Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Permisele de pescuit comercial în Deltă - valabile până la 31 martie 2013

Publicat: 29 ianuarie 2013 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Actele de reglementare privind activitățile de pescuit comercial în Delta Dunării emise sau avizate în 2012 vor fi valabile până la finele lunii martie 2013, a anunțat Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD)

Click pe poza pentru galerie!

ARBDD menționează că, până la finalul lunii martie 2013, societățile comerciale și/sau asociațiile pescarilor profesioniști pot depune solicitări pentru desfășurarea activității de pescuit sezonier la scrumbie.

Solicitarea se va face sub formă de cerere în care vor fi menționate informații referitoare la zona de pescuit, locația punctului de acostare și dotările acestuia, numele pescarilor autorizați și numărul de ambarcațiuni utilizate de aceștia, mijloacele de transport utilizate pentru transportul peștelui de la punctul de acostare la punctul de debarcare și/sau centru de primă vânzare, locul de cazare al pescarilor și mijlocul de cazare utilizat, persoana desemnată care va răspunde de funcționarea punctului de lucru și modul de gestionare a deșeurilor rezultate și zona repartizată în anul 2012.

ARBDD mai informează că pentru eliberarea permisului de pescuit comercial în Delta Dunării, taxa va fi, în 2013, de 50 lei, iar suma care trebuie plătită pentru eliberarea autorizației de pescuit comercial este de 200 de lei.

 

România poate pescui la fel de mult calcan și șprot în 2013

România a reușit, în cadrul Consiliului AGRIFISH, desfășurat în luna decembrie 2012 la Bruxelles, să mențină cotele de pescuit pentru calcan și șprot din Marea Neagră. „Deși Comitetul științific a recomandat reducerea cotelor în cont cu 15%, în urma negocierilor, Comisia a fost de acord să menținem cota și la șprot, și la calcan, respectiv 43,5 de tone la calcan și 3.422 de tone la șprot”, a declarat, citat de Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, care a participat la reuniunea miniștrilor agriculturii și pescuitului din statele UE (Consiliul AGRIFISH).

Potrivit lui Irimescu, pentru calcan cota inițială a fost de 50 tone, în 2011 a scăzut la 43 tone, în 2012 a fost de 43,5 tone, iar în 2013 va fi tot de 43,5 tone. România a susținut că țara noastră și Bulgaria pescuiesc doar 15% din calcanul din Marea Neagră, restul revenind celorlalte state din zonă, respectiv Turciei și Ucrainei, care capturează 70% din peștele de la Marea Neagră.


Bursa de Pește de la Tulcea va costa 5 mil. euro

Bursa de Pește din municipiul Tulcea va fi realizată cu doar 5 milioane euro, buget de cel puțin trei ori mai mic decât cel anunțat inițial de autorități, susține președintele Consiliului Județean (CJ) Tulcea, Horia Teodorescu.

„Baza proiectului vor fi actualele puncte de debarcare și centre de primă-vânzare a peștelui din Deltă, produsele urmând să fie aduse de trei nave până la Tulcea, unde se va construi sediul bursei de pește. Această investiție va fi de circa 5 milioane de euro”, a declarat, într-o conferință de presă, președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, citat de Agerpres.

Acesta a anunțat încă din septembrie 2012 că dorește redimensionarea proiectului privind bursa de pește, menționând ulterior însă că ar fi bine ca bursa să fie una electronică, așa cum doreau și asociațiile de pescari din Deltă în urmă cu aproape doi ani.

Proiectul privind bursa de pește a fost anunțat în 2006. În decembrie 2006, Consiliul Local al municipiului Tulcea a semnat un protocol de colaborare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) pentru realizarea Bursei de Pește la Tulcea, bugetul inițial al proiectului fiind de cca. 17 milioane euro.

Realizarea bursei de pește se numără printre obiectivele pe care România și le-a propus în Planul Național Strategic pentru Pescuit 2007-2013, pentru dezvoltarea infrastructurii aferente desfășurării activităților pescărești la Marea Neagră și în Delta Dunării, obiectivul urmând să concentreze oferta de produse pescărești provenite din cele două zone.

 

Romsilva și-a dublat profitul în 2012

Regia Națională a Pădurilor (RNP) - Romsilva estimează pentru 2012 o cifră de afaceri de 1,46 miliarde lei, în creștere cu 20% față de 2011 și un profit brut de 85,72 milioane lei, de peste două ori mai mare decât în anul precedent.„Practic, cifra de afaceri pe care o realizăm în plus anul acesta (2012 - n.red.), în creștere cu 20% față de 2011, se datorează valorificării la prețuri mult mai bune a masei lemnoase.

Acest lucru se va vedea și în profitul regiei care o să crească cu peste 200% față de anul trecut (2011 –n.red.)”, a declarat, într-o conferință de presă la finalul anului 2012, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, citat de Agerpres. În 2011, Romsilva a obținut o cifră de afaceri de 1,216 miliarde lei și un profit brut de 37,64 milioane lei.

În 2012, Romsilva a exploatat o 9,522 milioane mc lemn, respectiv 97% din masa de 9,865 milioane mc programată.

Referitor la trecerea Romsilva sub autoritatea noului Minister al Apelor și Pădurilor, directorul general al RNP consideră că acest lucru este benefic dacă noul minister va realiza legislația necesară pentru o funcționare normală.

Potrivit datelor Regiei, în 2012 s-au realizat regenerări naturale pe 9.262 ha (plus 10% față de program) și împăduriri pe 6.414 ha (plus 5% față de program), respectiv pe un total de 15.676 ha, cu 8% mai mult decât suprafața programată, de 14.575 ha.

 

Romsilva cere o strategie pentru creșterea cailor de rasă

Regia Națională a Pădurilor (RNP) - Romsilva solicită Ministerului Agriculturii o strategie clară în sectorul creșterii și întreținerii cailor de rasă, precum și atragerea unor resurse financiare externe. „Romsilva nu poate face o strategie în sectorul de creștere a cabalinelor pentru că Regia nu se ocupă de strategii. Solicităm Ministerului Agriculturii să vină cu o strategie clară în acest domeniu.

Avem un material genetic care trebuie folosit, iar partea ecvestră trebuie dezvoltată mult mai mult. După întâlnirile pe care le vom avea după 1 ianuarie 2013 cu reprezentanții MADR trebuie să găsim o soluție ca să avem posibilitatea de a atrage și alte surse de finanțare a acestei activități, nu numai bugetul RNP”, a declarat directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, citat de Agerpres.

Creșterea, exploatarea și ameliorarea cabalinelor de rasă se desfășoară în prezent în 17 secții de creștere din subordinea Regiei. La ora actuală există 1.538 de cabaline în patrimoniul genetic național, în creștere cu 2% față de programul estimat la începutul anului 2012, ce includea 1.508 capete.

Potrivit datelor prezentate de directorul general al Romsilva, pentru asigurarea hranei efectivelor s-a obținut, în 2012, o cantitate de 20.374 tone producție vegetală, pe suprafața totală de 7.863 ha teren agricol, din care 5.441 ha teren arabil.

Romsilva a preluat activitatea de întreținere a cabalinelor în 2002, cheltuind anual cca. 6-7 milioane lei pentru administrarea acestei activități.

Vizualizat: 546 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!