ţării, vă spun că mi se pare foarte gravă situaţia pe care o trăiesc în premieră, anume că ar fi aproape aberant să vorbesc cu colegii mei, care au afaceri mai mici în agricultură, despre dotarea fermelor cu mijloace performante de lucru.

Am auzit despre o iniţiativă a unor fermieri din sudul ţării şi o agreez, aceea de a se uni şi de a protesta faţă de totala lipsă de reacţie, cel puţin, dacă nu chiar de lipsa unei adevarate susţineri naţionale a agricultorului român pentru dezvoltare”, a mai spus Vasile Balcan.

Petronela COTEA MIHAI


22 de ani în agricultura post-decembristă

SC Marsat S.A. Roman a luat fiinţă în anul 1991 şi are ca obiect principal de activitate producţia agricolă, precum şi activităţi auxiliare producţiei vegetale, respectiv consultanţă şi management, comerţ cu produse destinate agriculturii, comerţ cu tractoare, maşini si utilaje agricole, transport, servicii de finanţare pentru înfiinţarea de culturi agricole şi pentru achiziţii de utilaje, depozitare şi condiţionare cereale.
Unitatea Marsat Roman a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 25 milioane de euro.


INFO

LAPAR:
“Nu vindeţi producţiile!”

LAPAR le recomandă producătorilor agricoli să-şi depoziteze producţiile de grâu, de floarea soarelui şi de porumb şi să nu le vândă retailerilor de cereale. “Din cauza situaţiei dezastruoase pentru fermieri, privind piaţa produselor agricole, LAPAR le recomandă producătorilor agricoli să facă tot posibilul să-şi stocheze producţiile de grâu, floare şi porumb pentru a nu intra în capcana retailerilor de cereale, care, cu sprijinul nemijlocit al conducerii MADR (vezi declaraţiile Ministrului Daniel Constantin şi ale Secretarului de Stat Daniel Botanoiu), vor duce fermierii în situaţia de a nu-şi recupera decât 70-80% din cheltuieli şi astfel să intre în faliment”, este îndemnul LAPAR, transmis printr-un comunicat de presă semnat de preşedintele Ligii, Laurenţiu Banciu.

Potrivit acestuia, nici producţiile anunţate de MADR pentru anul acesta şi nici preţurile la produsele agricole nu sunt cele reale. “Spre ştiinţa tuturor, producţiile de grâu, de floare şi de porumb nu sunt nici pe departe cele trâmbiţate de conducerea MADR şi care i-ar putea conduce într-o eroare pe producătorii agricoli, cum de altfel nu sunt adevărate nici acele cifre care se presupun a fi folosite de către bursă.
Cu alte cuvinte, avem ocazia să ne bucurăm de o continuă dezinformare a realităţii în teren, procedeu care nu duce decât la distrugerea agriculturii romaneşti”, a mai spus Laurenţiu Baciu

Vizualizat: 670 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
OFERTA ZILEI
|
09. 17, 2013. Tuesday 10:08
2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: wwwfondurieuropenenerambursabile.ro
1.
AFACEREA TA CU FONDURI EUROPENE
|
09. 13, 2013. Friday 13:52
Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe: www.crestereaprepelitelor.ro
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?